2024. június 13., csütörtök

1felvonásos darabok - Egy komolyabb hangvételű, történelmünk kis szeletéből - Örkény színház

 Gyarmati Fanni naplója, Örkény színház, 2024.06.11. 19:00

Insta:

Ma qz Örkényben jártam és a kolleginámmal megnéztünk egy egyszemélyes darabot, Gyarmati Fanni naplójából összeállított előadást. Múltunk egy szeletkéjét képezi, talán jogos a kérdés, hogy ilyen lélegzetvételű darabot miért nem látogatnak többen? Talán, mert szomorú, talán mert elgondolkodtatt. Ez az utobbi, mai, őrűlt világban erősen hiányt képez.... #gyarmatifanninaplója #örkényszínház #egyszemélyesdarab #hamorigabriella #serestamás

 

A színház felületén is fel volt tüntetve, de nem találtam, így a jegy.hu oldaláról hoztam a darab bemutató leírást.

Az elmúlt évek egyik legnagyobb irodalmi szenzációja Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni 1935 és 1946 között írt naplójának megjelenése volt. Szinte a naplók kiadásával egy időben Hámori Gabriella színésznőben megfogalmazódott, hogy szeretne ebből a lenyűgöző anyagból előadást csinálni. A FILC / Fischer Iván Lakásszínháza /saját produkcióját először 2015.

Az elmúlt évek egyik legnagyobb irodalmi szenzációja Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni 1935 és 1946 között írt naplójának megjelenése volt. Szinte a naplók kiadásával egy időben Hámori Gabriella színésznőben megfogalmazódott, hogy szeretne ebből a lenyűgöző anyagból előadást csinálni. A FILC / Fischer Iván Lakásszínháza /saját produkcióját először 2015. december 15-én láthatta a közönség, Seres Tamás szerkesztésében és rendezésében. A darab azóta több, mint 140 teltházas előadás élt meg, s bemutatták több fesztiválon és játszóhelyen.

Ferencz Győző irodalomtörténész, a hagyaték gondozója: "Gyarmati Fanni azt mondta, hogy azért vezetett naplót, hogy megmaradjon, ami Radnóti Miklóssal történt. De nem az utókorra gondolt, hanem arra, hogy ha később, öregkorukban szükség lesz valami adatra, vissza tudják keresni. A napló kezdetben belső használatra készült. Az első bejegyzésekben ez érződik is, tényszerűen regisztrálja, mikor mi történt. Ám ahogy telt az idő, egyre több lett a kommentár, reflexió. De mindig szűkszavúan. Eleinte szinte mindennap írt, ceruzával, gyorsírással, elalvás előtt, ahogy a dolgok eszébe jutottak. Ez egyrészt hitelesíti őszinteségét, másrészt látni engedi gondolkodásmódját."

Gyarmati Fanni (1912-2014) Radnóti Miklós felesége és múzsája 1935 januárjában, huszonhárom éves korában, néhány hónappal a költővel kötött házassága előtt kezdett naplót írni. A bejegyzéseknek 1946 szeptemberében szakadt vége, pár héttel azután, hogy a harmadik munkaszolgálata alatt 1944-ben meggyilkolt költőt Budapesten is eltemették. A tizenkét éven át, sokszor napi rendszerességgel vezetett napló tehát egyszerre korrajz és személyes sorstragédia. Az olvasó előtt megelevenedik a Radnóti házaspár szűkebb élete és környezete: bepillanthatunk a haladó magyar irodalmi és művészeti élet hétköznapjaiba egy mind jobban fasizálódó országban, hallhatunk a sűrű baráti összejövetelekről, a párizsi utazásokról, mindennapi apró-cseprő ügyekről, és nem utolsósorban betekintést nyerhetünk egy fiatal, felnőtt, dolgozó nő életébe is, aki legfőbb feladatának azt tekintette, hogy a háttérből minden lehetséges eszközzel segítse férje költői kibontakozását. Gyarmati Fanni mélyen tisztelte és rajongásig imádta a férjét: megkérdőjelezhetetlenül hitt az általa csak "Mik"-nek hívott Radnóti költői tehetségében.

Megrázó és páratlan értékű szöveg és előadás.

 






 

2024. június 12., szerda

1felvonásos darabok - A kódfejtő

Benoit Solès: A kódfejtő - Hatszín, 2024.06.10. 19:00

link: https://6szin.hu/repertoar/a_kodfejto

Insta bejegyzés:
Enigma. Christofer. Őrület. Magány. Homoszexualitás. Dadogás. Egy kódfejtő matekatikus. Simon Kornél alakitotta a címszerepet, változatos karakterek képében pedig Száraz Dénes társult mellé a szinpadon A darab érdekes volt, tetszett, a homoszexuális rész kicsit erős volt számomra, de na, ez van. A darab 100 perces, szünet nélkül a 6szinben. Az epulet kiszolgalo egységét tekintve mindenki nagyon kedves volt. 😊 A repertoárt tekintve erdekes darabjaik vannak, konnyen lehet ide még visszatérek. 😉 #6szín #kekulokes #akódfejtő

 

A 6színről mentve:

Alan Turing, avagy egy zseni rejtett élete

Eredeti cím: La Machine Turing
Hugh Whitemore BREAKING THE CODE című színműve, valamint
Alan Hodges: “Kódjátszma – Alan Turing élete” című életrajza alapján 

Alan Hodges: “Kódjátszma – Alan Turing élete” című életrajza alapján

A híres angol matematikust, zsenit, csodabogarat, Alan Turingot, szinte mindenki ismeri. Turing törte fel az addig megfejthetetlennek tűnő náci rejtjelező gép, az Enigma kódját. Turing és csapatának munkája a Bletchley Parkban kétségtelenül több millió életet mentett meg, mivel a kód feltörésével a szövetségesek megértették a legféltettebb háborús üzeneteket is. Egyes szakértők úgy vélik, hogy a háború kettő-négy évvel tovább is eltarthatott volna, ha a kódot nem sikerült feltörni.

A közvélemény erős nyomására 2009. szeptember 11-én a miniszterelnök, Gordon Brown bocsánatot kért a mindenkori brit kormányok nevében, amiért Turinggal embertelenül és méltatlanul elbántak. Tíz év múlva pedig, 2019-ben a brit polgárok megszavazták, hogy az ő képe kerüljön az új ötvenfontos bankjegyre.

Ki is volt ez a titokzatos zseni? Mitől félt? Mit remélt? Miért volt kénytelen magánéletét a legszigorúbban védeni egészen addig, míg úgy döntött, hogy nem rejtőzködik tovább?

A kódfejtő, avagy egy zseni rejtett élete című előadás arra tesz kísérletet, hogy más szemszögből, közel hozva Turing alakját a nézőhöz, betekintést engedjen abba a világba, amibe sokáig csak maga Turing léphetett be.

A szerző és a színdarab jogainak képviselője az Agence DRAMA (Franciaország, Párizs), Magyarországi partner: Hofra Színházi és Irodalmi Ügynökség. (Internetes hivatkozások: Agence DRAMA – www.dramaparis.com / Hofra: www.hofra.hu)


Az előadás hossza:
 100 perc, Felvonások száma: 1 felvonás

Szereposztás:

Alan Turing: Simon Kornél
Mickael Ross / Arnold Murray / Hugh Alexander: Száraz Dénes

Alkotók:

Fordította: Horváth Patrícia
Dramaturg: B. Török Fruzsina
Díszlet: Árva Nóra
Jelmez: Kovács Andrea
Világítás: Markó Zsolt
Zene: Márkos Albert
Plakát: Horváth Viktória
Videó és animációk: Czeglédi Zsombor és Vida Konrád

Zenei felvételekben közreműködött:
Bartek-Rozsnyói Judit - hegedű
Szép András - zongora
Márkos Albert - cselló

Rendezőasszisztens: Bezerédi Bendegúz
Rendező: Horváth Patrícia




2024. június 11., kedd

Szlávoktól nem szabadulok

 A "gyötrelmes" szabadkai kirándulást követően másnap az Operaházba voltam hivatalos az esti órákban, amikor is a Szlávok című zenekari koncertet csodálhattam meg.

Link: https://www.opera.hu/hu/musor/2023-2024/aranykor-szlavok-2023/64229-eloadas-202406021930/

Insta bejegyzés:

Szlávok est, szuper est. Operaházban, udvozoltem a cicis Szfinxet, majd szokásos helyemet elfoglaltam. Ezuttal is fantasztikus élmény volt a zenekar munkáját megcsodálni. Köszönet érte! #opera #szlávok #megintazoroszok #dvorak #9szimfonia #operazenekar #koszonetoperahaz #szeretettcsillar
 
 

Operamentés:

ARANYKOR: SZLÁVOK – Dvořák: Újvilág-szimfónia

2024. június 2., vasárnap 19:30-21:30 között

Szimfonikus hangverseny

A Szláv szezon egyik fontos estéje az a májusi hangverseny, amely az OPERA megszokott és el is várt nagyszabásúsága révén foglalja össze a szláv romantikát egy-egy nagy alkotás felelevenítésén és több olyan alkotón keresztül, akiknek egész alakos szobrai az Ybl palota ormán állnak. Ennek ellenére Smetana híres operáját 1976-ban játszotta utoljára a Magyar Állami Operaház, most egy bravúros nyitány töri fel a nézőtér csendjét. Moniuszko, a lengyelek Erkele, fő műve az Operaházban 66 éve játszott Halka, ebből is idéz a program. Zajc a horvátok nemzeti komponistája, Zrínyi-operáját hét esztendeje hozták el ide egy vendégjáték során. Erkel Brankovicsa ugyancsak a horvát történelemhez és kultúrához köthető, még horvát tánctétel is szerepel benne. A műsoron helyet kap a szlovákok egyik legfontosabb szerzője, Suchoň is. Dvořák pedig a csehek (és szlovákok) nemzeti szerzője, akinek Amerikában írott igen népszerű szimfóniája újabb távlatokat ad a mai geopolitikai helyzetnek, ugyanakkor csodálatos zenemű is.

MŰSOR:
Smetana: Az eladott menyasszony – nyitány
Moniuszko: Halka – ária a II. felvonásból és mazurka
Erkel: Brankovics György – kóló és Mara románca
Zajc: Zrínyi Miklós – Éva és Zrínyi duettje
Suchoň: Hegyi szvit

---szünet---

Dvořák: 9. (e-moll, „Az Újvilágból”) szimfónia, Op. 95

Közreműködik Kriszta Kinga, Kelemen Zoltán (ének), valamint a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara
Karmester: Andriy Yurkevych

 
Az este záróakkordja és legnépszerűbb dallama: