2019. november 14., csütörtök

Vígszínházi napunk

Vígnap - Vígadjunk a Vígszínházban (szeptemberben)

Lilla barátnőmmel eltöltöttünk egy kellemes kora délutánt a teátrum falai között. Nagyon jó volt bebarangolni a színház berkeit, ugyanis ekkor van lehetőség a Színházak éjszakája nevű programon kívül megismerkedni a Víggel, kicsit közelebbről.

Elsőként belépve az aulába, hatalmas tömeget fedeztünk fel. Majd második pillantásra már körvonalazódott, hogy mik vagy éppenséggel kik miatt volt tömeg. Egyrészt autogramot lehetett szerezni a Víg művészeitől, a 20-30 percenként váltották egymást az újabb színicsoportok. A másik tömeg ingyen elvihető, leselejtezett plakátokat vizsgálgatta alaposan. Jómagam azt tanácsolnám nekik, hogy írják rá a poszterek külső felületére, hogy mit ábrázol, így nem kell folyton szétszedni őket. :)

Aztán egymást taposva megindult a sok ember a színházterem felé, még szerencse, hogy az éber jegyszedők megszólták a társaságot, hogy viselkedjenek már. Még sosem volt ilyen pánikban részem... A teremben tetszés szerint választottunk helyeket, a körülöttünk levő emberek pedig mind nagyon barátságosak voltak, jókedvűek.

A program, amivel készültek, az tulajdonképpen a Pozsonyi Pikniken is elhangzott, hiszen részleteket hallottunk a Nagy Gatsby (zenés darab) és a Honderű (próza, dráma) előadásokból, ez volt a bemutatkozás, majd az Anna Kareninával kapcsolatosan Hegedűs D. Gézát és a női főszereplőt kérdezte a személyes benyomásaikról a darabbal és a karakterekkel kapcsolatban. Megemlékeztek az egykori igazgatóról is, akit nemrég a szexuális zaklatási botránya miatt került negatív figyelem középpontjába. Fesztbaum Béla zongorára alkotott egy szép dalt, amit a mesternek ajánlott. Hegedűs D. Géza megrendülten olvasta fel Márton László életpályáját. Ahogy hallgattam őket, egyúttal a színház nézőterén, a körülöttem ülőket is meghatotta. Többen a szemüket törölték. Nagyon emlékezetes pillanat volt.

Később a programokat követően záróakkordként hosszú kigyozó (a kigyók kigyóznak) sort kellett végigállnunk, és nekünk még szerencsénk volt, mert így bekerülhettünk a Vígszínház rejtett berkeibe (próbatermek, öltözők, zsinórpadlás, varroda, pihenő helység). Míg sorban álltunk kiléptem, és gyorsan megvettem a Ngay Gatsby című előadásra a jegyemet, mivel Lillának már meg volt a sajátja, és szerencsémre én is találtam még egy utolsót. Eszméletlenül érdekes darab, de majd ennek a beszámolója is el fog érkezni.

Mindenesetre, összefoglalva, elmondhatom, hogy fantasztikus délutánt töltöttünk a Vígszínház falai között, és remélem jövőre is megyünk rá! :) - MERT ÉRDEMES!


Nincsenek megjegyzések: