2014. május 3., szombat

Az élet bonyolult.... a pártalálás még inkább...



A sors bolondjai

Időpont: Április 30. szerda este 19.00 
Helyszín: Madách Színház

A ballagás napjára, elfelejtvén, hogy ez az ünnepség is ekkor zajlik, jegyeket szereztem az előadásra. A darab lehet kissé távol áll tőlem, mivel "úgy" nem vagyok párkapcsolatban. A darab egy-egy szerelmespár kapcsolatát mutatja be, mindezt egy kerettörténetbe foglalva, ahol a keretet konkrétan Szente Vajk formálja meg, aki egy szál gitárral érkezik és énekel nekünk négy furcsa, de hétköznapi emberről, akik a boldogságot keresik, illetve önmaguk megtalálásán fáradoznak.


Pikali Gerda és Magyar Attila az a párocska, akik a darab elejétől kezdve ismerik egymást, sőt közös életet is terveznek! Mindkettejüknek van egy-egy szingli barátja, akiket szeretnének egy, közös párként viszontlátni, így az esküvőjük tervezése mellett azon is fáradoznak, hogy e két nézeteiben nagyon ellentétes személyiséget egymásra hangoltassa. Nagy Sanyi, a Broadway és a musicalek iránti nem tetszését kinyilvánítja, az alternatív, illetve kissé túlmodernizált színésznő Balla Eszter felé. Sanyi minden sztereotípiát felvonultat, midőn egy közös éttermi vacsora alkalmával az esküvőre készülő párocska a facér fiút igyekszik összeterelni az egyedülálló lánnyal. Sanyi szerint a "színmű tyúkszem"-ek, nagyon környezetbarátok, nem esznek állati ételeket, de dohányoznak, illetve kozmosz és egyéb dolgokban hisznek. A találkozásukkor, ezen sztereotípiák valóban megalapozottnak látszanak. Nagyon negatív hangulatba fullad az első ismeretségük, Sanyi még kezet is akar mosni, amikor elbúcsúznak. (Juj!) A közös beszélgetésük során említésre kerülnek olyan darabok, amelyeket a Madáchban játszanak. (Ez itt a reklám helye! :D)

A következő találkozó: az alternatív színházban látogatnak a barátok, hogy megnézzék a lány produkcióját, amit nagyon átélnek mind a barátok, mind a színésznő.

Máskor összefutnak egy bevásárlóközpontban, ahol Eszter parfümöt árul férfiaknak, Sanyi pedig kapva kap az alkalmon és igyekszik megszégyeníteni a nőt.




Pikali Gerda és Magyar Attila esküvői porcelán étkészlet kiválasztásán gondolkodnak, összevesznek, nehéz döntést követően születik meg a végleges választás. 




A nagy napon Gerda ijedt és ideges az uszálya miatt, ami folyton követi, de Eszter vele van és megnyugtatja az összetört nőt, - ez az ő nagy napja, csak vele foglalkoznak a vendégek, őt látják. Fel kell állnia. A templomban Gerda szövege a kisajátítást helyezi előtérbe, míg Attila igyekszik meghatóan és sokat jelentő gondolatokat kimondani, "a legújabb legjobb barátom". Sanyi és Eszter tanúi az ifjú párnak, így az esküvőn újra összefutnak, és a nap végére egymásba gabalyodnak.

A második felvonásban történik, hogy az ifjú pár haza telefonál, ekkor már látható, hogy a két ellentétes személy egymásra talált. Majd útjaik külön válnak, amikor a házaspár visszatér a nászútról. Eszter külföldre megy karriert csinálni, Sanyi pedig az informatikus állásával foglalkozik, de amikor barátjával találkozik kérdezgeti, hogy van Eszter?, érdeklődik-e felőle? - ez azért is történhetett meg, mivel az összeboronálási terv elején szintúgy kamudolgokat talált ki a házaspár mindkettőről.


 


Eszter sikereket ér el külföldön furcsábbnál furcsább reklámokkal. Távoli beszélgetés során Sanyi és Eszter, úgy tűnik újra közelebb kerül egymáshoz, mégsem így alakul, mert Eszter nem bírja kivárni azt a bizonyos 10 másodperces várakozási időt. Sanyi több alkalommal nem hívja fel. 

Legközelebb már a házaspár otthonában találkoznak újfent, akik minden kis apróságon összevesznek, házasságuk első éve nem túl boldog (folyton elhangzik a mondat "remélem ők azért boldogok"). Ekkor szeret egymásba újra a két ellentétes ember, tisztázzák a félreértéseket, Sanyi bejelenti, hogy elveszi Esztert feleségül. Az esküvővel zárul az előadás, és Vajk újra megjelenik a gitárjával.

- "hazudhatsz, de legyen jó a memóriád"
- az esküvői zenefelcserélés és "tisztelgés"
- Attila kirohanása, hogy még a kollégái is nem bírták ki nevetés nélkül :)




Benyomásaim: 4 éves előadásról van szó. Bizony sokáig vártam, szántam el magam rá, hogy elmenjek megnézni. Mégis azt kell, hogy mondjam nem élveztem az előadást annyira, mint kellett volna :( Sokan agyba-főbe dicsérték, méltatták, hogy ezért a darabért többször ellátogatott a Madáchba. Pedig a prózai előadásokat is szeretem, itt nem énekeltek, egy történetet játszottak el. Mégsem éreztem úgy, hogy ezt többször meg kellene néznem. Lehet, hogy túl hétköznapi a sztori.

Díszlet-megoldás: Kivetítőkön ábrázolták a különféle helyeket, pl. az étterem, a templom, a szereplők lakása, az utca, a bevásárló központ és a furcsa reklámok. A szereplők bemutatása is ezeken a vásznakon történt, egy alkalommal tönkre is ment, az éttermi jelenetnél pislákolt a bal oldali kivetítő. Összesen öten szerepelnek a darabban, minden egyéb kelléket a négy főszereplőnek kell a színpadon mozgósítania, cipelnie. Vajk csak a vásznakon jelenik meg, illetve az előadás elején és végén, hogy elmesélje a kezdetet és a boldog befejezést.

Jelmez: Hétköznapi, semmi extravagáns, illetve kirívó volt a baba, amellyel Eszter hadonászott a "különleges" színházi estjén (messziről élethű embernek tűnt). Kedvencek többségében a Gerda által viselt ruhák és az esküvői ruhaköltemény (saját szalagavatós ruhámra emlékeztetett). Eszter jelmezei közül a tanúként viselt ruhája volt szép.


Az előadásról: http://www.madachszinhaz.hu/showinfo.php?id=41

Videóérdekesség: ajánló



Nincsenek megjegyzések: