2018. március 12., hétfő

A volt feleségemért epekedem és sokszor beszélgetek is vele

Időpont: 2018. márc. 5. 19.00-22.00
Helyszín: Erkel Színház
Előadás: Erich Wolfgang Korngold: A halott város
Librettot írta: Paul Schott
Műfaj és nyelvezet: Koncertszerű operaelőadás, német nyelven, magyar és angol felirattal
Link: http://www.opera.hu/musor/megtekint/a-halott-varos-2017/



A darabot nagyon nehéz elképzelni, díszlet és jelmez nélkül. Valahogy ezeknek a hiányas sokszorozza a darab élvezeti értékét. A koncerteknél ilyen érzésre lehet számítani. Nem történt ez másként A halott város című produkciónál sem.

A történet
Paul egy idős úr, aki nagyon szerette a feleségét. Sajnos a szerelme meghalt, így ő és a cseléd közösen élnek abban a házban, ami egykoron a boldogság színtere volt. A nő szellem még mindig ott létezik a házban, az idős úr rendszeresen beszélget vele, kissé őrültnek tekintik a barátai és a cseléd is... Egy napon találkozik egy nővel, aki megtévesztésig hasonlít halott szerelméhez, így udvarolni kezd neki (holott a darba folyamán romlottnak is nevezi, hiszen a foglalkozása táncosnő). A művésznő rokonszenvezik vele is és Paul barátjával is, ádáz csata kezdődik a nő kegyeiért. Paul nem is érti meg önmagát, miért van úgy oda a "másolatért", hogy bármire képes érte... Amikor győztesen jön ki a küzdelemből, együtt él a nővel, elviszi magával a halott házba, ahol minden egyes négyzetméteren a volt feleség illata és személyisége uralkodik. Természetesen, a táncosnőnek nem tetszik, hogy egy múltbeli személyhez hasonlítják, lázadozik, végül az öregember megöli.... a darab végén kiderül, mindez csak buta képzelgés, álom volt, amit a halott feleség bocsátott szerelmére, hogy megértse újra kell kezdenie életét, és ha viszonyba bonyolódna a nővel, még rosszul sülhet el a kapcsolat kimenete...



Jelmez: szépen kiöltözött művészek

Zenekar: Túl erősen szóltak, elnyomták az énekesek hangját, főként a főszereplőét.

Különlegesség: A páholyomból jól láttam felsorakozni a karzaton a gyerekkórust és a felnőtt énekkart, akik kis elemlámpákkal játszottak (jelentőségük, mint húsvéti kórusban rejlett). Magyarázat a színpadon a zenekar terjedelme mellett már nem fértek volna el az énekkarok.

Helyem: A 8-as páholyt csak kipróbáltam, hiszen első alkalommal váltottam bérletet, és az egyik bérletcsomagom ide szól. Sajnos eléggé hideg hely, úgyhogy nem ajánlom, ellenben most nem volt rossz, és nem is fáztam annyira, mint első két alkalommal.




Instagram sztorim: "Tegnap A halott varost néztük meg az Erkelben. Koncert formájában. A történet egyszerű, de kissé bonyolódott a végére, sőt egy ponton úgy ereztem tökéletes a befejezés. Erre kiderült van még 1 felvonás... Hiába, a happy endekert megunhatatlanul rajongok... Most először a zenekar erősebben szolt mint az énekesek. Magamban fordítgattam a szövegeket, mivel németül volt. Nem mindenhol egyezett. Kedvenc énekesem nem volt, inkább komplexen a történet megértésére fókuszáltam."

Szünet alatt bohóckodtunk egy kicsit... :D




Nincsenek megjegyzések: