2023. július 16., vasárnap

Ez egy kínzás! Ezt is megéltem, hogy online előadás nem tetszett

Iratkozzatok fel a Madách színház hírlevelére! 

És időnként jutalmat kapsz - főként, ha érdekelnek az online előadások

 A darab adatlapja: https://madachszinhaz.hu/szindarab/tercett-moricz-zsigmond-szerelmei


2023. július 13. délután, megnézve online, mellékelt link formájában

A mostani darab, a Tercett - Móricz Zsigmond szerelemei cím alatt futó alkotás, ami 2023 januárjában lett bemutatva. Műfaj: film - szín -  játék. 76 perces játékidő. Rendező: Szilágyi Bálint. 

Szereplők: Nagy Zsolt, Balázsovits Edit, Petrik Andrea, Juhász Vince

A története szerint Móricz Zsigmond színdarabokat ír, és a női főszerepet egy csinos színésznőre osztják, akibe rövid időn belül szerelmes lesz (miközben az író már 20 éve nős). Az előadás alatt a feleségnek feltűnik, hogy bizonyos szavak, mondatok, mintha csak ő mondta volna, és a színésznő szájába adták... maga a darab nagyon érzelemmentesen van eljátszva, Nagy Zsolt és Petrik Andrea alakítják, miközben Zsolt Móriczként a feleségével, Balázsovits Edittel ül a nézőtéren... A színdarab paraszti mintákkal ellátott, paraszti világot mutatja be, a monológok végén nincs hangsúly... csak úgy gépiesen kommunikálnak.

"Eresszen, eresszen!" Háttérben a férfi éppen megszorítja a nő karját...

 

Feltűnő díszletelem: Az Operaház Fantomja Il Muto jelentéből a színpadot megvilágító lámpákat tették a "kocka alakú" tér előterébe.

Miután a darab lemegy, a nézőtéren a feleség ideges, mert felfedezte, hogy őt játszotta el a színésznő. A férje ad arab közben lepisszegi, mert az szóvá teszi felismerését. A nő nem akar a banketra menni, illetve gratulálni a szereplőknek, Móricz viszont alkalmat talál rá, hogy elmenjen a színésznőhöz.

Közben folyamatosak a színátmenetek a terekben, ami szimbolikája az előadásnak Egyedül Móricz Zsigmond figurája nem változik át sose, egyik színből a másikba, ő mindvégig fekete marad.

A színésznőt meglátogatva egy könyvet ajándékozz neki és udvarolni kezd, míg a nő határozottan kijelenti, hogy az író által megalkotott és eljátszott figurába szerelmes Móricz (vagyis abba szerelmes, akit az író megálmodott), nem belé, a művészbe. 

Érdekes megszólalások (színésznő): "Nekem nincs lelkem, Móricz, ezt ne feledje." "Én csak akkor égek, ha van láng, ami éget."

Változik a szín: sárga szobában történik, Móricz udvarlása a színésznőnek, a kék szobában van a pirosba öltözött feleség. Úgy véli férjét felemészti a színház... A férfi megérkezik, összevesznek, de a veszekedésükbe a nő is beleszáll, Móricz ledobja a földre a laptop-ot (korhű, igen) és rátapos, a feleség tetézi, leönti narancslével...összeborulnak és kibékülnek...

 

Váltás a zöld szoba jelképezi úgymond az írót, hiszen egymaga elutazik egy szállodába, Miskolcra. Onnan ír leveleket a színésznőnek.Közben a zöld térbe bekúszik a piros és sárga sávok, amikben a nők vannak... a színésznőnek intézett levélben "ha hazudik, akkor is kedves." .

A színésznő vívódik, egyrészt kényelmetlennek érzi a férfi közeledését, legszívesebben kihátrálna az egész "kapcsolatból", mivel állítása szerint van olyan férfi, akivel valóban hosszútávra tervez... Elmélkedése során kifejti, hagyta volna, hogy az író rámásszon, kiélje vágyait, és legközelebb, amikor találkoznak szélnek eressze amazt...elmélkedik azon, hogy 2 hetet adott neki a legközelebbi viszontlátásig...

A feleség színátmenetes ruhába látható, félig kék, félig piros. Aggódik, hogy Móricz a színésznő után kajtat és a családjával egyre kevésbé foglalkozik...szócsatát vívnak, a az író szerint a felesége nem támogatja eléggé, végül a férfi meglepi egy ajándékkal egy sárga ruhával...ami a színésznőre való utalás...és láthatóan a feleség nem örül neki... 

Zavaró számomra: Nagy Zsolt karaktere hol magázza, hol tegezi az aktuális partnert...


A színésznő jelenetében kifejti, hogy direkt rendelte meg azt a fehér selyemruhát, amit a Vadkan c. előadás bemutatójára vett fel a Vígszínházba. Terve szerint, nem fogja észrevenni az írót, ha találkoznak, félvállról köszönne neki... A darab elkezdődik, és ismét Nagy Zsolt a férfi főszerepet alakítja, míg ezúttal a feleségét megtestesítő Balázsovits Edit a női főszereplő. A két karakter összevész, a férfi megöli a nőt, mindezt a nézőtérről fehér ruhában végignézi a színésznő, aki aztán átveszi a helyét a színpadon...

Micsoda lelkesítő párbeszéd, egy kapcsolatban: "-Fogsz verni? - Foglak."


 

Többször állítottam meg az online előadást, mert kiakasztott, egyáltalán nem volt élvezhető....szenvedős volt nagyon, ezért a leírásomban is olykor-olykor beleteszek idézetet, vagy megjegyzést...ha már a darab kusza, legyen a meglátásom (kritikám) is róla az... 

Az előadás után, Móricz telefonon zaklatja a színésznőt, hajnalok hajnalán is...és firtatja, hogy miért vette fel a fehér selyemruhát - csak azért, hogy felhívja a férfiak figyelmét, legfőbbképpen az övéét (úgy, tűnik sikerült)....

A telefonos jelenetnél már minden szín látható, ami eddig külön vagy többféle kombinációban volt bemutatva (piros - kék - sárga - zöld).


 

Egy szobába kerül mindhárom szereplő, később két szoba, két külön nőnek, de egymás tükörképeiben pózolnak... a 2 nő konfrontálódik...

Aztán, romlik a feleség állapota, a színésznőt látjuk a kulisszák mögött, hogy zavarodott és nem tud koncentrálni, színésztársa nem érti és firtatja, hogy mi a baja, de nem kap választ, ugyanakkor kap egy levelet a nő, ezt adja át kollégája neki. 


A betegeskedő feleség öngyilkos lesz, 1 év múlva újra nősül Móricz és elveszi a színésznőt.



A karakterekről, a színészekről: Balázsovits alakítása tetszett a legjobban, nagyon emocionális volt, vívódó, gyötrődő nő képében, az ellenszenves színésznőből, amit kitudott hozni Petrik Andrea, azt kihozta. Nagy Zsolt alakítása semleges számomra.

 1x érdemes megnézni, de óva intelek, hogy nagyon nehéz darab... nem tudott lekötni, veszélyezve éreztem magam tőle...nem az a vidámság, de nem is elvárt ebben a műfajban. Sajnos a magyar írók, költők között kis számú az a párkapcsolat, ami boldog volt. Az fix, hogy előzetesen sem szimpatizáltam az író személyével, a darab ezt még jobban csak fokozni tudta, továbbra is negatív véleménnyel vagyok róla, lehet még egy lapáttal rátett...

 

 Madáchról mentés

Forgách András színpadi játékában szerelmi játszmák sűrűn szőtt hálóján keresztül elevenedik meg Móricz Zsigmond és szerelmeinek legendásan tragikus története.

„Megszeretek egy rongyos kis fickót, aki alázatos és engedelmes, ott ül a szoknyám mellett s azt ígéri, hogy a fajtájának ezeréves birka-türelmét teríti szőnyegül a lábam elé…” – mondja Holics Janka Móricz Zsigmondról. Aztán Móricz a felesége szavait egy színésznő szájába adja és felöltözteti annak ruháiba. Így ver hidat a hálószobája és a színpad között. Veszélyes játék. A játék neve: szerelem. A birka-türelemnek vége, kezdődik a küzdés, életre-halálra. Móricz is pontosan tudja, végül csak egy nő maradhat, de sebzett vadkanként rohan a saját vesztébe, magával rántva egy teljes családot. Simonyi Mária Holics Janka lesz vagy sem? A kísérlet ártalmatlanul indul, de az emberi szív kényes egy játékszer. A hídon át a hálószobában találja magát a színésznő, így Jankának nincs helye többé. Át kell vinnie szerelmét a túlvilágra. Jó élni. Üzeni még nekünk, mielőtt felvenné örök ruháját.

 


------

A fotók képernyőképek, de a Madách színház tulajdonát képezik!

 

 

Nincsenek megjegyzések: