2014. március 31., hétfő

A nemeseket oltalmazó hős



"Tűz legyen a véredben, Lángoooolj! Ez a hősszerep neked való!"


Időpont: 2009. március
Helyszín: Thália színház
Előadás: A vörös pimpernél


Az egyik kedvenc előadásom is lehetett volna, de sajnos, csak egyszer nézhettem meg.... Így maradnak a szép emlékek a darabról. A könyvet már régebb óta beszereztem, így az összevetés nem volt részemről elkerülhető. A könyv és maga a musical is teljesen máshogy dolgozza fel a magyar bárónő által kitalált történetet.

Csengeri Attila, mint Percy, a piperkőc angol arisztokrata nagyon tetszett, ez a szerep neki való! Nem csak a komoly és határozott grófot kell prezentálnia, hanem a különcködő, kissé bugyuta és divatőrűlt férfit is. Ez Attila számára nem jelentett gondot, mindkettőt fantasztikusan tudta bemutatni. A férfi, aki álarc mögé bújik... Nagyon parókus, hogy a főszereplő mennyire kifordul magából, barátaival együtt adja a "hülyét" minden egyes bálon. Percy magas orrhangon kommunikál, a férfidivat nagy őrültje, hangsúlyt helyez az öltözködésre. Titkon, ő a Vörös Pimpernél, aki a francia nemeseket megmenti a halál karmaiból. Társaival együtt a titkos szervezet tagja, egy vörös kis virág a jelképük, a pimpernél. Ha levélben közli utasításait, a borítékon mindig ez a virág látható (a Lángolj lelkesítő dal előtt ezt tudtunkra adja). A barátaival közösen hajóznak el Franciaországba, ahol megkezdik tevékenységüket. Álruhában közlekednek, kilétüket az utolsó pillanatig palástolják. Az egyik kedvenc jelenetem, ekkor hangzik fel a "Lángolj" című dal, ami a darab fődala. A főhős a mű végére megérti, hogy felesége nem volt hibás, barátja halálában. A két elveszett szerelmes újra egymásra talál. :)





Feleségét, Margareth-et, aki egy szépséges francia színésznő, Koós Réka alakította. Ebben a darabban nagyon megkedveltem Rékát. Szép, bátor és céltudatos nő volt. Félti öccsét is, aki az álruhás felszabadítók közé tartozik. Megható a közös duettjük, ahol egymást féltő két kisgyermek képében is megjelennek a színpadon.Szereti a férjét, és rosszul viseli, hogy esküvőjüket követően a szerelme megváltozik és átalakul egy ismeretlen férfivé, aki rideg és közönyös vele szemben. Chauvelin felügyelő árulással vádolja Margareth-et. Percy egyik legjobb barátja állítólag miatta került a guillotine alá. Miután azt látja, hogy a férje nem az, akinek hitte, egyénileg próbál boldogulni.  Végül a nő, megküzd férje szeretetéért és megbecsüléséért, kiderül az igazság is a feltételezett árulásról. A Pimpernéllel való találkozásai nagyon rejtélyesek, a nő szeretné tudni a megmentő kilétét, de ez az utolsó pillanatig titokban marad. Miután napvilágra kerül, hogy a férje a hírhedt hős, minden erejével a megmentésére siet, hiszen Chauvelin is megtudja és a bitófára küldi a férfit. De, gondolhatjátok, hogy minden jól sül el. :)



A szerelmi háromszög harmadik tagja, az ellenség, a felügyelő, akinek legfőbb célja, hogy a Vörös Pimpernélt elkapja, Molnár László játszotta. Néha idegesített a spontán megjelenése, mindenbe beleavatkozott. A karaktert sem kedveltem, talán magáért a színészért sem vagyok túlzottan oda, aki nem volt valami fess, jóképű fiatalember. A darabban elvileg Margareth-tel közös múltjukra is fény derül, ami számomra azért furcsa, mert tényleg nem egy Don Juan a színész, Molnár László. - de mégiscsak valamit tudhatott... Hangilag teljesen rendben volt. Ellenben a Pimpernéllel vívott csatáit nagyon élveztem.

Kedvenc dalok: Lángolj, Élj meg száz csodát!, Világ végén.





A darabban megjelent még egy nem várt színész, aki pályafutását a Barátok közt című sorozatban kezdte, Berényi Miklós fiaként. Dósa Mátyás, Armand St. Just bőrébe bújhatott, ez volt az első színpadi szerepe, amiben láthattam.

Kedvenc jelenetek: a Vörös Pimpernél felszabadítók csapatának "kitalálása" és a hajóra szállás, a guillotine-jelenetek, Margareth és öccse búcsúja. A felügyelő és Pimpernél esti találkozója a hídon. A piperkőcök megjelenése a bálokon. A nagy szerelmi háromszög erős közös dala az első felvonás végén.

Díszlet-jelmez: tetszett, és imádtam a tarka, színes ruhakölteményeket, a látványos megoldásokat, a hidat (tiszta misztikum és sötétség), a guillotine-nes jeleneteket, amelyek visszavezetnek bennünket a szörnyű múltba.

Tunyogi Bernadettel nem tudnám elképzelni, Margareth karakterében, nagyon idegesít a hangja... 

A Szolnoki Szigligeti Színház produkciója, két előadás erejéig a Thália színházban volt látható. Állótapssal zártuk az estet! Nagyon megérdemelték! Nagyon-naaagyon tetszett! Talán nem is csoda, hiszen az egyik kedvenc darabomnak, a Rudolf - az utolsó csóknak a zeneszerzője, Frank Wildhorn volt e darab elkövetője.  A története igazán figyelemfelkeltő, kalandos, kis romantikával és humorral fűszerezve. A dallamok fülbemászóak és élvezhetőek. A színpadi műnek az alapja, Orczy Emma, magyar származású bárónő ugyanezen cím alatt megjelent regénye.




Csengeri Attila és Koós Réka duettje - az előadásról készült képek kompoziciójában.


További info és képek az előadásról:

Nincsenek megjegyzések: