2016. december 19., hétfő

The last performance of Fantom opery



Az utolsó előadás
A cseh Fantom egyelőre búcsúzik

Utolsó előadás: 2016. december 18.

Két év, három hónap telt el a bemutató óta, és immáron a játszási idő végére értek. Szép időszakot zártak, Fantom opery vagyis a cseh nyelvű non replika Fantom produkció pihenőre megy, az előadást A vámpírok bálja fogja váltani.

Hogy valaha visszatér? Nem tudunk pontos információkat, de egyelőre a vérszívók veszik birtokukba a Goja Music Hall-t (a Fantom gárdából pár ismerős arcot biztosan láthat majd a közönség, többek között Marian Vojtkot, Michaela Gemrotovat, Jakob Hübnert és Matus Bohust).


A cseh Fantom különlegességei:
- non replika előadás, ami erősen ragaszkodott egy elvhez, azaz, kissé hasonlítson a nem másolat jogától függetlenül az eredeti produkcióhoz. Csili-vili, mint az eredeti, viszont a díszlete talán erősebb.
- a non replikák közül a legnagyobb csillárral rendelkezik ( az original előadások közül a Las Vegas-é a legnagyobb - úgy hogy rajta lóg a Fantom is)
- Meg Giry édesanyja helyett szerepel a Prologus jelenetben
- Meg Giry és Christine Daaé barátságán alapuló feldolgozás
- Második felvonás elején a nyitány zenéje alatt Raoul megkéri Christine kezét, és az új csillár fel lesz avatva Madame Giry és a két igazgató, valamint egy díszletmunkás által
- Színpompás jelmezek, gyönyörű díszlet
- Remekbe szabott Fantom arc
- Christine és a Fantom bensőséges viszonya
Kedvenc jelenetek: Prológus – a múltból átkerülnek a jelenbe (de csak ez az érdekes benne, mivel Madame Giry helyett a lánya vesz részt az aukción) Gondolj rám utáni rózsaáradat, Az angyali hangban a levelek fogadtatása és a Meg Giry-vel való baráti viszony, A Fantom, Primadonna, Tetős rész, a második felvonás prológusa a csillár felavatásával, Maszkabál, Don Juan

A verzió előnye, hogy minden mozzanatában kiemelkedő, mind díszlet, mind jelmez tekintetében és a játék, az új felfedezések még színesebbé és különlegessé teszik. Részlet gazdag, és minden mindennel egységet alkot. A bevitt új elgondolásoknak, ötleteknek köszönhetően erős produkcióvá érett mű. Hangok tekintetében a két főhősnő erősen dominál, továbbá a mellékszereplők is jók (Meg, Carlotta, Madame Giry és az igazgatók).

Marian Vojtko videóit az FB-én megtalálhatjátok. Ezt is:


Nincsenek megjegyzések: