2024. január 11., csütörtök

Szülinapi évkezdés a Madáchban egy színes, szélesvásznú remekművel

2024.01.03. 19:00-21:30 között a Madách színházban 300. József

 

A darabot 2008-ban mutatták be, és imádatom tárgyává vált azonnal, amikor először megnéztük. Annak idején 3-as szereposztás szerint Józsefet, Nagy Sándor, Puskás Péter és Serbán Attila alakította. Sajnos, év múltán, ketten is kiváltak, éppen egy évvel ezelőtt Serbi lépett ki a csapatból, mondván a szerepet – kora miatt – nem alakíthatja, a fiataloké a terep. A darabot összesen 6x láttuk, majd még 2018-ban, és mostanra érkezett el az az idő, hogy ismét meglátogassam a Fantom mellett a szívem csücskét jelentő előadást.


Felváltva láttuk Serbivel és a Puskás Petivel. Dönteni nem tudok, mert szerintem mindegyik a maga bájos módján jól ábrázolta a karaktert, és azt gondolom, a jövőre nézve, hogy okos döntés volt beválasztani Solti Ádámot, lendülete, fiatalsága és szép hangjával nem nehéz a karakterben domborodnia, míg szintén jó választásnak tűnik a fiatal Szaszák Zsolt, aki az ABBA darabban szerepelt először, majd Szirtes igazgató látott benne valamit, a pimaszságot, az „indulatot”, egyszóval, mindent, ami a szerepet bemutathatóvá teszi Zsolt által is. Abszolúte jó döntésnek tartom mindkettőnek a behívását Józsefre. Ugyanez vonatkozik Juda szerepkörre, hiszen ott a kissé pocakos Mező Zoltán mellé bekerült Sánta László, aki már több szerepben is nyújtott felejthetetlen alakítást, és szerencsésen tőr előre a pályán. Híres a közvetlenségéről, egy csupa pozitív kisúgárzással bíró férfiú ő, ezért is örülök, ha időnként őt kapom egy-egy szerepben. Juda-beli alakítása pedig azt az űrt tölti ki, amit Arany Tamás okozott, amikor elhagyta a Madách színházat. Nála élénkebben, lelkesebben, megnevettetőbben nem adta elő a karaktert, még Szente Vajk sem, aki szintén jó volt, de ha választanom kell, Arany Tomi lenne a nyertes. Ezért üdvözlöm az igazgató döntését, Sánta Laci beválasztását illetően. Megint egy jó pont volt, hogy nem „amerikanizálta el” a western jelenetet Kiss Ernő Zsolt. Még sorolhatnám…

 

De miért is szeretem ezt a darabot?

 

Rabul ejtett a zeneisége (nyilván, hiszen Andrew Llord Webber fiatalkori szárnybontogatásainak első megjelenése volt); a díszlet; a néhol vicces, de annál színesebb jelmezek; a csodálatos művészeink és a „meghívott felesleges celebek” jelenléte; mind hozzáadott (kivéve az utóbbit) értéket és minőséget, ez a darab sokunk kedvencévé vált. Van benne egy bájos életigenlés, életöröm, szeretet, tanúság hogyan bánjunk embertársainkkal... nem tudom nyugodtan végig ülni, de egy kritikát azért meg kell írnom, kicsit már én is untam a 3x ismétléseket egyes számoknál... de csak ennyi negatív a részemről, összességében csak IMÁDNI LEHET A JÓZSEF ÉS A SZÍNES, SZÉLESVÁSZNÚ ÁLOMKABÁTOT!

 




Készülődés

Ideges voltam egész nap, mert ez volt az első olyan jubileum, amit egyedül fogok megtekinteni, társaság nélkül, végül olyan kellemesen csalatkoztam, mind a jegyszedők-ruhatárosok, mind a nézők viselkedését illetően. Nem volt okom aggodalmaskodni. És ez hihetetlenül jó érzés volt. 😊 Vidám voltam és elárasztott egyfajta belső boldogság.

 

Felépítés a darabnak

Zenekar játszotta a nyitányt, addig bemutatták a videofelvételt a darab megalkotásával kapcsolatban. Serbi pillanata nagyon tetszett, cuki volt, ahogy először a jelmez, tervezett képét mutatták, majd a felemelt képet elrántották és Serbi sejtelmes mosolyát láthattuk. A tervezet és a valóság találkozása... A felvételt követően az igazgató úr beszéde következett. Ígéret, hogy találkozunk a 400.alkalmon…

 

Váltások

Solti Józsefének jutott ki az egész 1.felvonás, de hangilag es érzelmileg is szuperül alakított. Sok emóciót tett bele, de a kabáttal való körbe-körbe táncolás szokatlan volt. Jah, igen a régi-új srácok egyike sem csukta össze a kabátot, mint régen Serbi.

 Puskás Peti a Go,go Jo! c. számnál csatlakozott be a történetbe, együtt táncoltak Soltival és a tánckarral. Petinek nem jutott nagy éneklés, csak a "köztes részt" vitte, nagy volumenű József dalok nélkül. Rajta állt, hogy bosszút áll vagy megbocsát testvéreinek. Amikor leleplezte magát előttük, a nemrég becsatlakozott új József, Szaszák Zsolt csöppent a történetbe. Ő már elénekelhette az Álom él című dalt még 1x Jákobnak, és nekünk a Börtöndalt, sajátos felfogásban. Az ő interpretálása agresszívabb érzelmeket mutat, ha a mimikáját és mozdulatait tekintjük. Amikor a Megamixen (minden elhangzott fődalt még egyszer meghallgatunk a szereplőktől, immáron fehér ruhába öltöztetve) is túl vagyunk, megjelent Serbi, akit állótaps cunami fogadott, a Börtöndalt általa is meghallgathattuk. Szerintem sokunknak könny szökött a szemébe. Számomra azért volt maradandó pillanat, mert újfent láthattam őt, annak ellenére, hogy tavaly elbúcsúzott a szereptől, én végre most tudtam elbúcsúzni tőle.

A narrátorok, egymás után futottak be, es intettek a karmesternek, de mindig az éppen aktuális mesélő, aki a következő pillanatban a léptek kopogásának zajára meglepődött… aztán amig nem futott be mind a négy, nem kezdődött el a történet. A minden Álom él-t mindhárom József énekelte.

Minden karakternek 2 vagy 3 szereplője is megjelent a színen, vagyis váltótársa. Hagyományosan sötét öltözékben voltak ezek a szereplők, akik vagy jelenlegi váltok vagy már nem részesei az előadásnak, de egykoron alakították az adott karaktert. Külön örültem Putifárnak, csak szegény Barát Attilát elkezdték tapsolni a nézőtéren páran, de a közönség java része nem értetté, és igy elsikkadt a dolog. Kár érte.

 

Változtatások

  •               Jákob, a narrátori leszidás előtt jelenik meg a testvérek előtt. Ez rossz időzítés, de lehet mostani változtatás.
  •      Egy angyallal több van az Égben: végre nem amcsi akcentus, Kiss Ernő Zsolt, bravó! Western jelenetnél, most Jákob nem jelenik meg, megszakítva az örömünneplést, igy nem játsszák meg magukat a testvérek, nem bőgnek, h József nincs többé, a két részletet összefésültek - igy veszített számomra a jelenet – az olyan humoros volt a maga kivitelezésében, hogy egymásra dőltek a szereplők és megjátszották, hogy sajnálják testvérüket, Jákob pedig dühös rájuk.
  •         Párizsi kép: szinten nincs bőgő jelenet a végén. A többi része szokásos, nagyon jó volt. Ötletes váltás volt, amikor másodszorra ki pöckölik a második legidősebb testvért, a már sötét ruházatban megjelenő Sándor Dávid esik ki a nagy közös ágyból, Ekanem Balint helyett. Egy ponton közösen énekelnek, de végül Emota megy vissza aludni a többiekkel, ahonnan a síros jelenet hiányzik, meg a cumizás is látványosabb volt. Amúgy a közös, egy kupacban fekvés - mindig derűséget okoz a nézőtéren, ahogy színre kerül.
  •         Új lányt (Dimák Gréta) megidéztem, Putifárné-ra szép nőt választottak, de nem volt rajta cipő. És a szívét nem melengette meg, tehát mellkasa előtt legyeznie kellett volna magát, amikor ezt éneklik: „szíve mar nagyon vágyott egy kis harmóniát”. Tetszett, ahogy Solti menekül előle, és, hogy hát azért megmozgatott benne valamit a nő...meg a szöveg szerint „hogy nem hisz a szabad szerelemben”...pff...pont ő nem? A zabigyerekes... XD
  •        Baki: Nincs gyertya a raktáron, ha egyszer a „Láng” kiég, ugyanis két kislánynak a gyerekkorosból nem világított a kezében. Kézmozdulatok a Börtöndal alatt, nem emlékszem rá, hogy korábban volt... összes gyerek szereplő megjelent táncolni, majd az összes Benjamin is a tapsrendnél.
  •        Benjamin jelenete, ahogy rimánkodott es elkapta testvére lábát, hogy higgyék el, nem ő lopta el az aranyserleget...ez újdonság volt.
  •       A háttértáncosnők, az egyiptomi maszkban, csak régen beálltak az éneklésnél, és nem térdeltek le, amikor ők is megpróbálták meggyőzni Józsefet, hogy bocsásson meg, a Benjamin Calypso számot követően, ezt Sánta Laci, Mező Zoltán és a kopasz Arany Tamás adta elő. A bohóckodás magas fokozaton ment, nagyszerűek voltak együtt.

 

Narrátorok:

Hol ketten, hol négyesben, hol egyedül énekeltek a hölgyek. Sorrendben Ladinek Judit kezdte, majd Kecskés Tímea váltotta, a 2.felvonás elején Gallusz Niki érkezett és a nyúlfarknyi részt a végén Nyári Darinka kapta, a Megamixben azért a narrátor főszólamát ő is elénekelhette. Aki kivált, de nekem nem hiányzik a szerepkörből, Polyák Lilla.

 

Fáraók:

Posta kezdte, elénekelte az álmot, majd behívta a mikrofon problémákkal küszködő Gönczi Gábort. Lement újra a dal, majd Posta behívta Csiszár Istvánt, a jelenlegi második Fáraót, ő adta elő a szerelmetes Elvis számot. Kisse túl mozgásos a pasi, de jó volt. A dal végén nem az imitátorok érkeztek vissza, szívvel a kezükben, hanem a két váltó, 1-1 szívvel, PV-nek kettő is jutott, amit aztán a társának a kezébe nyomott. A Megamixben Vastag Csaba mutatta meg magát, aki szintén küszködött a mikrofonnal és nem volt együtt a zenével. Rémes, hogy erre a szerepre ilyen celeb szintű embereket kell mindig behívni. Kezdetben Posta Victor mellett alakított Gáspár László (X-faktoros zsűri, egykori Megasztáros versenyző), majd Gesztesi Károly is részese volt a csapatnak, mellé került be a már fentebb említett két személy, majd egy szerencsés beugrást követően Barát Attila is megcsillogtathatta tehetségét a legendás Elvis figura bőrébe bújva. Utolsóként Csiszár István érkezett (szerencsére ő színészként végzett Miskolcon, így nem tekintem celeb minőségűnek, mint Gönczit és a Vastagot), 2021-től látható a Madách színház előadásaiban.

 

Meglepő es tetszetős az új Jákob, Kőrösi András, aki nagyon meghatóan játszotta el az apa szerepet, amikor a 2.felvonásban visszakapja fiát. Szolnoki Tiborral együtt alakítják az apukát. Korábban Koltai János és Lőte Attila formálta a szerepet.

 

 
















Utóhatás:

1x olvastam hogy az az igazi darab, amit nem felejtesz el, ahogy kilépsz a színház kapuján. És van olyan darab, amit, ha haza felé tartasz, menet közben már el is felejtetted, hogy mit láttál...


A József nem ilyen. Zsong az ember fejeben. Alig tudtam álomba szenderedni, mert annyira elbűvölt. Annyira szeretem. Annyira egy Napfény a hétköznapjaimba. Annyira igaz rá, hogy dúdolod a dalokat, hogy le akarsz menni táncolni a szereplőkkel…ezt váltja ki belőlem. EGY FEREGETEGES BULI!




 Linkek:
Adatlap: https://madachszinhaz.hu/szindarab/jozsef-es-a-szines-szelesvasznu-alomkabat
Az ünnepségről: https://madachszinhaz.hu/hir/-202  

 



 A képek saját tulajdonomat képezik, a videó pedig a Madách színházét.

 
















 

Nincsenek megjegyzések: