2022. február 14., hétfő

2021-22 - Az évad vége és az új évad kezdete

 2021. decemberében egy koncerttel zártam az évet, Messiás volt a darab címe. Számomra mindig öröm, ha a zenekart látom a színpadon. Ellazít, elgondolkodtat, örömet jelent.


Instagram bejegyzés:

Iden, sajnos utoljara,de egy koncerttel zartam a 2021es szinhazi evet. Handel es Mozart zenejebol szuletett meg a Messias cimu eloadas. 2 oras volt, szunet nelkul. Nagyon elveztem,mar hianyzott a zenekar, h a szinpad felett legyenek. Remek este volt. #színháziévad #erkelszínház #operabudapest #handel #mozart #messias #phantominaszinhazban #igazgatourisbeugrott #ráczrita #schöckatala #horváthistván #cserkrisztian #gyonyoruhangok

 Saját kis páholyomban élvezhetem a zenét, még pedig abban a páholyban, amit korábban megírtam az Erkelnek, hogy javítsák ki a lámpa hibát. Kedvencem lett az 5-ös mellett.


Az ezred lánya - 2022. első előadása, a nyitó darab, Erkel Színház

Instagram: Az ezred lanya, en is igyekeztem a darabhoz idomulni, zold es piros szinekkel. 2 felvonasos, vigopera, magyarul es franciaul. Tetszett, a 2.felvonas volt a legjobb. Szemere Zita valosagosan tundokolt a szinpadon, jol all neki a komikus karakter es az operaenekesek kozul mindig szerettem a lagy, szep hangjat. Gyonyoru volt a Szuz Maria szobor az 1.felvonasban. Premier volt. Gratulalok az egesz csapatnak! #vígopera #azezredlanya #erkelszínház #a4espaholy #ajavitottpaholyom #szemerezita #boncsergergely #palerdiandrás #operabudapest #katonadolog #21ezred #indulon #tamtamtam🔥🔥💣💣 #opera #theater #culture 

 Az ezredben szolgál egy mindenes leányzó, aki az osztrák alpokban megismerkedik egy "kecskepásztor" fiúval, ki később magasa rangú tiszt lesz a katonsagánál. De, amedddig ő ezt a célt eléri, addig a leányzó megjárja a magas rangú családhoz (a darab elején egy gazdag nő keresi az unokahúgát - aki amúgy kiderül később, hogy valójában a  lánya). Az előkelőségben sok nő tartozkodik, bevonulásuknál mindenannyian a lábukat emelgetik, és másikba törlik... mindenki a főasszonyságra hasonlít, és az ezred lányát is kissé behálózza ez a világ, a jelmezt illetően, fürdőköppeny/mamusz.... A lényeg, hogy végül a főhősnő összeházasodhat szerelmével, és nem kell az előre megszabott házasságot végül választania. A darab egyzserű, az első felvonása álmosító volt számomra, a 2. felvonás alatt jobban tudtam figyelni. Nincs kiemelkedő zene. A díszletet a zenekari estre is használatba hoztál az Erkelben.

Link, bővebben: https://www.opera.hu/hu/musor/megtekint/az-ezred-lanya-2021/eloadas-202201211900/ 

 


Rövid összefoglaló:

Katonak kozott nevelkedik a fohosno, tiroli kecskepasztorba szeret bele. Az őrmester az " apja". Egy markine keresi elvesztett unokahugat, aki kesobb kiderul a lanya. Az elso felvonas kicsit almosito, a 21. Ezred indulója, gyonyoru Szuz Maria szobor, a felvonás végén a bunker felemelkedik, fustfelho. Radios jon elsokent felderítőnek az 1.felvonásban es összeütközik a tiroliak szószólájával, aki szereti a burgonyát.
 
Markine kastelya, 2. Felvonas, mindenki furdokopenyben, pumukli hajjal es napszemcsivel vonul be. Mindenki folyton apro lepeseket tesz a masik fele. A 2.felvonas jobb es poebosabb. A tiroli kecskepasztor katonai parancsnok lesz es keri a markinet, h a lanya kezet neki adja es ne a nemesnek, akivel ki akarja házasítani. Ennek az anyja elég érdekes monologot kapott, mert felsorolja a sajat csaladfajat, cifra nevekkel. Szemere Zitanak gyonyoru hangja van, orult is nagyon az ovacionak. A katonak eljonnekapalotaba, es masíroznak, egy-kettőnek baja történt a haboruban. Ok francia katonak.
Maszk egyes színészek, korustagok arcan, a színpadon a dobost a zenekari dobos megelőzte.



Január 30. vasárnap - Belle Époque - Erkel Színház

 Eleddig az Eiffel Műhelyházban nem tudták az időt tartani, most az Erkelben. De semmi gond, hiszen itt szívesen időzöm. Olyan gyönyörű volt a zene, szívesen hallgatom a zenekart, csodálatos csapat! Bármikor, ha teheted, és lesz belőle elérhető jegy, akkor válassz mindenképpen zenekari darabot. Az élmény garantált, felüdülsz, lelkesedés magas szinten művelik.

Link: https://www.opera.hu/hu/musor/megtekint/belle-epoque-2021/eloadas-202201301930/

 

 



Nincsenek megjegyzések: