2017. szeptember 19., kedd

Siegfried és Werther az Operában

Ajánlók és vélemény ecsetelés

Nem igazán erőm teljében írom e sorokat, de szeretném felhívni a figyelmet két opera előadásra, amelyek nemrég a kulturális csatorna (M5) adásán terítékre kerültek. Mint az köztudott, hétfőnként operákat láthat-hallhat a fotelban helyett foglaló közönség.



Három héttel ezelőtt Wagner: Siegfried darabját láthattuk. Általában minden wagneri munkát sikerül kicsit kisarkítani, mondhatni "kigúnyolni" az űrben és furcsa világokban játszódó rendezésekkel  színpadra vinni... Sajnálom, a német szerzőt, nem valószínű, hogy munkáját az utókor számára, ilyen felfogásban képzelte el és adta volna át, még ha a zene földöntúli is, a rendezésnek (jelmez és díszlet összhangjában) nem kell ilyen magasságokban járnia... 

A darab szereplői közül a valkűrt alakító Sümegi Esztert és a címszereplőt, Kovácsházi Istvánt méltatnám, kiváló énektudásukon kívül a karaktereknek érzelmeket is adtak, nagyon kifejezően ábrázolták a figurákat. A díszlet, ami igazából többségében vetítéssel megoldott volt, nagyszerűen a szemünk elé varázsolták az áthatolhatatlan, sűrű erdőrengeteget, majd a tűztengert, amik fogva tartották a valkűrt. A jemezről továbbra is lehetne vitatkozni...oh, borzalom... :) modern, sőt futurisztikus.


Szereplők: Kovácsházi István (Siegfried), Jürgen Sacher (Mime), Egils Silins (Vándor), Marcus Jupither (Alberich), Rácz István (Fafner),  Gál Erika (Erda), Sümegi Eszter (Brünnhilde), Szemere Zita  (Erdei madár). 

A felvétel a bemutatón, 2017. március 19-én készült az Operaházban. A rendező: M. Tóth Géza.
Wagner tetralógiájának harmadik része.

További infok, érdekességek:



Werther szenvedései az operában
http://www.opera.hu/v/a-werther-az-m5-hd-musoran-szeptember-4-en/
http://www.opera.hu/v/massenet-werther-4/ (videó)
http://www.opera.hu/v/massenet-werther-3/

A darabot kb. két évvel ezelőtt mutatták be, még arra is emlékszem, hogy A hattyúk tava szereposztás közlő szórólapjának másik oldalán volt látható a Werthert promozó illusztráció. Jules Massenet, francia zeneszerző tollából fakad, de mint tudjuk az eredeti történetet, a német származású író, Goethe jegyzi, az ő történetéből alakult ki a dráma... 

A darab három részből áll, négy felvonással, francia nyelven (mivel a zeneszerző francia volt, ezért is ne csodálkozzon senki, ha a Carmenben franciát hall...bár azt más szerzőnek köszönhetjük...).

Maga a a történetben megismerkedünk egy ifjúval, aki első látásra beleszeret egy előkelő hölgybe, az érzés ugyan kölcsönössé válik, mégsem teljesedhet be a szerelmük, mivel a lányt egy módosabb férfihoz szánják, majd hozzá is adják... Werther, a "viszonzatlanság" miatt, az öngyilkosságon töpreng, vérre menő párbajban a halál elragadja szerelme karjaiból...amit aztán a gyermekek sikolya tör meg (bár ez a rendezés furcsasága...hmm).

Jelmezei alapján korhűnek mondható, a díszletek egyszerű, de szépen festett, germán falvacskákat, városkákat jelenítenek meg, ugyanakkor van egy magányos szoba ablakkal díszletelem, ami az elrekesztettségét, magányát, lelke vívódását ábrázolja Werther-nek.  

Szereplők kiemelten:  Brickner Szabolcs (Werther), Szegedi Csaba (Albert), Busa Tamás (Le Bailli), Szerekován János (Schmidt), Egri Sándor (Johann), Mester Viktória (Charlotte), Szemere Zita (Sophie). Számomra leginkább Brickner Szabolcs volt meglepő, finom, német úriembert mutatott, jó küllemű, gyönyörű hanggal megáldott, kissé Bretz Gáborra emlékezető művész. Remélem, még sokszor láthatók vele is operákat.  
A felvétel 2017. május 6-án készült az Operaházban. A rendező Szikora János volt.

Mindkettőt ajánlom megtekintésre, ha nem is a mindig szép hangzás miatt, hanem a látvány elragadottsága végett.
 

Nincsenek megjegyzések: