2022. szeptember 16., péntek

Szeptember Kultura 2. rész - A két egyetlen - Karinthy Frigyes nagy szerelmei

Online formában, szeptember 2-a körül. :)

Link:https://madachszinhaz.hu/szindarab/a-ket-egyetlen-karinthy-frigyes-nagy-szerelmei

 

 
Karinthy is eléggé szemét alak volt, hogy egy férjezett nőt (színésznő) elcsábított...persze, akkor nem rossz ez a koncepció, ha nem volt boldog a nő házassága.
 
A darab két szerelmével való kapcsolatát mutatja be verses formában.
Fekete Ernőnek azért is örültem külön, mint főszereplő, mert a hangjával már találkoztam a Marvel filmek kapcsán (Vasember hangja).
 
A díszlert egy kávézó, ami teljesen illik az író milliőjéhez, csak tudnám ezt hol vették fel? - mert nagyon eredeti.
 
A két nővel nem egymás után érkezik az életébe, hanem egysíkban mozognak. Mivel, az egyik túl korán meghalt, kísérti az álmaiban.
 
A második feleség imádja a pletykákat...XD és unatkozik Bécsben? Bár, én élnék ott.

Dráma, viaskodás. A költő gyötrődik, a múltja és a jelene között. Az első feleségét nagyon szerette, de kétségei támadnak, hogy a nő valóban viszonozta za érzéseit. A második feleségével a kapcsolata eleje szenvedélyes, utána a szenvedély inkább utálatba vált át. Kotkodácsol az Arnak, ő meg egy birka, aki béget...

Tetszik a bevezetés, ahogy a szereplők bemutatják a saját karaktereiket.
Tetszik, hogy a jeleneteket a későbbi operáció fényeivel váltakoznak.



Pár idézet:
"A Margitszigeten ülünk. Aztán ballagunk hazafelé, este. Szótlanul egymás mellett. Hát, lehet ez hazugság? Hát, persze, hogy lehet! - Boga"

"Úgy látszik Stockholmban a műtéthez zongora is jár. A meglékelt fejeknek jót tesz a muzsika. Micsoda ellátás. Már ezért érdemes volt ide jönni. - Karinthy."

 
A darab szinopszisa: Fráter Zoltán a tények játékos felhasználására épülő „szellemjárása”, amely a „két egyetlen” közt őrlődő Karinthy tragikomikus helyzetét és élete döbbenetes érzelmi fordulatát mutatja be.
 
Karinthy Frigyes huszonöt éves, amikor kalandos körülmények között megszökteti nagy szerelmét, a három gyermekes Judik Etel színésznőt. A férj haragja elől fél évig bujkálnak Berlinben, majd nagyobb összeggel megbékítse a férjet, Budapesten házasságot kötnek. Az író a „bogárka, bogaram” becézéséből adja a Boga nevet imádott párjának, aki az első világháború után kitörő spanyolnátha-járvány áldozata lesz. Karinthy ezt jegyzi naplójába felesége halála után: „Úgy érzem, agyamban daganat képződött, amikor ő meghalt…” A gyászoló férfi csaknem két év múlva, egy telefonvicc meghívását komolyan véve ismerkedik meg az akkor még férjes asszonnyal, Böhm Aranka orvosnővel. A szenvedélyes, minden férfit meghódító Aranka már másfél évtizede színesíti érzelmi viharaival a házasság hétköznapjait, amikor Karinthyt, aki mindvégig olthatatlan szerelemmel gondol Bogára, 1936-ban valóban műteni kell. Az élet-halál között lebegő író egyszerre két nővel viaskodik, képzeletben Bogával, a valóságban Arankával…
 



Nincsenek megjegyzések: