2010. március 16., kedd

Most megtudhatjuk, hogy hogyan lát a
"kísértés nagy mestere" egy egeret!



A kígyók egy része egy speciális, infravörös sugárzást érzékelő szervvel rendelkezik.
A szerv felépítését az anatómusok már feltárták, de a genetikusok még csak most jöttek rá, hogy hogyan is működik?


A kígyók három csoportja van:
- a gödörkés arcú viperák (ide tartoznak a csörgőkígyók)
- a boák
- a pitonok
A különleges gödörszerv segítségével képesek a melegvérű zsákmányállatokat akár sötétben is megtalálni. A fej két oldalán, a szemek és az orrnyílás között elhelyezkedő szervek belsejében egy-egy membrán van, amely infravörös antennaként működik, és háromezred fokos hőmérsékletkülönbség érzékelésére is képes.
Amerikai kutatóknak sikerült megfejteni e különleges szerv működésének molekuláris hátterét:
A gödörszerv idegsejtjeiben egy a TRPA1 nevű fehérje által létrehozott ioncsatornát találtak. Ez az infravörös sugárzás hatására bekövetkező hőmérsékletváltozást képes érzékelni. Így tudtsk igazolni egy korábbi feltételezést: az infravörös sugárzást nem fényként, hanem valóban hőként érzik a kígyók. A TRPA1-csatorna az emlősökben is megtalálható, és csípős, irritáló anyagok érzékelésére alkalmas. A vizsgálatokat David Julius, a san francisco-i Kalifornia Egyetem kutatója vezette.



A bal oldali képen egy csörgőkígyó, a jobb oldalin egy piton látható.
A piros nyilak mutatják a gödörszerveket, a feketék az orrnyílásokat

"A szerv a háromosztatú agyideggel (nervus trigeminus) áll kapcsolatban, melynek rostjai a gödörszervből a középagyi látótetőbe futnak, itt alakul ki a hőkép. A kutatók az érzékelés pontos megismeréséhez az ehhez az ideghez tartozó idegdúcot egy gerincvelői hátulsó gyökér dúcával hasonlították össze, amely a hátulsó testfélből kap érzőidegeket, és nagyon kicsi az esélye, hogy az infravörös érzékeléshez szükséges vagy azokhoz hasonló fehérjék fordulnának ott elő. Megvizsgálták, hogy az idegek milyen ribonukleinsav (RNS) molekulákat állítanak elő, amelyek megmutatják, hogy mely gének aktívak és termelnek fehérjéket. Egyetlen gént találtak, amely eltérő módon működött a két dúcban, s amelyik ráadásul négyszázszor aktívabb volt a háromosztatú ideg dúcában: ez pedig a TRPA1 fehérjéket kódoló gén volt." - cikkből, mert nem vagyok biológus.

Az infravörös sugárzás hatására a gödörszervben lévő membrán felmelegszik. A kutatók megállapítása:egy adott hőmérsékletet elérve a TRPA1 fehérjék által alkotott ioncsatornák kinyílnak. Az idegsejtbe ionok áramlanak be, ezzel ingerületet hoznak létre, amely aztán eljut a látótetőbe. A kutatók megfigyelései szerint: 28 Celsius-foknál van a küszöb , ez magyarázható azzal, hogy a kígyók a tőlük 1 méternyire lévő egeret vagy mókust is képesek megérezni a sötétben.

Amit az infravörös sugárzásról tudni kell és érdemes :
Elektromágneses sugárzás, hullámhossza a látható fénynél nagyobb, 780 nanométer és 1 milliméter közé esik. Látható fényként nem, de hőként érzékeljük. Használják hőtérképezésben, csillagászatban, infravörös spektroszkópiában, fényképezésben és harcászatban.

Kapcsolódó linkek:

Nincsenek megjegyzések: