2014. március 30., vasárnap

József Attila élete és elvesztett szerelmei


Egy nagy költő sanyarú sorsa zenei megközelítéssel



Időpont: 2012. február
Helyszín: Madách Színház
Előadás: Én, József Attila - Attila szerelmei


2011-ben a Madách színház meghirdetett egy musical-író versenyt. Sokan pályáztak első alkalommal, köztük egy igazi "hazai" gyöngyszem is, mégpedig ez a darab, amely egy kisebb raktári bemutatót követően a nagy színpadon találta magát. Egy volt évfolyamtársnőmmel mentünk jegyet szerezni az előadásra. Ő Muri Enikőért rajongott, én Posta Victort szerettem volna látni (később a tévében történt közvetítésnek köszönhetően Nagy Sanyit is megnézhettem a szerepben). Mindketten megkaptuk, akiket akartunk. Victor meglátása a költő életével kapcsolatosan nagyon realisztikus, mélyen átgondolt és szépen felépített, tökéletes átéléssel megkoronázva, ennek ellenére inkább Nagy Sándort szokták méltatni, vele reklámozzák a darabot. Victor szerényebbnek mondható, nem a rivaldafényben tündöklő személyiség. A dalok is fülbemászóak, zeneileg megmarad az emberben egy-egy dallam, a zene szövegét József Attila versei alkották. A mostani fiatal generációnak ezt meg kell néznie! 

Victor egy fenomenális József Attila volt. Hitelesen ábrázolta a költőt, annak vívódását. Magára hagyatott férfi, akit sosem tudtak szeretni igazán. Egy problémám volt csak: túlságosan is közel került Muri "összeállok minden pasival" Enikőhöz. Igen, gonosz vagyok! :) De kérem! Ha a munkásságáról kérdezik, akkor arról beszéljen, és ne a nagyon bonyolult pasi ügyeiről. Elvileg volt időszak, hogy együtt jártak, pont akkor, amikor mi megnéztük a darabot. Valahogy megéreztem, a kettejük között fennálló viszonyt, amikor zajlottak az események a színpadon. Biztos voltam benne, hogy ez a nőszemély szemet vetett rá. Hát, ha igaz is, hogy együtt voltak, a dolog nem tartott sokáig. Victort nem celebnek ismerte meg a közönség, erre ott virított Muri miatt a képernyőkön, illetve a különféle lapokban...de nagyon elkalandoztam...

Enikő is jól formálta Vágó Mártát. Továbbra sem vagyok a nagy rajongója, de természetesen elismerem a munkáját.

Krassy Renáta játszotta Kozmutza Flórát, az érettebb J. Attila szerelmét. Reni nagyon kifejező volt, visszaadta egy érett nő kétségeit, aki ugyan szeretne segíteni Attilán, de mégis ott van egy másik valaki, aki igazán ragaszkodik hozzá és feleségül szeretné kérni, emiatt nem tud határozottan állást foglalni. Nagyon nehéz döntés elé állítják, és annak ellenére, hogy Attila agresszíven viselkedik a nővel, Flóra mindezt elfeledvén képes lenne hozzá menni. Ám ez inkább sajnálat, mint szerelem. Szorosabb és valódi szerelem kibontakozása leginkább Illyés Gyulához fűzi. A vívódó Flóra belemenne a házasságba, de Attila addigra távozik a kórházból... Reni nagyon szép volt, örültem, hogy vele láthattam, és végre van egy másik darab is, amiben szerepel. Bár rettenetesen hiányzik nekem a Fantomból!!!! :'( Remélem, most már nemsokára visszatér a színházba. Ez volt az utolsó szerepkör, amiben láttam, hiszen élete legnagyobb szerepére készült, édesanya lett!!! :))

Kedvenc jelenetek, illetve versek:
- Kopogtatás nélkül
- Mintha szíved a szívem volna
- Tiszta szívvel
- Születésnapomra
- Jön a vihar (a kedvenc) 


A történet egy keretbe foglalva tárja elénk Attila tragikus sorsát. Első kép, a vasútállomáson ácsorog egymagában Attila, elszavalja a Mama című versét, és egy kisfiútól, aki a gyermekkori alteregója, átveszi a kabátját, majd megindul a vonat felé. Egy térképpel letakarva viszik be az állomásra, és a körülötte állók elgondolkozva tekintenek az élettelen férfira, miképpen érhetett így véget egy fiatalember élete.

Mártát ismeri meg a költő elsőként, a két irodalmár lelkületű ifjú rögtön szimpatizál egymással, csakhogy Illyés Gyula közbe akar avatkozni, meg akarja szerezni magának Mártát, végül eláll a tervétől. Attila és Márta életét a lány szülei sem könnyítik meg, főként az apa, szeretné, ha Attila egy rendes munkahelyen, egy hivatalban dolgozna fordítóként. De ez a személyiség nélküli munka nem felel meg számára, és kitörni vágyik. Mártát közben külföldre akarják küldeni, hogy Angliában tanuljon, egy évig, majd ha visszatér ő és Attila összeházasodhatnak. Reménytelenül hisznek benne, hogy a távkapcsolat működhet, sokszor váltanak levelet, de egy idő után Márta felhagy az írással, amibe Attila beleroppan. Az első felvonásban a munkásokkal való együttműködése tetszik, mivel koreográfia szempontjából kiemelkedő. Táncban látványos, lendületes, magával ragadó hatást kelt.


A második felvonásban Kozmutza Flóra érkezik Attila életébe, aki orvosaként szeretné segíteni őt. Ám Attila idővel beleszeret a nőbe, ráadásul az igazi bonyodalmat megint ki más, mint Illyés Gyula okozza, aki megint ugyanabba a nőbe szeretett bele, mint Attila. Habár Illyés házas, mégis esdekelve kéri Flórát szeresse viszont. Ellenben Flóra kétségek közt vergődik, nem tudja hogyan döntsön, végül a sok találkozás és végső elkeseredésében, valóban szívszorító módon kéri meg Attila, hogy szeresse őt viszont. (Ha nem szorítasz) Flóra Attilát választja.

A boldogság mégsem lehet teljes, mert folyton visszatérő rémálmok gyötrik, Flórának azt mondja elmegy a nővéreihez, a vasútállomáson viszont másképp dönt, és a vonat elé veti magát. Így a kerettörténet bezárul.

Díszlet: vannak vetítőgéppel megoldott jelenetek, de igazából csak a hátteret dobja fel jobban. A látványosságot a "Jön a vihar" című dal adja, amiben Attila illúzióit madáremberek egyvelege alkotja. Minden korhű, jól kivitelezett.


Jelmezek: szintén korhű, nem találtam benne semmi kifogásolnivalót. Jól van kidolgozva. :)

Láttam politikai hangvételű bírálatokat a darabról, máskor inkább egy-egy színésszel volt gondja a közönségnek a színház vendégkönyvében olvasottak alapján. 

A darab egyik elismerése, hogy a musical dalait CD formájában is rögzítették. A hangfelvételen Posta Victor, Muri Enikő, Polyák Lilla és Balla Eszter is hallható. 

Írás közben megérintett újra a történet, remélhetőleg, ha elhatározom és újbóli megnézésre adom a  fejem, még játszani fogják a színházban (sajnos keringenek róla hírek, hogy nem megy a nézettsége, mint két másik darabról is ez hírlett).




Nincsenek megjegyzések: