2019. január 6., vasárnap

Manon balett - előadás a kihasznált nőről...

Időpont: 2016. decembere
Helyszín: Magyar Állami Operaház
Előadás: Manon felvételről
Bemutató: 2015. február 28.
Alkotók: Sir Kenneth MacMillan (koreográfus) / Jules Massenet (zeneszerző) / Martin Yates (zene átdolgozója)              





 
A balett történései
Manon egy fiatal lány, akit a családja kolostorba, apácai hivatás gyakorlására szán. A lánynak egy idősebb kérője is akad, aki szívesen lenne Manon férje. Lescout, Manon bátyjával megbeszélik a részleteket, így a lány egyedül marad. Egy fiatalabb, ám szegényebb férfi Des Grieux lovaggal találkozik, akivel rögtön szerelembe esik. Megszöknek.

A lovag apja szeretné a fiút papnaka adni, így a szerelmesek lakására siet és a fiút elválasztja a lánytól. Manon kénytelen a gazdag kérőjéhez férjhez menni. A pompa és a csillogás idővel beivódik a tudatába, és enélkül már elképzelni sem tudja az életét. Rövid időn belül ismét találkoznak, amikor a fiú prédikál a templomban.

Újra érzelmeik viharába kerülnek és megint csak megszöknek, viszont a szegényes élet már Manonnak nem felel meg, ezért rábírja kedvesét, hogy kártyázzon. A szerencsejáték egy ideig kedvez is nekik, ám pint az egykori férj hamis kártyázással vádolja a fiút, így az börtönbe kerül, Manonnal együtt. A fiú apja révén kiszabadula  börtönből. A lányt a börtönparancsnok megerőszakolja. Amikor ítélet születik a sorsa felett, Des Grieux kiharcolja, hogy utoljára láthassa a nőt, Manon a szerelme karjai között hal meg.


Koreográfia - tánc:
Nagyon kellemes, teljesen más, mint a lendületes Don Quijote volt. Finom, apró és érzéki mozdulatokból tevődik össze a két főszereplő mozgása. Legjobban Manon és a szerelme közös jelenetei tetszettek, főleg, amikor a lovag megismerkedik Manonnal. A lány első látásra megtetszik neki és igyekszik megnyerni magának. Nem is kell sokat várnia rá. Spiccen elóre vagy hátrafelé lépkedni, ráadásul gyors tempóban. Látványra nagyon szép, de rettentően megerőltethető is lehet. Minden elismerésem a táncosoknak (főleg a Manon-t alakító művésznőknek), no meg a koreográfusnak! :)


Zene:
A leírás alapján több összedolgozásból született, semmi kólönleges amúgy nincs a dallamvilágában, inkább az érzelmi töltete és a táncok összképe teszi kiemelkedővé ezt az előadást.


A darab adatlapja:
http://www.opera.hu/musor/megtekint/manon-2016/


A darab galériája:
http://www.opera.hu/v/manon-honlapgaleria


Nincsenek megjegyzések: