2015. szeptember 10., csütörtök

Ének az esőben - Végre eljő a színdarab Szegedre!

Lehet, hogy mégis lesz a Madáchban?

(Az előzményekről)

egyelőre még semmi sem biztos, ha viszont skandálni kell, és tüntetni érte, én biztos oszlopos tagja leszek ennek a csoportnak!



2014-es Szegedi Szabadtéri Játékokra volt meghirdetve a darab. Mondhatni, lázban égtem, bár a filmet még egyszer sem láttam (végül eme hiányosságomat pótoltam). Aztán kiderült, hogy helyette a Mamma Mia várható a csillagos Ég alatt. Megint eltelt egy év, de a Madách nem hozta el, helyette a Nyomorultakat mutatta be a szabadtérin. 

A filmből jól ismert a "Singing in the rain"-t az esőtől áztatott jelenetet nem tudták volna megoldani, emiatt elhalasztották a bemutató, és mert közben megkapták a másik darab játszási jogait. Ez utóbbival már most (2014. májusa) sok sikert elért a színház, hiszen egyik hírlevelükben nagy örömmel közölték, hogy a kőszínházban, a szeptemberben bemutatásra kerülő 33 előadásra 3 nap alatt elfogytak a jegyek. Mondhatni nem semmi... Mégis, lelohasztott a szereposztás, amit megtapasztaltam a teátrum közösségi oldalán. Na, jó, de nem a Mamma-ról kell bájcsevegnünk! :)

Sokkal lényegesebb és szebb előadásnak tartom az Ének az esőben-t. Biztos vagyok benne, hogy nem lesz csalódás, ha Stohl és Muri Enikő nem fognak benne játszani....blööö....

A teátrum azóta tanulhatott az esetből, lehet, hogy az Operettszínház jóvoltából merítettek ihletet, hiszen esőt varázsoltak a színpadra, a mostani évad végén repertoárból lekerülő előadásban, a Ghost-ban. Molly kesereg elveszett kedvese után, körülötte mindenki éli a maga életét, ő úgy érzi, hogy egyedül maradt. Mindez esőben zajlik, ahogyan magányosan az utcákat rója.




Tavaly december 31-én, délutáni műsoridő alatt láttam az Ének az esőben filmet, és "mondanom" sem kell, rögtön megnyert magának. Vidámság, csalás, szépség, rengeteg tánccal és humorral vegyítve. Szeretem a pezsgő darabokat, ami megnevettet, egyúttal a komolyságát sem veszíti el. 

Link: https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%89nek_az_es%C5%91ben

(A következmény)
Mai napon, 2015. szept. 10-én kihirdetésre került...


És most végre új hírnek örvendhetünk, mert ismertették a jövő évi Szegedi Szabadtéri Színpad programjait, és közöttük található az Ének az esőben is!!! Ám nem a Madách színház rendezi, hanem egy koprodukcióról beszélhetünk, az Operettszínház és a Szegedi Szabadtéri Játékok között... Hajjaj, és ezzel a fogással, talán visszacsábulok az Operettbe.... :) Bár kétséges, hogy csak itt lesz látható, és kőszínházba nem viszik majd....ettől tartok... :'(




Amennyiben megindul egy válogatás a szerepekre...nálam már kész az álomszereposztás - meglátásom szerint: 

A főszereplő, Don: Szabó Dávid (bár őt kifejezetten nem kedvelem), Mészáros Árpád Zsolt
A táncos komikus, Cosmo: Peller Károly vagy Kerényi Miklós Máté
A naiva, Kathy: Szabó Panna, Vágó Bernadett
A nyafka nőszemély, a díva: Polyák Lilla, Szendy Szilvi, Vágó Zsuzsi



Viszonyom a filmhez:
Már régóta ismerem a dalait. Ugyan ki ne hallotta volna már a Good Morning, Make em laugh, Would you? című örökzöldnek tekinthető slágereket. Vagy a legnagyobb slágert, amely a film főcímdala is, Singing in the rain-t? :) Úgyhogy, amikor a tévében ment, rögtön a rabjává váltam. A színészekben sok humor és még több kitartás volt, hiszen a csodálatos végeredményt igazából a háttérben zajló kellemetlenségek beárnyékolták. Kívülről minden antasztikus volt, de a kulisszák mögött semmi sem volt az, aminek látszott (fentebb a wikipédiás linken olvashattok róla). 

A film egészét a dinamika, a lendületes mozdulatok, a nyakatekert koreográfiák alkotják, és mindezekhez párosul a szórakoztató előadásmód. 


Maga a történet egy táncos - énekes színészről szól, aki partnernőjével a némafilmek nagy sztárjai. Ám, amikor eljön a hangos filmek virágkora, rájönnek, hogy a nő alkalmatlan az énekléshez, beszédhez hihetetlenül rémes, sipító hangja miatt. A véletlen úgy hozza, hogy a színész összefut egy lánnyal, aki művészpalántának vallja magát...Később kiderül, hogy nem a shakespeare-i darabokban szerepel. A színész összefog táncos komikus barátjával, és megkérik a fiatal lányt, hogy bájos hanját kölcsönözze a rút hangú társnőnek. Ám, a főszereplő nem számol azzal, hogy a csalás alatt szerelmes lesz a "szinkronhangba".




 Nagyon, nagyon, nagyon, nagyon és még annál is jobban várom ezt az előadást!!!! Remélem jó szereplőgárdát hoznak össze. Ha az általam vázolt szereplők többsége nem is, de remélem Peller Károly valamelyik karakter bőrébe bele fog bújni. Biztosan imádnám. :)


Források: 


Nincsenek megjegyzések: