2015. augusztus 6., csütörtök

"A történet mindenkié. Lehet régről. Az igazság néha fájhat, de az igazságnak mindig ki kell derülnie!"


Két ember története ez, kik rangban eltértek, de érezték legbelül, hogy rokonlelkek. Két ember rejtélye, akik szerelmükkel egy egész udvart magukra haragítottak. Egy lázadó férfi és egy ifjonti, szerelemtől túlfűtött leány története, utolsó éjszakájukról és a végzetes halálról, amely rejtély a mai napig nem került leleplezésre.
 

A most bemutatott videót az osztrák tv, az ORF készítette. A dokumentumfilm Rudolf és Maria Vetsera különös és titokzatos körülmények között történt halálesetéről szól. A mayerlingi rejtélyt tudósok próbálták megfejteni. A filmben megszólalnak rokonok, mind Rudolf, mind Mária oldaláról, ükunokák, távoli nagybácsik-nagynénik leszármazottai. Specialisták igyekszenek feltárni, mi történt a két emberrel, egy tudós az esetet konkrétan rekonstruálta.

 
Akik nem tudnak németül pár érdekességet kiemelek:
- Maria Vetserat hajnalban távolították el Rudolf mellől a legnagyobb titokban. A kocsiba úgy helyezték, mintha élne, egy bottal kitámasztották. A testét Heiligenkreuz-ba vitték, ahol a temető kicsiny kápolnájában egy koporsóba helyezték, majd sírba tételekor az öngyilkosok parcellájába helyezték, ami a temető bejáratánál található, nem engedték, hogy a sírhoz virágokat hozzanak.
- Rudolf halálát a pillanatnyi elzavar eredményezte, így katolikus temetésben részesülhetett - az udvari orvos ezt írta a kórlapra - de vajon igaz-e ez az állítás?
- A baronesz sírját feltörték (nem volt engedély - amúgy ő volt az egyik tudós, aki nyilatkozott), egyszer ellopják a csontjait a titok felderítése végett... A tudós férfit izgatta, hogy valóban Vetsera Maria található a sírban, a bizonyítékok alapján: a csontok egy 17 éves lányé volt, cipő és a ruha 19. századból származik, a ruháról megállapították, hogy egy bécsi szabó készíthette, akitől Maria rendelt korábban öltözékeket. Később sajtónyilvánosságból kiderült, hogy a csontváz a tudósnál van - amint fény derült erre, rögtön megköveteltél tőle, hogy vigye vissza a lány földi maradványait a helyére - ezt követően nem érdeklődtek a dolog után, és a feltárás eredményeiről sem írtak jelentést, holott 3 és negyed évig foglalkoztak vele. Egyszerűen eltussolták. 
- Maria halálánál az önkezűséget ki lehet zárni, mivel a lány jobb kezes volt, és a golyó homlokának bal oldalán érte a húst.


- Amikor felfedezték őket, a gróf és a kamarás, két különböző módon látták őket az ágyon feküdni. A kamarás törte be az ajtót, vérben fagyva találta őket, és ő úgy feltételezte, hogy méreggel gyilkoltak, a gróf is jelen volt, de mindketten mást mondtak. Így a tetthelyről eltérő dolgok is kerültek napvilágra: a gyilkosfegyver egyszer a földön hevert, egyszer pedig az ágyon. Rudolf tükröt használt, hogy elkövesse az öngyilkosságot, valamint az sem bizonyított, hogy a koronaherceg az ágy melyik oldalán feküdt: jobbon vagy a balon?
 - Egy történész szerint, fentről érkezett a parancs, hogy mindent gyorsan intézzenek el, ne hagyjanak nyomot maguk után. Slamposnak találja az egyik nyilatkozó a vizsgálatot, semminek nem néztek utána...
- A hivatalos rendőri aktából: a tetthely leírása és Rudolf állapotáról szóló jelentés hiányoztak...
- Ami biztos pont, az, hogy haláluk előestéjén Maria érkezett elsőként a kocsihoz, előzetesen egy Rudolffal töltött találkozóról jött, rokonainak nem szólt eltávozásáról. A kocsi Mayerlingbe vitte őket. Maria-t túlságosan csökönyös, önfejű leánynak tartják a rokonai, szerintük nem is kellett volna kikezdenie Rudolffal, hiszen házasember volt. A koronaherceg rokona szerint a lány szerethette a férfit, de Rudolf őt nem. Kémkedés néha hasznos dolog volt - (ez az én elgondolásom). Az utazás ténye (a nagy hó miatt 4 és fél óráig tartott). 
- Több elgondolás született a találkozásukról is: Egy lovasderbin ismerték meg egymást vagy Angliában egy összejövetelen.
- Több elmélet született halálukról: Maria volt a tettes, megmérgezte a koronaherceget vagy egy másik elgondolás szerint, hogy a Vetsera név ne tűnjön fel, Rudolf halálát szívelégtelenség okozta. A harmadik variáció alapján az öngyilkosság lett volna megnevezve, de ez nem volt elfogadható a császár számára. További elméletek is születtek, mivel a szobát rendetlenül találták, így nem volt kizárható, hogy esetleg meggyilkolták őket.  Vagy orgiát tartottak és Rudolfot egy üveggel fejbe verték.
- Rudolf koporsóját nem vizsgálhatták meg - pedig igyekeztek megkeresni, állítólag a Kapucinus templom alatt a különböző csatornákon keresztül akarták megközelíteni (bár állítólag ez nem is létezik ott) - A próbálkozások miatt, Rudolf és családja sírját üvegburok mögé rejtették és kamerákkal őrzik mind a mai napig. 
- A hivatalos okiratok, vagy egyáltalán az engedélyt az exhumálásra, egy személy adhatná csak meg, mégpedig a Habsburg család tag: Habsburg Ottó. - Rudolf ükunokája szavait idéztem e bejegyzés címében is. Ő hevesen tiltakozott a férfi ellen, akinek vajmi köze van Ferenc Józsefék családjához. Nem érti, hogy miért nem engedi az alapos vizsgálatot. - (Blogoló megjegyzése: most már halott az illető, így minden további nélkül újra megpróbálhatnák a kutatók a kérelem benyújtását és felderíteni az esetet, hisz szerintem mindannyian tisztán akarunk látni!)
- A Bécsi Nemzeti Levéltár megőrzött leveleket, ezek között található az, amit Rudolf írt feleségének, Stefániának. Nincs dátum a levelen. A pszichológus hölgy egy gyerekkori, egy 20as évekbeli valamint a búcsúlevél írását hasonlította össze. Rudolf depressziós korszakát élte, amikor az első szerelme meghalt, ekkor indult a hanyatlás felé... 

 
- Hihetetlen!!!: Prágában (még katona korában) megismerkedett egy zsidó származású lánnyal, aki iránt igaz szerelmet táplált, de ez a kapcsolat nem vezetett házassághoz. Rudolf egyszerű polgárként mutatkozott be neki, ám amikor a lány családja megtudta, hogy kicsoda a férfi valójában, házasságra kényszerítették egy másik férfivel, kis idő múlva a lány meghalt. Rudolf összeomlott, hisz őt szerette először igazán, ekkor a koronaherceg 20-23 éveiben járt. Ezt követően vette feleségül Stefánia, belga hercegnőt.
- Mitzi Casper - volt az első választottja a koronahercegnek, akit a halálba akart vinni, de a nő elutasította.
- Valami megtörte, egy maszkot viselt, szociális és fizikai konfliktusai voltak...

 - A búcsú levél utolsó sora tisztán olvasható: "Ich gehe ruhig in den Tod, der alleine meinen guten Namen retten kann." - vagyis  "Nyugodtan megyek a halálba, egyedül ez mentheti meg a jó híremet."

Ahhoz, hogy biztosan megtudjuk mit történhetett velük az exhumálás engedélyére lenne szükség....


További oldalak, amik foglalkoznak az esettel:

További Rudolfos (musical) bejegyzéseim:

Nincsenek megjegyzések: