2016. szeptember 29., csütörtök

Non replikák háza táján, a finn fantom elmegy a Nemzeti Operaházból / 3. évad a Fantom Opery-nek

A Finn non replikáról már hírül adtam, hogy tovább költözik, Götebourgban lesz legközelebb látható:
http://sv.opera.se/om-oss/aktuellt/2015/the-phantom-of-the-opera-pa-goteborgsoperan-2017/


A finn előadás feldolgozása modernebb felfogásban készült, a Fantom egy aranymaszkot visel, és punk-gót stílusban öltözködik, bőrkesztyűs kiegészítőjéről nem is beszélve. Christine Daaé felfogásában voltak igen hasznos ötletek, többek között az Éj zenéjét követően, a Fantom elméjében hangzanak fel a Don Juan őrült dallamai, míg Christine mélyen alszik mellette...A másik fontos pont  maga a Don Juan előadás, ahol a lány fantáziájában jelenik meg a Fantom, és kettejük duettje is a képzelgései miatt lesz szexuálisan túlfűtött...


A Fantom Opery társulata immáron harmadik éve boldogítja a cseh közönséget (és persze azokat a színházkedvelőket, akik ellátogattak hozzájuk) ugyanis megnyitották, 2016. szeptember 15-én a 3. évadot is. Az előadás rendhagyó módon eltérő volt a hétköznapi alkalmaktól, bár hiányzó személy is akadt, az új Christine, Tereza Marschall nem lépett fel, a többi művész mind jelen volt. A Magyar Fantomnál megszokott forma, hogy ünnepi alkalmakkor (pl. kerek jubileumi előadásokon) az egész szereplőgárda felvonul, minden művész megjelenik a színpadon, láthatunk egyszerre három Fantomot az Éj zenéje alatt, két Christine-t és két Raoul-t a Maszkabál jelenete előtt, vagy a temetőben, mindhárom karakter megjelenését. 

A prágaiak hasonlóan oldották meg, ámbár Michaela-nak talán több lehetősége volt a színpadon mutatkozni. A szerepformálások ekképpen alakultak, Monika Sommerová kezdte a játékot, majd kolléganője, Michaela Gemrotová, a tető jelenetnél átvette a stafétabotot, és végigvitte a darabot. Radim Schwab kezdte a Fantom szereplését, majd Marian Vojtko lépett a helyébe.



Bohus Matus és Michaela Gemrotová, Christine az igazgatók irodájában panaszkodik a Fantomról, Raoul-nak. 







Mindig is furdalta az oldalamat a kíváncsiság, hogy milyen lehet a cseh változatban a Don Juan színre vitele. Nos, ez is egy eléggé perverz kép, valahogy a fotósok nem remekelnek, mindig valami borzalmas pillanatot kapnak le... Mindenesestre, a cseh változatban öltánc is van...meg asztalon forgatás...ehh...erről jó lenne már egy felvétel...


Kicsit csúnya lett az illesztés, általában jól megoldják a "ronda arc" ábrázolását. A képen Marian Vojtkot láthatjátok.


Plusz érdekesség, hogy kis kényszerpihenőre megy az előadás, idén december 18-ig lesz látható a Goja Music Hall-ban a Fantom opery, helyébe majd a Vámpírok bálja fog jönni. 


Nincsenek megjegyzések: