2024. január 12., péntek

Keresztény farsang januárban

Felvételről megnéztem a címben megnevezett előadást, amit az Erkelben tartotta, még 2020-ban.

Részletek hangzottak el: Tosca (Kép ária, Scarpia áriája); Strauss Denevéréből a Nyitány; Strauss: Éljen a magyar; Csajkovszkij balettjeiből, Diótörő: Mária és Diótörő herceg kettőse; az orosz tánc, Hattyúk tavából a magyar küldöttség táncát... illetve elsőbálozók nyitották meg az ünnepi alkalmat. A bálozóknak nagyon egyszerű koreográfiát kellett megtanulnia, és nem volt egységes a ruhák felső részének díszítése a hölgyek esetében.

Az opera áriák közül a Ruszalkának örültem előre, kapok ízelítőt a darabból, amit februárban fogok megnézni 2024-ben az Operaházban. Enyhén csalódás volt, nem tetszett az ária a Holdacskáról... az egyéb áriák viszont rávilágítottak arra a tényre, hogy a Toscát, csak történet szempontjából kedvelem, zeneileg nem az a fajta darab, ami meghódította a művészi lelkivilágomat... a Mefistole-val kapcsolatban, amiből egy kórus dalt adtak elő, hasonló érzéseket váltott ki belőlem... a Bóhémélet körüli őrületet sem értem, mert zeneileg biztosan szép - nem sok maradt meg belőle, még az új feldolgozást követően sem. Kálmándi Mihály a Bánk bán-ból énekelt, viszonylag érthetően a magyar szöveget, ami az operaénekesek egy nagy hibája, hogy nem tudják úgy előadni a dalokat, hogy ne olvassuk segítségképpen a szöveget...néha még mást is énekelnek, mint ami szöveg, ki van írva.

Egynek nagyon jó volt ez az ünnepi előadás, hiszen szívesen vagyok részese az ehhez hasonló értéket képviselő eseményeknek...


Az Opera híradása: https://www.opera.hu/hu/a-kereszteny-farsang-nino-machaidzeval-az-m5-musoran-2024-januar-7-en/

Keresztény Farsang Nino Machaidzéval

2024. január 7-én (vasárnap) 21:00 órától látható felvételről az Erkel Színházban megrendezett Keresztény Farsang elnevezésű gálaest, amelynek sztárvendége a nemzetközi színpadokon is elismert szoprán, Nino Machaidze volt.

Az Operaház felújítása idején az Erkel Színház adott otthont azoknak a nagyszabású gálaesteknek, amelyeken a hagyomány szerint minden évben a nemzetközi operaélet legnagyobb alakjai léptek fel sztárvendégként. A Keresztény Farsangon korunk egyik legkiemelkedőbb szopránja, a grúz Nino Machaidze jött vendégségbe. A díva életében először lépett fel Budapesten, de visszatérő énekese a New York-i Metropolitan Operának, a müncheni Bajor Állami Operaháznak és a Covent Gardenben található Royal Opera House-nak. A közreműködők listáját ezúttal is a legkiválóbb magyar énekesek (Boncsér Gergely és a Kossuth-díjas Kálmándy Mihály), a Magyar Nemzeti Balett és a Magyar Nemzeti Balettintézet táncosai, valamint a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara (karigazgató: Csiki Gábor) tette teljessé. Az Erkel, Verdi, Dvořák, Puccini, Gounod, Boito, ifj. J. Strauss, Schubert, Haydn és Csajkovszkij műveit felvonultató estet Kocsár Balázs vezényelte, Almási-Tóth András és Solymosi Tamás rendezte.

A felvétel 2020. február 22-én készült az Erkel Színházban.

Cikk borítókép

Fotó: Nagy Attila

Nincsenek megjegyzések: