2014. szeptember 20., szombat

Pesti Broadway 2014


Amikor a színészek is mások...esetleg meg/bevadulnak...


Időpont: 2014. szeptember 19-20.
Helyszín: a Nagymező utcában


Ha szeptember, akkor Pesti Broadway. A minden évben megrendezésre kerülő fesztivál olykor nagyon jó programokat hoz, a színészek munkája ekkor átfogalmazódik, és gyakran nem a megszokott tartásukkal jelennek meg a nagyközönség előtt, vagyis sokkal "lazábbak", elengedik magukat, és a tökéletes jókedv megteremtésére összpontosítanak. Az Operettszínház művészei lépnek fel a megszokottól eltérő szerepkörökben, ezúttal sem maradhatott el ez a szokásuk.

Megérkezvén a helyszínre, azt tapasztaltam, hogy rettentő módon el vannak maradva. Mivel összeállítottam egy csinos kis táblázatba a két napos programrendet, észrevettem, hogy fél órát csúsznak... 18.45-kor már a Mozart! című musical szereplőinek kellett volna a színpadon megjelenniük, ehelyett egy meglepetést konferált fel Csonka András (műsorvezető) méghozzá a sokak által kedvelt Szinetár Dórát. Szerencsétlen, sokat köhögött (vigyázzon az egészségére!), vizet kellett kérnie, ráadásul a technikusok (én ezeket az embereket "mennyire szeretem"! - nem is találok rá szavakat...) nem tudták feltenni a nagyszerű duett hanganyagát, amit Janza Katával adott volna elő Dóra.




Így a produkcióját le kellett zárnia, helyére pedig megérkeztek a Mozart-osok. A jól ismert dallamokat a korábbról ismert (mondhatni első szereposztások keverése) szereplők illetve az új beállók énekelték közösen.

A "Mozart, Mozart!" kezdetű rendkívül dallamos és erőteljességet sugalló zenével indítottak, mely a zeneszerző nagyságát hivatott bemutatni, nevezhetjük siratónak is. Ekkor még a két régi és új fiú nem volt jelen a színpadon.




Aztán a "Zene az vagyok, én" - Mészáros Árpád Zsolt és Veréb Tamás duó-ja valamint a nélkülözhetetlen karakter, a kis porcelánfiú, Amadé is  feltűnt. Mészi (én így szoktam hívni) mint mindig most is hozta azt a hóbortos, dinamikus, szenvedélyes és jó kedélyű férfit, akit eleddig az ő tolmácsolásában megismerhettük. Veréb Tamás hangilag nekem személy szerint nem tetszett. Tudom, hogy ezzel nem sokan értenek egyet, - sajnos azt sem tudom, hogy honnan kotorták elő. Mert nem tudom mondani rá, hogy csiszolatlan gyémánt - és hol voltál idáig? Ezt nem, talán még nem. Hangilag semmi különlegességet nem találtam benne. Egyszerűen nem volt színész, aki ezt a figurát játssza, Mészin kívül. Tudjuk, hogy Dolhai Attila idén nyáron befejezte a musicalekkel való kapcsolatát és belevetette magát az opera és operett műfaj kitanulásába. Talán belejön majd mindkét fiú, persze megtörténhet. De egyelőre erre nem látok sok esélyt erre.




Sajnos, Veréb és Simon Panna tolmácsolásában a "Szeret, mind ki ismer" sem érte el azt a szintet, amit kellett volna. Ez a dal egy szerelmes ballada, kedves gesztusokkal, nem túlzott romantikával. Ehelyett azt kaptam, amit nem szerettem volna, túlcsorduló nyálrengeteget.... Veréb Tamás olyan folydogáló volt...jaj...nem, nem tetszett... A dal, ami kimaradt a magyar Mozart!-ból is színre került Vágó Betti és Szomor György által. Kedves és szép volt.




Két új fiú alakítja a Schikanader színigazgató szerepét is, közölük Ádám Bálintot emelném ki, mert tökéletesen szórakozott volt, és mulattatta a közönséget, nem csak elénekelte a dalt, még rá is játszott. :) Ez fergeteges volt. Aztán jött az "én színésznői allteregom"  Vágó Zsuzsi (aki mindig imádni való, de férjhez ment és elveszítette azt a régi, kislányos báját - egy komoly és erős nővé érett) Forog a tánc című számmal nagy sikert aratott.




Földes Tamás (régi Leopold Mozart) és Gubik Petra (új Nannerl) a Herceg rég másutt jár-t énekelte el. Valahogy ez sem tetszett igazán, és inkább Petrával van bajom - túl hosszúra húzta a szavakat/hangokat...de lehet ez is csak a szokás kérdése. Az új és régi Leopold Mozart "Vasba zárták a szívüket", előadók Földes Tamás és Szomor György volt. Majd egy énekverseny is felhangzott, elrondítva ezzel egy nagyszerű számot, "Csillagok aranya". Elsőként Polyák Lilla kezdett bele a mesélésbe, majd Vágó Bernadett (akit nem értek miért volt ott, ha ez nem az ő karakteréhez kapcsolható dal?) majd Janza Kata zárta be ezt a különös hármast. A dal előrehaladtával egyre erősebbé válik egy felszólítás: Ne féltsd gyermeked, ha menni akar, enged el!




Furcsa volt Szabó P. Sziveszter szerepében Szerényi Lászlót és Feke Pált látni. Persze mindketten lehetnek "gonosz" figurák, miért is ne? De furcsán hatott, Szilit már sokan megszoktuk, és a szerep az ő nevével, illetve Németh Attilával (aki valamiért nagyon el van tűnve a színházban...) forrt össze egykor. Szerényi "Győzedelmes zeneszó"-ja érdekesen hatott, sok emlékem nincs róla, viszont Feke Pállal közösen már alakítottak egy nagyot, főleg, amikor módosították és kitartották a hangot. Igazából, akkor nyerte el Szerényi a tetszésemet, mikor Veréb Tamással eladták "Az egyszerű út"-at. Az jó volt. A blokk lezárásaként Mészáros Árpád Zsolt, majd a kollégái "ölelésében" az "Árnyékdal" hangzott fel.





Szinetár Dóra és Janza Kata végre elénekelhették a dalt, az Elisabeth-ből: Ma nagyott nőtt az árnyék. :) Szerintetek ki volt Rudolf és ki volt a Halál? Nos, bizonyára már kitaláltátok: Dóra Rudolf szerepében tündökölt azaz Rudolfina, és a női Halál énekszólamát ezúttal Katától hallottuk. Igazán fergeteges volt ez a produkció is, egyúttal bebizonyították, hogy nők is eltudják énekelni ezt a nagyon férfias dalt.

Az is vicces volt, hogy mindig sikerült elsőre kitalálnom, ki kit fog felhívni a színpadra (főként, amikor titokzatoskodtak), ilyen volt a Janza Kata Halál szerepében, és magának, Dórinak a megjelenése a felállított színpadon.

A többi élményről csak apránként, részletekben közlök egy-két megállapítást.  

Még mielőtt továbblépnék e gondolattal - ma reggel olvastam egy kedves bejegyzést, Bordás Barbaráról. Lássuk csak, miről van szó, egy videó megosztásán keresztül. Tapsolj csak nékem - Bordás, Dancs, Kékkovács

Lufikat is osztottak, kaptál, ha kértél alapon. Fehér lufihoz egy ceruza és egy kis papír is járt, ami a léggömbhöz volt erősítve. A kártyára  leghőbb kívánságunkat kellett ráírni. Egy jelzés, egy közös ének, mélyen megindító dal során a lufikat elengedték, némelyik tovaszállt, némelyek a fák ágaiba belegabalyodtak.

Az ensemble tagjai, akik gyakran a színészek mellett láthatók a darabokban, tehát a táncosok, kórustagok is kedveskedtek a közönségnek egy-egy produkcióval. Vörös Edit, az egyik feltörekvő új tag is részt vett a forgatagban, hol a férfikat bolondította magába, hol szerelmesen romantikus nőként jelent meg. Az ensemble-ből voltak ismerős arcok, ami igazán örömmel kecsegtetett, végül is tényleg jó dolog, hogy minden évben őket is elismerik és rendezhetnek egy külön előadást a Broadway-en, ahol megmutathatják, miben tehetségesek még. Örültem az Anasztázia meséből ismert keringőnek, egy fiú és egy lány kedves tolmácsolásában. Érdekesen indult, mert fel kellett húzni a marionett babát. Ez a dal, abból a szempontból is fontos nekem, mert visszaidézte a régi időszakot, legalábbis, ami jó volt, a gimnáziumi évekből. A szalagavatóm dallama volt.

Kevésbé elfogadható volt számomra, hogy a nők a bugyijukat mutogatták...senki nem kíváncsi erre...Vagy mégis??? Illetve igaz, hogy jól volt felépítve a cintányérral és székkel táncoló lányok koreográfiája, de az öltözékük és ők maguk is, nem éppen "tisztességesnek" néztek ki...

Némelyik zene olyan hatással volt, a helybeli hajléktalanokra, hogy önkéntesen táncra perdültek. - Mindenhol akad ilyen csoport, vagy egy fő. A Nagymező utcában voltak egy páran, és komolyan mondom, némelyik jelentkezhetne az Operettszínházba háttértáncosnak!

Egy régi ismerőssel is összefutni, a nagy banzáj közepén - jó dolog. :) Főként, ha mindketten szeretjük a musical műfajt...szóval, tartalmas beszélgetést folytattunk, időközben megjelent Serbán Attila, aki a következő fellépő volt. A színész ismert számokat énekelt, kezdésként Judás dalát, a Jézus Krisztus Szupersztárból. Jekyll és Hyde Eljött az óra volt az utolsó a repertoárjából, majd felszólította maga mellé barátját, Feke Pált. Tudniillik, egy igen sikeres előadás (én még nem láttam), a Blues Brothers-eket formálták meg a színpadon. Nagyon tetszett, komikusak voltak, hülye arcokat vágtak, vicces volt az egész performance.

Végül, amire már úgy vártunk elérkezett, ez a MÁZS koncert - de kb. 10 percig tartott vagy még addig sem, mivel a csúszásnak köszönhetően, illetve a megállapodás szerint este 10-kor már be kellett fejezni a fesztiválozást, így Mázs (Mészi) számára rendkívül kevés idő állt rendelkezésre, ezért a fia, Mészáros Bende és Janza Kata sem léphetett már fel. A legkevesebb időt kapták, mégis a legjobban és legszebben kitöltötték, mert olyan előadásból énekeltek, amit tiszta szívemből szeretek: Rudolf - Az utolsó csók. Elsőként a "Hétköznapi hős" majd egy duett következett "Értem születtél" Vágó Zsuzsival. A kivetítőn - majdnem jó képekkel sikerült ábrázolni a történetet, a technikusoknak... Egész nap nem ejtettem könnyeket, de a zene ezúttal hatásssl volt rám. Nagyon szeretem Mészit és Zsuzsit - ők voltak/lesznek számomra a tökéletes romantikus pár, Rudolf és Vetsera Mária.



És a dal

Rudolf - Az utolsó csók című musicalből ismert szép dal, "Értem születtél" nagy duett. 2014 szeptember 19-én az Operettszínház előtt tartották a minden évben már hagyománnyá vált Broadway Fesztivált. Számomra ez a kis kettős volt a nap fénypontja. Varázslatos. Ők az én imádni való Rudolfom és Mária Vetserám.

2014. szept. 20-án, délutáni időben

17.00 Elsőként (mivel színházak éjszakája is volt) az Operaház előtt megrendezésre kerülő modern felfogású, magyar nyelven felhangzó vígoperát hallgattam meg, amely két szerelmesről szólt, a nő egy másik férfihoz ment hozzá, de a volt szerető ebbe nem nyugodott bele és folyton feltűnt, mindig más és más jelmezben, szerepkörben és keverte a szálakat vagy khm...mást. A díszlet egy esküvői torta volt, a kisebb párnácskák képezték a tortán lévő habot, illetve egy házaspárt ábrázoló szobor volt a legfőbb díszítőeleme a tortának. A férj fejét folyton "leütötték". Mókás volt. :) A társulat tagjai az éppen alakuló helyzethez híven megjelentek, lufikat dobáltak az Operaház erkélyéről, vagy énekeltek. Egy órát töltöttem e csodás épület előtt.

18.00 Majd az Operetthez mentem, szintén egy órát voltam ott. Az új és régi musical előadásokból, meg operettekből adtak ízelítőt a színészek. A műsorvezető ezúttal Peller Károly volt. Szereplők: Nádasdi Vera, Vágó Zsuzsi, Vágó Betti, Veréb Tamás, Földes Tamás. Megjegyzés: A Miss Saigon dalok többségének hasonló lenne a befejezése? (mint a Szóló Szaxofon-nak?).

Jól éreztem magam, ezúttal sikerült horgásznom egy tájékoztató prospektust is, amit sajnos pénteken már nem tudtam kezeim közé kaparintani.


Nincsenek megjegyzések: