2014. szeptember 30., kedd

Úton van az észtek Fantomja is... "Ooperifantoomi"


Ooperifantoomi - Jöjjön hát a legújabb Non replika Fantom Produkció ezúttal Észtországból


Újabb hírrel jelentkezem a készülő non replika Az Operaház Fantomja változatáról. Az előadás bemutatója 2014. október 4-e.  




Észt Fantom

A videó alapján szerintem elmondható, hogy tehetséges, és jó hangokat válogattak össze, a színpadkép persze kivánnivalót hagy maga után, eléggé úgy tűnik, mintha egy vizsgaelőadás kellékeit, háttérelemeit látnánk - de természetesen ez még átalakulhat... Én bízom benne, lesz módosítása a dolognak. 

Észrevehető apróságok: Christine a "Gondolj rám" című szám alatt egy legyezőt tart a kezében. Papírmaséból készült a Hannibál jelenet elefántja... A színpad túlságosan kicsi, és a páholyok nem igazán színházban megjelenő díszes ülőhelyek. Ellenben a csillár roppant módon tetszik nekem, szép. A Fantom maszkja a másik arcfelén látható, az orgona kissé elcsépelt, kezdetleges konstrukció. Az Éj zenéjét követően Christine tudomást szerez a Fantom rútságáról, a fekvőhelye mögötti tükörből. A történet szerint a Fantom csúnya arcát a háború torzította el. Az operaház tetején túlságosan vidáman viselkednek a szereplők a megszokott melankolikus hangulathoz képest. A temető jelenet meghatóan kidolgozott, havazással kiegészítve. A maszkabálban Christine-t az álarcosok csapata körbe veszi, szimbolizálva a lányban vergődő kétségeket, amik azóta, hogy meglátta mestere arcát felsejlettek benne. A piros és a fekete dominál a Don Juan jelenetben, a Fantom arca elfátyolozott. A világon a második/harmadik szőke Christine (tehát az igazi, Gaston Leroux regény főhősnőjéhez idomulva).

Jelmezek némelyike nagyon szemet gyönyörködtető látványt nyújt, már van is egy személyes kedvencem (Gondolj rám!). Viszont a szereplők természetességét tekintve jobbnak gondolom, a cseh változatnál... Nekem ott a nők túlságosan műk és sokat mutatnak meg magukból...könnyűvérűnek tüntetik fel Christine-t, amivel a karakter személyiségét erősen lerombolják...Vagyis a reklámokból ez jött le, ámbár tévedtem, mert a prágai erős non replika. Viszont a képek magukért beszélnek - csak tessék utána nézni a neten, vagy a megadott linken!: http://phantomvizio.blogspot.hu/2014/09/a-cseh-fantom-szinre-lep.html


Az észt produkciónál fontos megjegyezni, hogy a Fantom maszkja ezúttal nem a megszokott oldalon látható. Én is furcsálltam, - hiszen minden változatban, legyen az original vagy egy non replika vagy pedig a film, mindig a színész arcának bal oldalán láthattuk az álarcot. Ebben az esetben a jobb oldalon van. :) Érdekes. A Fantomot alakító színészt nagyon szimpatikusnak tartom, ahogy a Christine-t megformáló színésznőket és Raoul karakterét életre hívó művészt is - a videó alapján megállapítva. :)




Link - a darab hivatalos oldala:
http://www.vanemuine.ee/repertuaar/ooperifantoom/

A honlap tájékoztatása szerint a Vanemuine színház csapata 13 éven keresztül "harcolt" a darab non replika jogainak megszerzéséért, és a világon a harmadik színház volt, amelyiknek sikerült elérni, hogy a színpadi művet teljesen más felfogásban prezentálják a közönség számára.


Ígéretük szerint az észt színészek és énekesek közül a legkiemelkedőbbekkel lesz látható az előadás. Megemlítik Stephen Hansen-t, aki a darabban a címszerepet fogja alakítani. Korábbi sikereihez tartozott Jézus megformálása, Webber szintén híres művéből, a Jézus Krisztus Szupersztárból, még 2004-ben. 

A Fantom esetében, estéről estére több, mint 100 szereplő: színész, kórista, táncos és a zenekari tag fog közreműködni. A kórus 32 embert, balett-táncosok 16 főt és a szimfonikus zenekar 64 főt számlál. A karmester Martin Sildos lesz. 


A közlés szerint az angol musicalszerzővel hosszú évekre visszatekintő kapcsolatukról beszélhetnek, hiszen az első közös produkciójuk az Evita volt, 2002-ben. Majd a Jézus Krisztus Szupersztár, a Macskák kerültek bemutatásra, illetve a színház büszkélkedhetett más musicalalkotók előadásainak bemutatásával is, mint Disney’s / Cameron Mackintosh’s “Mary Poppins”, R. Rodgers’s / O. Hammerstein’s “The Sound of the Music" - A muzsika hangja.


A darab nem sokáig lesz színpadon, várhatóan 40 előadás erejéig, az ének és a szövegrészek észtül hangoznak fel, míg a feliratokat a közönség angolul és finn nyelven olvashatja majd. A következő évadban 24 alkalom van kijelölve, ebből 8-at a tallinni Nordea Concert Hall-ban fognak megtartani.


Személy szerint Christine Gondolj rám jelentéért vagyok oda. Szerintem nagyon szép jelmezt sikerült a pillanathoz megálmodni. Visszafogott, színekben az arany, a barna, és a kék különböző árnyalatai, finom tónusokkal kiegészülve, dominálnak. Egy tollas legyező, mint kellék, - ami megkülönbözteti a korábbi változatoktól, de mégis eszünkbe juthat róla az eredeti produkció: a főhősnő kezében van egy sál, azzal táncol látványosan a színpadon. Ugyanakkor az észt változatban - sajnos - pont a díszletek "dísztelensége" okozza a teljes látvány élvezetét.


Piangi, az operaénekes eléggé furcsa látványt nyújt a kék szakállal a Hannibál jelenetben. Hát, ez abszolút nem megszokott, de elképzelhető a múlt században... Miért is ne? :) Lehet paródiának felfogható.




Christine imája az édesapjához - biztos vagyok benne, hogy az egyik legszebb jelenete ennek a non replikának, hiszen havas időben láthatjuk a lányt könnyei között esdekelve.




Úgy gondolom, némely elgondolásban szebb változat a prágainál. Persze vannak hiányosságok, de egyértelműen képileg és érzelmileg is visszafogottabban van kidolgozva.

Minden jót az észt társulatnak is, és reméljük szuper előadás lesz, és sikeres a magyar darabhoz hasonlóan!!! :) A továbbiakban izgatottan várom a fejleményeket erről a produkcióról is. :)


További infokat a következő linkeken keresztül találhattok:

Nincsenek megjegyzések: