2024. április 29., hétfő

Összedől az épület vagy sem? Félelemtesen valós produkció a mesteremberekről

MESTEREMBEREK
KATONA JÓZSEF SZÍNHÁZ - FŐSZÍNPAD
2024.04.11. este 19:00-től

 


 A darabot a valóság és a kitaláció ihlette. Teljesen hétköznapi szituációt taglal, ami mindenkivel előfordul az életében, mégpedig egy lakás,- (avagy esetünkben) házfelújítás. A megbízók egy házaspár, akik kezdetben a rumli miatt kicsit idegesek…aztán a mesteremberek szakmai hozzáértése miatt az idegességük tovább fokozódik, amíg aztán el nem érik azt a szintet, hogy embert is ölnek…pusztán véletlen baleset…

A karakterek élethűen vannak ábrázolva, talán a mesteremberek alkotják erre a legjobb példát.

Az biztos, hogy a darab színrevitelében a „támogató” a NAV volt, hiszen a fekete munkásokról, adóvisszatérítésről szó esik, ahogy megbízó pár férfi tagjának az anyja megjelenik, az adóhivatali munkákkal tapasztalt asszony csacsog a témát illetően, egyúttal a különféle művészetek hóbortos megszállottja.

A darab 2021 óta van a színpadon, és mondhatjuk, hogy egyik húzóelőadása a színháznak. Most mi is megtapasztalhattuk, hiszen a nézőtér dugig tele volt.

A színház maga modern környezetével, elbűvölő. Pár éve felújítás történt az épületben, a kellemes fogadó térben találjuk a büfét és a színház jegypénztárát. Középen haladva a nagyszínpad két oldalsó bejáratát. A jegypénztárral szemben található a színház egyik mellékegysége, a Sufni, illetve a másik, az a Ferenciek terén található, Kamra név alatt. A „főszínház”-ba még visszafogunk térni, előadásaik reménykeltőek. prózai darabokat játszanak, némi zenés aláfestéssel körítve, komoly emberi eseteket taglalva.

A darab, A mesteremberek címet viseli, kiválóan érzékelteti, hogy a „szakemberek” hogyan bagatelizálják el a munkát, hogyan nem csinálnak semmit és hogyan nem értenek semmihez, mégis a semmit úgy tudják tálalni, hogy a legélesebb kés a fiókban is meg lesz tévesztve általuk…vagyis az okosabb embereket is képesek átejteni a palánkon, kamu, hitelesnek és cifrán előadott beszédükkel… annyira meggyőzően érvelnek, és még képesek sajnáltatni magukat, hogy az eredeti szakértőnek (esetünkben vízszerelő) már nem hisz a megbízó, és azt penderíti ki az épületből a csalók helyett…

Pl.: laikus nem érti ezt; de jó, milyen későn kelt…"Boldogok vagyunk..."

A gyilkosságok az 1. felvonás vége felé indulnak be, véletlenszerűen a megbízó férfi lelöki az egyetlen női munkavállalót (Karolát), őt rejtegetik a váratlanul betoppanó anyós elől (azt hittem, hogy ilyen vicces lesz végig a darab, de nem a bújtatásra fektették a hangsúlyt). A megbízók női tagja láncfűrésszel feldarabolja Karolát. Idővel keresni is kezdi a brigádvezető az embereit, mivel rendesen fogyatkozni kezdenek…a második munkás, az egyik feketén dolgozó lengyel férfi, akit a megbízó férfi megfojt, hiszen tönkre tette a munkaeszközét, a hegedűt. Sajnos, az esetet látni vélte a szintén lengyel, feketén dolgozó társa. Ezt kihasználva, megfenyegeti a házaspárt, és pénzt kér a hallgatásáért…itt van pár angolos bájcsevelygés a színpadon, majd az adott jelenethez érve, midőn átadja neki a pénzt, hátulról a férje elkapja egy zacskót húz a fejére, megfojtja. A feleség megragadja a kalapácsot, átadja férjének, amaz lesújt 2x is vele. Az így nyakától megfosztott fejet zacskóban felmutatva, borzongás futhat végig a nézőn…A többiek sem usszák meg, míg végül egy se marad (festékes vödörbe lesz fojtva a brigádvezető,-aki még lopni sem rest; a tunya-nyúlszájú segédjét a keverőgépbe teszi a házaspár).

A rendező mutatja be az előadást:

 




Nincsenek megjegyzések: