2015. június 30., kedd

Csillagóra avagy Gálaest közvetítés az évad utolsó különleges előadásáról

Időpont: 2015. június 29. 18.00-tól
Helyszín: Bazilika előtti tér
Előadás: Évadzáró gála



A Bazilika előtt került megrendezésre a Gála koncert közvetítése, amelynek lezajlását két nagy kivetítőn követhettük nyomon, így azok, akiknek nem sikerült az Erkelbe jegyet váltania a színvonalas műsorra, elmondhassák, hogy látták a produkciókat. 

18.00-tól az Operaház által meghirdetett pályaműveket és tájékoztató kisfilmek megnézésére volt lehetőség...

19.00 után kezdődött a Gála,  a házigazda az Operaház igazgatója, Ókovács Szilveszter volt. Átkötő szövegei lényegre törőek voltak, kerülte a felesleges szócsépelést. A Gála érdekessége volt, hogy a színház egyes tagjai kitüntetésben, díjazásban részesülhettek, köztük volt egy újonnan megalapított kamara zenekari díj is. Több kategóriában díjaztak. 

A szervezők nagyon kedvesek és segítőkészek voltak, amikor a térre értünk. Az érdekfeszítő, magát az operaház történetét bemutató kisfilmeket jó volt végigtekinteni, sok olyan információval szolgált, amit korábban nem tudtam a zene intézményéről. 

A spontán történelem órát követően, kezdődött a gála, aminek programját figyelmesen végigolvastam. A feltüntetett produkciók idén kerültek bemutatásra a színházban, így az újdonságokból kaphattunk ízelítőt. 

Sajnos, egy próbán történt véletlen baleset folytán, sérülés következett be. Kikerült a programból, és így az általam hőn várt előadásra nem került sor, helyette viszont sok szépet láthattam-hallhattam, de a Hattyúk tavát még a sok különleges mű közül is rettenetesen hiányoltam. Hiszen ez az a produkció, amit szívből sajnálok, hogy nem láttam még az Operaházban, és tulajdonképpen ezért mentem el a Csillagórára... Végre láthassam egyszer. Ráadásul, a gálán fellépő táncosok magyarok voltak, és a Fekete Hattyú táncát mutatták volna be.... Emiatt csalódott voltam. 


Viszont nézzük a többieket:

A program kimásolva, hátha eltűnik a honlapról (pirossal jelöltem a díjazottakat)

1. W. A. Mozart: Così fan tutte – Nyitány

2. G. Verdi: Nabucco – Oh, dischiuso è il firmamento (Fenena áriája a IV. felvonásból) – Vörös Szilvia

3. C. M. von Weber: A bűvös vadász – Nein länger trag ich nicht die Qualen! (Max áriája az I. felvonásból) – Kovácsházi István 

4. Rudi van Dantzig–Toer van Schayk–Pjotr Iljics Csajkovszkij: A hattyúk tava – Fekete pas de deux a III. felvonásból – Kozmér Alexandra, Oláh Zoltán

5. G. Bizet: Carmen – Je dis que rien ne m’épouvente (Micaëla áriája a III. felvonásból) – Létay Kiss Gabriella

6. Leoncavallo: Bajazzók – Vesti la giubba (Canio áriája) – Fekete Attila

7. P. Mascagni: Parasztbecsület – Voi lo sapete, o mamma (Santuzza áriája) – Komlósi Ildikó
8. G. Verdi: A trubadúr – Vedi! Le fosche notturne spoglie (Cigánykórus a II. felvonásból) (énekkar)


SZÜNET


9. Sir Kenneth MacMillan–Jules Massenet–Martin Yates: Manon – Pas de deux – Felméry Lili, Timofeev Dmitry

10. G. Donizetti: Don Pasquale – Ah, un foco insolito (Don Pasquale áriája az I. felvonásból) – Szvétek László 

11. R. Wagner: A Rajna kincse – Wie alles war (Erda intelme) – Gál Erika

12. C. Gounod: Faust – Le veau d’or est toujours debout (Mefisztó rondója a II. felvonásból) – Bretz Gábor és énekkar

13. Goldmark K.: Sába királynője – 'Mein Freund er ist ein Myrrhenstrauss' (Szulamit áriája az I. felvonásból) – Sümegi Eszter és énekkar

14. Seregi László–Léo Delibes: Sylvia – Pas de deux a II. felvonásból – Pap Adrienn, Bakó Máté
15. G. Verdi: Aida – Finálé a II. felvonásból – Fokanov Anatolij, Cserhalmi Ferenc, Komlósi Ildikó, Sümegi Eszter, Fekete Attila, Rácz István és az énekkar


Összefoglaló, az est tapasztalatai: Szünetben a színház előadásairól kaptunk egy csokorra való t,kisebb-nagyobb összeállításokat, gyermekelőadásoktól kezdve, az ifjúságin át a komolyabb műfajig bezárólag. Már akkor is keserű érzés volt látni a kedvenc balettomat, amit nem csodálhattam meg az este. Leginkább a balettek (Sylvia, Manon) tetszettek a legjobban és a kedvenc énekesem, Bretz Gábor előadása, ámbár örülök, hogy betekintést nyerhettünk a többi produkcióba is, az újakba és a régi kedvencekbe.

A programajánlókra reagálva: Úgy gondolom nem jó, ha egy színház a túlzott modernség felé halad. Előfordulhat, hogy a rendezésnek köszönhetően teljesen más képet kapunk egy adott műről, mint általában, más lesz a mondanivalója, mert kiforgatják önmagából. Úgy vélem a szellemiségen, a jelmezeken sem lenne illő változtatni. 

Magam pótolom a kimaradt jelenetet, íme egy régi felvétel a magyar Hattyúk taváról:

További érdekesség, összefoglaló: http://www.amdala.hu/atadtak-az-opera-kitunteteseit/

Nincsenek megjegyzések: