2010. március 9., kedd

Elindult a legújabb magyar Google-rivális
A piacvezető webkereső hazai versenytársának szánt Bluu ért magyarul, és nem csak találatokat, hanem kész válaszokat próbál adni a felhasználó kérdéseire, legyen szó akár valutaváltásról, akár menetrendi információkról vagy használatautó-árakról.

A Bluu-ról...
A Bluu-t kezdőlapnak szánja a fejlesztője, nem egy egyszerűen webkeresőnek. A fiatal, 22 éves, Szűcs József, a Bluu kitalálója. Azt szeretné, ha a szájt minden szükséges információt egyetlen keresés nyomán megadna a keresgélő netezőknek (Szájt leírásánál olvashattunk erről). Az oldal katalógusszerűen kínál egy sor szolgáltatást, így a menetrendek, a szótár, a tévéműsor, a valutaváltó vagy az árukereső is a nyitólapjáról érhető el. Igazi erőssége: az értelmi felfogás: ha beírunk egy keresőszót, akkor megérti, hogy nekünk, felhasználóknak mire van konkrétan szükségünk....Egy gondolkodó weboldal? Igazán érdekes szerintem...

Mi mindent tud a Bluu?Ha menetrendet böngésszük, elég annyit mondani a Bluu-nak: "Budapest Debrecen busz".Használt autó keresésénél: "terepjáró klímával 4 millióig". Tévéműsor esetében: "vígjáték ma este", Valutaváltáshoz: "2400 euró forintban". A keresési találatok mellett a szájt a specializált kereséshez kapcsolódó hasznos információkat is kilistáz, használt autónál például évjáratok szerint fülekre csoportosítja a találatokat, és mindegyik kocsinál láthatjuk az átírás költségeit is, amelyeket erre specializált adatbázisokból keres elő a Bluu.
 
Mikor fogott hozzá a fejlesztő?
A Debreceni Egyetemen tanuló Szűcs József és társai 2006 októberében álltak neki a Bluu fejlesztésének.Első év után: már értelmezni tudta a magyarul feltett kérdéseket. Három évvel később már saját indexelő motorja volt (ez gyűjti össze a lehetséges webes találatokat).
Szűcs korábban úgy nyilatkozott a Figyelőnek, hogy a saját motor csak a magyar webet indexeli majd. A külföldi találatokhoz egy nemzetközi keresővel állapodnak majd meg. A fejlesztők az oldalt eddig zárt formában tesztelték, de mára már elérhetővé vált az 1.0-s tesztváltozat, amit bárki kipróbálhat.
Még nem volt szerencsém ezt az oldalt kipróbálni, de igyekszem, minél előbb megkeresni és használni. De annyit biztosra mondok, hogy jöhet újabb akár egy újabb rendszer, én még mindig a google mellett teszem le a voksomat.

Forrás:http://www.origo.hu/techbazis/internet/20100309-elindult-a-legujabb-magyar-webkereso-a-bluu.html

Kapcsolódó linkek:

Nincsenek megjegyzések: