2024. június 12., szerda

1felvonásos darabok - A kódfejtő

Benoit Solès: A kódfejtő - Hatszín, 2024.06.10. 19:00

link: https://6szin.hu/repertoar/a_kodfejto

Insta bejegyzés:
Enigma. Christofer. Őrület. Magány. Homoszexualitás. Dadogás. Egy kódfejtő matekatikus. Simon Kornél alakitotta a címszerepet, változatos karakterek képében pedig Száraz Dénes társult mellé a szinpadon A darab érdekes volt, tetszett, a homoszexuális rész kicsit erős volt számomra, de na, ez van. A darab 100 perces, szünet nélkül a 6szinben. Az epulet kiszolgalo egységét tekintve mindenki nagyon kedves volt. 😊 A repertoárt tekintve erdekes darabjaik vannak, konnyen lehet ide még visszatérek. 😉 #6szín #kekulokes #akódfejtő

 

A 6színről mentve:

Alan Turing, avagy egy zseni rejtett élete

Eredeti cím: La Machine Turing
Hugh Whitemore BREAKING THE CODE című színműve, valamint
Alan Hodges: “Kódjátszma – Alan Turing élete” című életrajza alapján 

Alan Hodges: “Kódjátszma – Alan Turing élete” című életrajza alapján

A híres angol matematikust, zsenit, csodabogarat, Alan Turingot, szinte mindenki ismeri. Turing törte fel az addig megfejthetetlennek tűnő náci rejtjelező gép, az Enigma kódját. Turing és csapatának munkája a Bletchley Parkban kétségtelenül több millió életet mentett meg, mivel a kód feltörésével a szövetségesek megértették a legféltettebb háborús üzeneteket is. Egyes szakértők úgy vélik, hogy a háború kettő-négy évvel tovább is eltarthatott volna, ha a kódot nem sikerült feltörni.

A közvélemény erős nyomására 2009. szeptember 11-én a miniszterelnök, Gordon Brown bocsánatot kért a mindenkori brit kormányok nevében, amiért Turinggal embertelenül és méltatlanul elbántak. Tíz év múlva pedig, 2019-ben a brit polgárok megszavazták, hogy az ő képe kerüljön az új ötvenfontos bankjegyre.

Ki is volt ez a titokzatos zseni? Mitől félt? Mit remélt? Miért volt kénytelen magánéletét a legszigorúbban védeni egészen addig, míg úgy döntött, hogy nem rejtőzködik tovább?

A kódfejtő, avagy egy zseni rejtett élete című előadás arra tesz kísérletet, hogy más szemszögből, közel hozva Turing alakját a nézőhöz, betekintést engedjen abba a világba, amibe sokáig csak maga Turing léphetett be.

A szerző és a színdarab jogainak képviselője az Agence DRAMA (Franciaország, Párizs), Magyarországi partner: Hofra Színházi és Irodalmi Ügynökség. (Internetes hivatkozások: Agence DRAMA – www.dramaparis.com / Hofra: www.hofra.hu)


Az előadás hossza:
 100 perc, Felvonások száma: 1 felvonás

Szereposztás:

Alan Turing: Simon Kornél
Mickael Ross / Arnold Murray / Hugh Alexander: Száraz Dénes

Alkotók:

Fordította: Horváth Patrícia
Dramaturg: B. Török Fruzsina
Díszlet: Árva Nóra
Jelmez: Kovács Andrea
Világítás: Markó Zsolt
Zene: Márkos Albert
Plakát: Horváth Viktória
Videó és animációk: Czeglédi Zsombor és Vida Konrád

Zenei felvételekben közreműködött:
Bartek-Rozsnyói Judit - hegedű
Szép András - zongora
Márkos Albert - cselló

Rendezőasszisztens: Bezerédi Bendegúz
Rendező: Horváth Patrícia




Nincsenek megjegyzések: