2024. május 22., szerda

A FraDI darab

Rablóból Pandúr? Jah, nem. Csak sztár! :) 

 


 2024.05.11. 11:00-13:30 Eiffel torony


 

Link: https://www.opera.hu/hu/musor/2023-2024/fra-diavolo-rabloopera-ket-reszben-2023/63617-eloadas-202405111100/

Insta bejegyzésem:  A régen látott barátnál jártunk, az Eiffel toronynál. A rablóopera Szinetár Miklos rendezese, igy várható volt, hogy megint egyedi és élvezetes lesz. Vígopera lévén, magyarul énekeltek. Sok rablás nem volt, cselekmény szintjén többet vártam, de mint bérletben szereplő darab, nagyon tetszett. A cimszereplo az elso felvonas alatt márkiként keveri a sz..rt. Masodik felvonas vegere oltozik be rablonak, de amikor elfogják a katonák, sajátos eleganciajaval es sármjával mindenkit a maga oldalára állit. Még a kis olasz városkát is miatta átnevezik, kereskedelem szempontjábol pedig mindent a nevével adnak el (legyezo, szószok). A fogadóból rablótanya nevü hely lesz... a darab során történnek utalások politikai szempontokra, és a következő operaházi bemutatóra, a Boris Godunovra is. Ötletes. Premier volt. A Misura bérlet megérte a választást anno. Minden előadás jó volt no meg premier (Valuska, Artaban, Fra diavolo) #eiffeltorony #eiffelmuhelyhaz #operabudapest #fradiovolo #bemutato #premier #szinetarmiklos #boncsergergely #korosiandras #szerekovanjanos

A darabot Szinetár Miklós rendezte. Egyébként ez volt a második bérletem, ami befejezte az idei előremenetét. Nagyon elégedett vagyok vele, minden alkalom premier volt, minden alkalommal ott volt a mi, 14. sorunk elején az Igazgató bá, Ókovács Szilveszter. No, de nem is ő az érdekes, hanem a darabok, amiket láttunk,jól megtervezett bérlet volt. 

 Azt nem bírom az operákban, hogy a szerzők előszeretettel veszik elő a női karaktert, mint gonosz, ármányos, csalfa személyekként, és a férfiak mint sértődékeny, magukba forduló, bosszúszomjas figurákként lesznek bemutatva. Itt is, van egy Zerlina (a színésznő egyébként csodálatos hangú volt,  Fenyvesi Gabriella Rea) nevezetű lány, aki sokszor imádkozik, hogy a Jóisten tartsa meg őt és szerelmét épségben...amikor a rablók meglesték lefekvéshez készülődve a lányt, ez üdítő humor volt, hogy mindig felriadt a nő álmából és imádkozni kezdett, amikor a banditák éppen valamilyen formában meg akarták őt ölni... erről végül letettek, és a fondorlatos márki, behazudta a lány kérőjének, hogy titkos találkára hívta őt a hálószobájába, amikor a kérő előtt lebukik, ezt hazudja - na, és itt jön be, az én problémaköröm, hogy rendre elhiszi a másiknak, amit mond, a nőt meg rögtön eltaszítja és cédának látja...nem kérdezné meg, hogy mi igaz ebből vagy sem... egy másik humorforrás, maga az ének volt, amit lefekvés előtt énekelt Zerlina, hogy ő karcsú termetű, vidéki lány...nos, telt idomú volt a hölgy...de olyan gyönyörű hanghoz, mint a művésznőnek volt, lehet kell is az a test...

Boncsér Gergely esetében nagyon vártam, mikor ölti magára a bandita jelmezt, mert az nagyon jól állt neki, első felvonás alatt végig, és a második felvonás közepéig az arany színezetű, márki jelmezt viselte. Neki is voltak megszólalásai, többek között az, amikor a kocsmárosnak megmondja, ő szereti az éneket, de csak ha tőle származik.

A karakterek mind kedvesek voltak, legalábbis, ami a kocsmárost, annak lányát, vagyis Zerlinát, kérőjét Lorenzot illeti. A kirabolt kereskedő és a neje, már kevésbé volt szimpatikus, no, meg a banditák kicsit tökkel ütöttek voltak...hiszen saját magukat buktatták le, amikor Zerlina dalát énekelték...

Még egy röpke kiemelés: Boncsér Gergely bravúros beugrásai

link: https://www.facebook.com/Operahaz/posts/pfbid023tzovX5tph6XRRPoXvaf2byg8hYP91KeJS8ZzMTTVDabTpfuAVtPX6FVUrwN8oZfl




 

Insta szösszenetemben szerintem mindent leírtam a darabról, jöjjön az operamentés, vagyis az összefoglaló a hivatalos honlapról.

Operamentés:

Opera három felvonásban, magyar nyelven, magyar és angol felirattal

Az előadás hossza: 3 óra, 1 szünettel

 Egy többszörösen különleges produkcióval örvendezteti meg az OPERA az érdeklődőket: különleges, mert Daniel Auber operáit igen ritkán hallhatja a magyar operaközönség – a Fra Diavolo 1962 óta nem is hangzott el az Operaházban. Illetve azért is különleges, mert Szinetár Miklós rendezi, akinek első operarendezése éppen ez a darab volt. Most újra színre kerül, a Tanár úr hét évtized távlatából visszatekint rá, és ismét fiatal énekesekkel állítja színpadra. A Fra Diavolóval Auber elérte zeneszerzői csúcsát, és Eugène Scribe sziporkázó vígjátékát fergeteges (talán leginkább Rossinitől ismert) zenei humorral ültette át operapartitúrájába. Nem véletlen, hogy az 1830-as párizsi ősbemutató elsöprő sikere után 1907-ig folyamatosan repertoáron volt. A címszereplő egy valódi antihős, valamiféle Don Giovanni: ő mozgatja a szálakat, minden jelenet és az opera minden szereplője valamilyen módon tőle függ. „A Fra Diavolo, avagy A terracinai vendégfogadó egy szórakoztató, mulatságos »rablóopera« – fülbemászó zenével, fergeteges jelenetekkel” – mondja maga Szinetár Miklós.

 


 

Cselekmény

1. felvonás
Terra Piccina kis fogadójába Lorenzo érkezik csapata élén. Katonáival a hírhedt rabló, Fra Diavolo bandáját üldözik. Lorenzo gondterheltségének oka, hogy Matteo, a fogadós nem neki, hanem a dúsgazdag Francescónak szánja lányát, Zerlinát. Hiába esküdtek egymásnak hűséges szerelmet a fiatalok, úgy tűnik, Lorenzónak le kell mondania a lány kezéről.
A fogadóba egy angol befektető, Kookburn Lord menekül be a feleségével, Pamelával. Útonállók támadták meg és fosztották ki őket. Az elkövetők – beszámolójuk alapján – nagy valószínűséggel Fra Diavolo emberei lehettek. A Lord busás összeget ajánl fel a bandita és társai kézre kerítőjének.
Pamela, a kikapós Lady figyelmét egy férfi sem kerüli el. A fogadóban menedéket kapva féltékeny férjével teáznak éppen, amikor megérkezik a titokzatos zenerajongó Márki, akivel legutóbbi kalandját élte át egy emlékezetes duetténeklés alkalmával.
A Fra Diavolóról szóló dalt nagy átéléssel adja elő az előkelő vendégnek a fogadós és Zerlina, ám különös módon a Márki is bekapcsolódik az énekmondásba – jól ismeri a legendát. A közös éneklést kolduló szerzetesek érkezése szakítja meg, akik szállást kérnek éjszakára. Amint magukra maradnak a Márkival, kiderül, hogy mindhárman álruhás banditák: a Márki nem más, mint a rettegett és hírhedt bandavezér, Fra Diavolo, a két kolduló barát pedig Giacomo és Beppe, a rablóbanda tagjai. A „Márki” tovább szövi a közte és a Lady közt fejlődő gyengéd szálat, s a romantikus együttlét csúcspontján szerelmi zálog gyanánt magához veszi a hölgy nagyértékű nyakékét. A féltékeny Lord is megjelenik váratlanul, ám a botrány kitörését a katonák és Lorenzo érkezése késlelteti. A sikeres rajtaütés során Fra Diavolo bandájának egy részét kiiktatták, a Lord és a felesége kincseit visszaszerezték, s ezért az angol úr ígéretéhez híven ki is fizeti a felajánlott díjat Lorenzónak. A fiú így méltóvá válik Zerlina kezére, hála anyagi helyzete hirtelen megjavulásának.

2. felvonás
Este a Lord és a Lady lefekvéshez készülődnek. A rablóbanda maradék tagjai az éjszaka leple alatt terveznek újabb zsákmányt szerezni a gazdag utazó pártól. A nagy sietségben Zerlina szobájába szorulnak a gonosztevők, s rejtekből hallgatják – nézik végig a lány esti ágyba készülését. A katonák váratlan visszaérkezése meghiúsítja a rablók tervét, s a Zerlina szobájában rajtakapott „Márkinak” nincs más választása: titkos éjszakai randevú látszatát keltve használja ki a Lord és Lorenzo féltékenységét saját megmenekülése érdekében.

3. felvonás
Fra Diavolo fejére jócskán megemelt összegű jutalmat tűztek ki. A banditák – hogy megbosszulják a rajtaütés során keletkezett veszteségeiket –, továbbra is rablásra készülnek. A helyi Hűség Kápolnájához szerveződő ünnepség napjának reggelén a városból hazatérő fogadós döbbenettel szembesül az éjszaka történtek hatására megváltozott helyzettel: Lorenzo már nem akarja feleségül venni Zerlinát. A katonák újra portyára indulnak, amikor egy ártatlan dalocska révén fény derül az igazságra: éjszaka nem csak a „Márki”, hanem az álruhás bandatagok is Zerlina szobájában voltak. A zsebükben talált levél leleplezi Fra Diavolo tervét, így a lecsapni készülő bandavezért már lesben várják a törvény képviselői.
Fra Diavolót elfogják az összegyűlt falusiak a vendégek gyűrűjében – ám ekkor a cselekmény nem várt fordulatot vesz…

 

Nincsenek megjegyzések: