2024. július 5., péntek

A modern Trisztán és Izolda különleges látványvilággal

 Claude Debussy – Frédéric Chaslin: PELLÉAS ÉS MÉLISANDE

2024. június 16., vasárnap 11:00, Eiffel-ben 

 

Utoljara az evadban az Eiffelben. Debussy darabjat azert ajanlom a figyelmedbe, mert egyreszt erdekes a tortenete, masreszt a latvanyvilaga kiemelkedo, latvanyos, nagyon kulonleges. Fokent ez utobbi miatt valtottam jegyet az eloadasra. A darab egyebkent nagyon nehez, mondhatni, a francia Wagner testesul meg benne, neha csak megy a zene szoveg nelkul...a darab felepitese diszletugyileg latvanyos, az uveggolyokkal, az elso felvonas alatt a forgoszinpadon vannak jelen, es a zsinorpadlasrol lelog egy tukorszeruseg, ami a karakterek/szituacio kedelyallapotat tukrozi, egyreszt feher, de atforog feketebe, folyton valtakozik, majd a ket szin egybeolvad, amikor a cimszereplok szerepelnek. A darab egyebkent nagyon darabosan lett rendezve, nincs folyamatos tortenes a szinpadon, inkabb jelenetekre van bontva. A zenekari csapat ezuttal "kicsiben vitte" az eloadast, nekik is varniuk kellett az átallasok soran. A toltelek jelenetek feleslegesek voltak es teljesen ertelmetlenek (pl. 1.felvonas alatt az "Aranyhaj eresszd le a hajad a toronybol", a foszereplo holgynek nem is volt olyan hosszu haja...hirtelen, hogy megnott...2.felvonas alatt a kisherceg maganyos jelenete a sziklak korul, ahova bedobta a labdajat, majd a haza erkezo baranyok utan erdeklodik, a labdat elfelejti...). A befejezes is fura volt az asszonyok aradataval, akik folyamatosan erkeztek a forgo szinpadra, megvedtek az eroszakos ferjtol a foszereplonot. A szerelmi vallomas es a késeles megjelenitese tetszett (ez utobbit, arnyekbol lett nagy arnyek, voros fenyben volt abrazolva, a tett utan egyre csak nőtt és nőtt az árnyek). Olyan fura a női karakter, kissé frigid, értetlen, és "paraszt"..., nem mondta neki senki, hogy menjen bele a kényszerházasságba, és igy dobálta a gyűrűjét és beleejtette a vízbe...aztán nagyon szerelmes a 2.felvonasban, a lükeség az aranyhajas jelenetben kivírult...a férfiak semlegesek, fejlodes nincs.

Tetszett, a darab tortenet szempontjabol, zeneileg kellemes, a latvanyvilaga az igazan megnyero. Ugyhogy ennyi mára. Jovo evadban Erwin Schrottot nezem meg itt. #pelleasetmelisande #eiffelműhelyház #eiffeltorony #debussy #opera #operabudapest #pasztircsákpolina #bricknerszabolcs #kovácsistván

 


Operamentés:

Opera öt felvonásban, két részben, francia nyelven, magyar és angol felirattal

Az előadás hossza: 2 óra, 45 perc, 1 szünettel

A cselekmény Trisztán és Izolda történetére emlékeztetheti a nézőt. Itt is egy idősebb férfi áll két fiatal közé, akik életükkel fizetnek szerelmükért. A valós cselekményt szinte teljesen nélkülöző darab álom és valóság határmezsgyéjén játszódik, Debussy érdeklődését azonban éppen ez keltette fel! E különleges, kissé szürreális világnak a színpadi megjelenítéséhez izgalmas párosítás az egyedi formanyelvet alkalmazó dán társulat, a Kirsten Dehlholm által alapított Hotel Pro Forma közreműködése. Művészeti ágakon és műfajokon átívelő produkciókat hoznak létre, vizuális művészetek, szöveg, színház, installáció és építészet összeolvadásával, illetve egymással való dialógusba léptetésével alkotnak meg újabb és újabb formákat.

 



Cselekmény

I. felvonás
Golaud herceg vadászat közben eltéved, és egy gyönyörű, fiatal lánnyal találkozik, aki rémülten zokog egy forrás mellett. A lány a nevén kívül nem árul el neki többet magáról, de végül hajlandó vele menni. Golaud anyja, Geneviève bemutatja Mélisande-ot a fiú féltestvérének, Pelléasnak, akit megkér, hogy gondoskodjon a lányról, aki immár Golaud felesége.

II. felvonás

Pelléas és Mélisande egy kút mellett ülnek az erdőben. Mélisande egy gyűrűvel játszik, amit Golaud-tól kapott, ám ahogy az óra elüti a delet, beleejti a vízbe. Ugyanebben a pillanatban Golaud leesik a lóról vadászat közben. Amikor Mélisande meglátogatja sebesült férjét, az észreveszi, hogy hiányzik a gyűrű. Mélisande ijedtében azt hazudja, hogy egy barlangban vesztette el. Golaud követeli, hogy menyasszonya az éjszaka közepén induljon megkeresni a gyűrűt Pelléas kíséretében.

III. felvonás
Mélisande egy vártoronyban fésülködik. Pelléas érkezik ablaka alá, hogy elmondja a lánynak, távozni készül. Golaud megkérdezi fiát, a kis Ynioldot, hogy mit tud Pelléasról és Mélisande-ról, de a kisfiú nem tud semmit. A férjen kezd erőt venni terhes felesége iránt érzett féltékenység.

IV. felvonás
Golaud nagyapja, Arkel király biztatja Mélisande-ot, hogy egyszer még boldogságra lelhet Allemonde-ban, de Golaud közbeszól, és dühösen a földre taszítja feleségét. Pelléas a vár elhagyására készül, de előtte még egyszer találkozik Mélisande-dal a kútnál, ahol szerelmet vallanak egymásnak. A sötétben rájuk leső Golaud leszúrja Pelléast, majd a menekülő Mélisande nyomába ered, és önmaga ellen próbálja fordítani kését – sikertelenül.

V. felvonás
Mélisande leánygyermeknek adott életet, de haldoklik. Golaud meglátogatja, és megpróbálja kideríteni, hogy mi volt közte és Pelléas között. Mélisande bevallja, hogy szerette a fiút, majd meghal.




 

Nincsenek megjegyzések: