2014. május 3., szombat

Próbálnak minket megérteni a férfiak, gyakran ez nem sikerül. Ám itt ez a darab, amely megoldást kínálhat...


Tanulmány a nőkről


Időpont: 2014. április 23. szerda este 19.00
Helyszín: Madách Színház





Az előadást, április 23-án láttam a Madách Színházban. Lenyűgözőtt, hogy milyen ötletes díszletet sikerült alkotniuk, egy írógép tökéletes mását. A papír pedig a vetítővászon volt. 

A történet középpontjában három férjes asszony áll: egy 19 éves, egy 30-as éveiben járó, illetve egy idősebb 57 év körüli nő, aki a kezdetek kezdetén nem akart válni, de az előbbi kettő meggyőzte, hogy másként vélekedjen. A hárman egy buszmegállóban találkoznak, összefognak, és közösen elmennek Magyar Györgyhöz, az ismert ügyvédhez, mivel ő a szakma elismert szakembere. A nők abban bíznak, hogy előreviszi az ügyüket, és hamar megtudnak szabadulni férjeiktől. De! Van egy bökkenő, méghozzá az, hogy piti dolgok miatt akarnak elválni, így a "sztárügyvéd" inkább azt tanácsolja nekik, hogy a férjeikkel való nézeteltéréseiket oldják meg, és ne a válással próbáljanak meg kiutat találni. A nők próbálnak érvelni, de nem tudnak semmit sem felhozni, így csalódottan távoznak. 

Ám a sors olyan kegyes, hiszen elébük vet egy frissen végzett, pályakezdő ügyvédnőt, aki nagyon buzgó és túlcsordul az elhivatottságtól. A három nő hozzá fordul segítségért, és a bizonyítási hév elragadja a fiatal ügyvédnőt, így mindhárom nő esetét elvállalja. 



Ezek után, hogy megbizonyosodjon védencei határozott állításairól elkezd nyomozni a férjek után. Első alkalommal a fiatalasszony férjét keresi fel, aki autószerelő, de a Margitszigeten kertészként tevékenykedik. Az előadás során gyakran megjelenik Magyar Attila, aki a darab elején nagyon komikusan kezdi meg a szerepét. Bájcseveg a közönséggel, néha felszólít a színpadra egy-egy embert. Kiderül, hogy Attila írta a darabot, azaz a Tanulmányt a nőkről. Kommentátorként sűrűn feltűnik és ecseteli az aktuális jelenetek fontosságát. Az autószerelő ifjúval való találkozás során kiderül, hogy ránézett a férfi ifjú hitvesére, és mivel a férj ezt nehezményezte, így a slaggal körbetekeri. Plusz egy rózsa is foglyul ejti az "elbeszélőt". Az ügyvédnő elárulja, felesége megbízásából jött, hogy átnyújtsa a válási okiratokat, viszont, amire nem számít, hogy az ifjú beleszeret a vonzó ügyvédnőbe. 



Második férj esetében, egy idegesítő ébresztést hallhatunk "fél hét" - ennek többszöri megismétlésével és a vekkerek feltartásával biztatja a férjét, hogy keljen fel az ágyból és menjen dolgozni. Amikor a hitvesét átöltözteti a nő elrikkantja magát "Narancs" - így az eddig nála lévő gyümölcs egy időre eltűnik a zsinórpadláson. Majd nem várt pillanatban - újra feltűnik. A nő bejelenti válni készül, de a férj nem hisz neki. Elmegy kedvenc szórakozóhelyére.

Az ügyvédnő egy kávézóban találkozik ismét az első férjjel, aki élénken megpróbál kikezdeni a nővel, alaposan szemügyre veszi, próbálkozván egy olyan mondattal, hogy leejtett valamit a földre és meg kell keresnie. Így rögtön megnézni a nőt más látási szemszögből. Egy újabb találkozót kér tőle. A férj haza megy, és elgondolkozik, akkoriban, hogyan jött össze a jelenlegi kedvesével, akit szintén otthon talál, ketten elmélkednek. Visszarepülünk a múltba, és fény derül a kapcsolatuk első pillanataira: egy liftbe beszorultak, és a fiú oldotta meg szerelői készségeinek köszönhetően a kínos helyzetet. Eljutunk egészen az esküvőig, ahol számos kép készült, a vetítéssel fejeződik be az ő történetük. A férj elhatározza, hogy az ügyvédnőtől kér megint találkozót, alá akarja írni a válási papírokat.

A találkozót egy bárban tartják, ahol megismerkednek a második férjjel, aki komoly és élénk társasági életét él esténként, felesége nélkül. A férfi megpróbál a nőre hatni, mivel az folyton figyeli. Az ügyvédnő elbúcsúzik az elsőtől, majd a második férjjel kettesben marad, és várakozik a buszra. A férfit szembesíti a ténnyel, hogy ő a felesége ügyvédje, de a férfit ez nem hatja meg, sőt azt akarja, hogy a nő legyen a váló oka, kezdjen ki vele. Az ügyvéd kisasszony felháborodik udvariatlan viselkedésén, és távozik. 

Úgy gondolja az ügyvédnő, hogy a szerelmet védeni kell, mindezt egy zongoraszólóban fejezi ki, és véleményem szerint igen meghatóra sikerült jelenetet kaptam.

A harmadik férjet már a hajón találja, ő a "kapitány". Nagyon tetszett, amikor bemondta a megállók nevét - negédesen, mintha senki sem zavarná őt éppen a munkája teljesítésében. A férj az ügyvédnő kedves érintésétől meglágyul. És, ahogy elődei, úgy ő is beleszeret a nőbe. Egyedül neki van képzelőereje, ami a színpadon testet ölt: az ügyvédnő hableány jelmezbe bújva úszkál körülötte, fergeteges tánc és dobszó bontakozik ki előttünk. Kicsit túl hosszú ez a jelenet...


A történet az első felvonásban úgy ér véget, hogy minden férfi beleegyezik a válásba.

A második felvonásban a nők már nehezebben viselik, hogy férjeik hasonló véleménnyel vannak irántuk, mint ők a történések elején. Van, aki jól fogadja, van, aki kevésbé.

A lényeg, hogy elérkezik a jogi per, és a vádlottak padján nem a férjek, hanem az ügyvédnő áll, aki állítólag elcsavarta mindhárom férfi fejét. A nők ezzel a váddal ellene fordulnak, míg a férfiak elolvadnak egyetlen szavától is. Az ügyvédnő beszéde szép és megható, mire a vádlók mind egyöntetűen meglágyulnak irányába, és mellé állnak. Így a nő büntetése, hogy foglalkozását egy évig nem gyakorolhatja.

A darab végén mindenki boldog és a kedveséhez visszatalál. Az ügyvédnőt Attila biztatja és pártolja, megmutatja neki, hogy hogyan alakult az ügyfeleinek későbbi élete.

A díszlet további eleme, hogy a zenekari árkot nem használják, helyette a színpadon elhelyezett régi rádióban látható a kis létszámú zenekar.

Jelmez korhű, a 60-as éveket idézi, ahogy a zenei világa is. Rendkívül szórakoztató, pozitív véleménnyel vagyok róla, sokat lehet nevetni. Mindenkinek bátran merem ajánlani! Lufi-halom! :)

Videóérdekesség: Magyar Attila tanulmánya a nőkről



Nincsenek megjegyzések: