2010. március 27., szombat

20 év börtönt kapott a wifis hacker

Magát a hírt elég érdekesnek találtam, ezért is gondoltam, hogy csinálok róla blog bejegyzést. Ez a téma nem áll tőlem távol. Mielőtt valaki is rosszra gondolna, megjegyzem, hogy nem hackerkedem, azt még megkéne tanulnom, hogy űzni is tudjam...Mindenestre miért választottam ezt a cikket? Magáról a hackerkedésről csináltam kiselőadást.

De pontosan miről is szól ez a hír?
"Húsz év szabadságvesztésre ítélték azt a flordiai hackert, aki társaival nem megfelelően védett vezeték nélküli hálózatokba tört be, amelyekből több mint 40 millió hitelkártyaszámot kaparintott meg. Számítógépes bűnöző Amerikában még sosem kapott ilyen szigorú büntetést."
A 28 éves fiatal férfi, Miamiban élt és "soupnazi" álnéven tevékenykedett.
 
Valódi neve: Albert Gonzalez.
Korábban szövetségi informátorként dolgozott, és más hackerek kézre kerítésében segített az amerikai titkosszolgálatoknak.
 
Ám történt egy váratlan esemény az életében: Tavaly szeptemberben bűnösnek találták abban, hogy számos áruházlánc, étterem és más kereskedő cég, mint például a Barnes & Noble és a Sports Authority számítógépes hálózatába tört be, ítéletet azonban csak most csütörtökön hirdettek ügyében. A kiszabott húsz év börtön az eddigi legszigorúbb büntetés, amelyet az Egyesült Államokban kiszabtak számítógépes bűnözőre.

Laptoppal törték fel a wifi hálózatokat
Gonzalez a hatóságok szerint két társával úgy dolgozott, hogy autójával laptoppal felszerelkezve járta a környéket, sérülékeny hálózatokat keresve, amelyekre különböző adatlopó szoftvereket telepítettek, amelyek rögzítették, és továbbították számukra az online vásárlásokhoz használt felhasználói adatokat.Cseles. Nagyon cseles...

Tavaly beismerte tettét, miszerint jogtalanul fért hozzá számos vállalat rendszereihez.
A vád a kérhető maximális, 25 éves szabadságvesztés kiszabását kérte a bíróságtól, mivel a férfi tevékenységével hatalmas, több milliós, egészen pontosan 200 millió dolláros kárt okozott. Wifis adatrablás esetében a védelem viszont enyhébb büntetés kiszabását kérte a bírótól, mivel egy korábbi pszichiátriai szakvélemény szerint Gonzalez az autizmus egyik fajtájában, az Asperger-szindrómában szenved, és egy gyatra szociális képességekkel rendelkező, internetfüggő személy. A hackerre azonban további évek letöltését szabhatják ki, mivel más online bűncselekmények elkövetése miatt további két eljárás folyik ellene. Lehetséges, hogy nagyon sokáig fog ülni, csak azért mert tisztességtelen munkával akart érvényesülni az életben. Mint mindehol itt is a pénz a főmozgatóerő.

Egymillió dollárt ásott el a kertben o.O
A Reuters beszámolója szerint Gonzalez szülei házának kertjében mintegy egymillió dollárt, vagyis kétszázmillió forintnak megfelelő összeget ásott el. Saját bevallása szerint internetfüggése és kíváncsisága akadályozta meg abban, hogy kiszálljon az internetes visszaélések elkövetéséből. A családtagjait elhalmozta Rolex órákkal, brilliánsokat vásárólt. Sőt! Egy elegáns miami házban élt a férfi. Még pénzbüntetést is kell fizetnie, ennek összegét azonban csak később fogják meghatározni.

Forrás:

Kapcsolódó linkek:

Nincsenek megjegyzések: