2016. december 10., szombat

Egyveleg - Ajánlók jó szívvel az Opera műfajából

Kb. 1 vagy 2 héttel ezelőtt az M3-ös csatornán adták az 1976-ban, Szinetár Miklós által megrendezett vígoperát, Rossini: A sevillai borbélyát. Főbb szerepekben: Berkes János, Melis György, Marczis Demeter, Ötvös Csilla, Gregor József, Barlay Zsuzsa, Miklósy György, Ferencz László, Kibédi Ervin.

Az előadás különlegessége volt, hogy a közönség és a zenekar a színtérrel egybefolyt, a színészek a közönség sorai közé vegyültek és a karmesterrel (az akkor még nagyon fiatal Fischer Ivánnal) bohóckodtak. A darab végén pezsgőztek, és konfettizáport hullott rájuk, minden ez akár egy szilveszteri felvétel is lehetett. Az előadás nyelvezete - a jelenkori operák tulajdonságától eltérően - magyar volt. És egyáltalán nem tűnt furcsának, a Figarot alakító Melis György elképesztő énekes és színész.


Link (az egész felvétel, de csak NAVA-pontról érhető el): http://nava.hu/id/210758/

Ellenben a Youtube-on vannak fent részletek, többek között a fődallam is, a Figaro:


Hogy miről szól, kik a szereplői Rossini darabjának itt olvasható (szerintem jhasznos és tartalmas oldal az Operák világáról): http://operakalauz.wrm.hu/index.php?handler=own&page=work&id=49 

Másik darab, amit volt szerencsém átélni ezt inkább online módon, de kiváló szereplőgárdával
Lammeromoori Lucia, Gaetano Donizetti alkotása. A történet főhőse egy fiatal hölgy, akinek a családját súlyos anyagi gondok következtében egy idősebb és gazdagabb férfihoz akárják feleségül adni. Ugyanakkor a nő az ellenséges család sarjába szerelmes. Lucia is (mint Senta a Bolygó Hollandiban) látomásokat vél látni, amik mély hatást gyakorolnak rá (pl. egy fiatal ősük vízbefojtotta magát szerelmese miatt, és még mindig a folyóparton kísért). Lucia és kedvese fogdalmat tesznek, gyűrű jelképezi összetartozásukat. Mivel a lány nem hajlandó az előkelő férfi feleségévé válni, ezért a bátyja hamis levelekkel probálja meggyőzni, hogy a szerelme elárulta. A nő így belemegy a frigy megkötésébe, ám, amikor aláírnák a házassági papírokat megjelenik a szerető és elátkozza Luciát. A megbolondulás ária az egyik legismertebb dala és eleme az előadásnak, végső kétségbeesésében Lucia a nászéjszakáján megölia  férjét, álomképeket lát, ahol szerelmével együtt van. Végül a szerető is öngyilkos lesz. Teljesen happy end előadás. Az előadás legismertebb dallama az esküvői jelenet alatt hangzik fel, a Hatos előadásában (Lucia, a testvére, szerelme, a két  szolgáló és az új férj), a Chi mi frena in tal momento.



Link: https://www.youtube.com/watch?v=ZnOkrsu8V9M&t=2301s  - Patrizia Ciofi Lucia alakítója.

Még egy ismertető, az áriák pontos megnevezésével:

Magyarban így néz most ki az előadás - kissé modern (mindkét művésznő jó, de Kolonits Klára varázslatos hangján kívül életszerű játékot is szolgáltat):

1904-ben mutatták be a milánói Scala-ban, de nem aratott sikert az eredeti kompozició, és a darabot módosítani kellett, most több 100 évvel később ez az elős változat újra színre került ugyanott, ahol kudarcot vallott, ám ezúttal a Giacomo Puccini Pillangókisasszonyja osztatlan sikert ért el! A történet szerint egy amaerikai tengerész szemet vet egy fiatal gésára, aki tiszta szívből szerelemmel szereti meg a férfit, de a másik csak kihasználja. Házasságot kötnek, de ez másutt nem érvényes. A férfi elhagyja, de a japán nő rendületlenül hisz abban, hogy a tengerész férje visszafog térni hozzá, hozzájuk, hiszen a frigyből egy gyermek született. A tengerész amerikai feleségével érkezik vissza, a Pillangókisasszony nem tárheti a szégyent, megöli magát.

December 7-én mutatták be a darabot, amit az M5-ös csatorna közvetített. Egyszerű díszlettel kooperáltak, de nagyon találó, és a japán világba tökéletes bepillantást enged. A tradiciónális jelmezek üdőszínfoltot képeznek az előadásban, látványosak. A darab kiemelkedő dallama az Un bel di vedremo a második felvonásban. A címszerepet Maria José Siri énekelte.



A Scala előadásának trailere: https://www.youtube.com/watch?v=tSJGjDVARqQ

Míg az első bemutatott opera egy örömtelibb, vidám előadás, úgy a másik kettő tragédiába torkollik. Más-más végkifejlet, de abban megegyezhetünk, hogy nagyszerű alkotások.


Nincsenek megjegyzések: