2015. augusztus 6., csütörtök

A Sissy legenda

A dokumentumfilm bemutatja az igazi Sissy-t, és szembemegy az Ernst Marischka alkotásával, a méltán híres Sissy-trilógiával. 


A valóságban, kiderül, Elisabeth (Sissy) édesanyja, Ludovika szigorú asszony volt, ráadásul a házassága nem szerelmi házasság volt. A jövendőbeli férjét, a bajor herceget, Maxot sosem akarta, és elátkozta mind őt, mind a jövendőbeli utódokat.

Nagyon fontos tény, mind a valóságban és mind a filmben, hogy 1 perc is elég volt Ferenc József számára, és azonnal beleszeretett Elisabeth-be. Ezt még a meseszerű szélesvásznú alkotás sem mutathatta volna be jobban!


- Ferenc József 18 évesen lett uralkodó. Sissy viszont nem igazán tűrte el a palotabeli életet. Egyedül érezte magát, ezért önmagával kezdett el foglalkozik. 
- Az udvar elszörnyedésére edzőtermet alakított ki az egyik szobából. Korának egyik legjobb női lovasa volt. A sport iránti rajongása, a tevékenysége több nézőt vonzott - hisz nem megszokott látvány volt a Hofburgban egy izzadó császárnét látni. 27 évesen, 48-50 kiló (hűű!! - a blogoló megjegyzése :P), 151 cm körüli magassággal rendelkezett. 
- Statisztikát írt a napi tevékenységeiről pl.: mennyi fagyit evet, mennyi gyalogolt.
- Mária Terézia 16 gyermeket hozott a világra, és közben még háborúra is volt ideje. :) (kitekintés Habsbrugi nagyokra)
- Egy évvel az esküvőt követően megszületett Sophie, majd később Gizella. A két leánnyal együtt egy magyarországi utazásra indultak, ám az anyós féltette a gyerekeket, de Sissy hajthatatlan volt, magával vitte a kicsiket. Sophie megbetegedett, 2 évesen anyja karjai között érte a halál. Elisabeth magát okolta.
- A film szerint a gyerekeket az anyós elveszi - de a valóságban nem így volt, sőt nem törekedett arra, hogy Erzsébet életét pokollá tegye!
- Rudolfra kevés idő jutott, a fiúnak pedig hiányzott az anyja. Sissy két évig csak utazgatott. Rudolfot 6 éves korától fogva katonának nevelték, de gyenge fizikumú volt. Miután az anyja tudomást szerzett a borzalmas neveltetésről, ultimátumot adott Ferenc Józsefnek, azaz vagy elhagyja az udvart, vagy engedi, hogy Sissy foglalkozzon a fiával. 
- Birkahúst tettetett az arcára, hogy megőrizze szépségét, fiatalságát. 



- Az utolsó festmény, amit modell alapján festettek róla, az Ezüstlakodalmon készült 1879-ben. Utána 30 évesen már nem engedte magát fényképezni sem, 40 évesen pedig portrét sem engedett magáról készíttetni. Az arcát mindig a legyezője mögé rejtette. Feltett szándéka volt, hogy az utókor egy fiatal nőként emlékezzen rá. 
- A filmben láthatjuk Brigitte Hamann-t, aki híres történész, szakterülete a Habsburg család története. 
- Magyarok iránti szeretete - a nyelvet megtanulja Elisabeth, e fejezet kapcsán Andrássy is szoba került...politikus volt, erős, intellektuális és baráti kapcsolat, tehát nem szexuális kapcsolatról volt szó kettejük között - állítja Brigitte Hamann.
- Negyedi gyermek, Mária Valeria. Ő volt az "egyetlen" - az udvar megnevezése alapján. A lánnyal sokkal többet foglalkozott, mint korábban született gyermekeivel.
- Igaz, hogy Schratt Katalint ő szerezte Ferenc Józsefnek. A nem hivatalos - hivatalos szeretője a császárnak. 
- Kokaint szedett, ha rosszullétek érték... tetováltatta magát... (blogoló megjegyzése: ezt igazán nem feltételeztem róla)
- Rudolf szellemisége is egyre jobban fejlődik és apja ellen fejti ki munkásságát, nézetei mások. A fiú szerelmi kalandokba keveredett, önmagát akarta tönkre tenni. Egyik nagy szerelmének tekinthető Mitzi Casper, aki hírhedt prostituált volt. Megkérte a nőt, hogy vele együtt menjen a halálba, ám amaz ezt elutasította. Majd a koronaherceg megtalálta Maria Vetserat. Rudolf és a lány elutaztak Mayerlingbe, ahol a férfi több címzettnek írt búcsúlevelet, kivéve egyetlen személynek, tulajdon apjának. A tragédia bekövetkezik. A halál hír igazi felbolydulást okozott az udvarban, először mérgezést mondanak a szülőknek, majd az öngyilkosság tényét és végül közölték, hogy Rudolf mellett egy lány feküdt. Mariat eltávolították (2 nap múltán) diszkréten, a kocsiba tették és egy seprűvel kitámasztották, olyan hatást keltve a külső szemlélő számára, mintha a kocsi egy alvó személyt szállítana. A vadászkastélyt Ferenc József elbontatta, és a helyébe egy kis kolostort építettet. A szoba, ahol halálukat lelték, a kápolna oltárát helyezték a boldogtalan Rudolf részére. A Kapucinusok templomában helyezték örök nyugalomra.
- Elisabeth éjszaka kellős közepén ellátogatott a sírhoz.... azt gondolta, hogy kapcsolatot tud teremteni fiával... ettől kezdve feketébe öltözve járta útját, arcát eltakarja legyezővel... Önmagára Mater Dolosa-ként gondolt...


- Genfben készült róla az utolsó felvétel. Inkognitóban az Au Rivage hotelben szállt meg, a halála előtti napon egy fogadáson vett részt, társalkodónőjével. Pezsgő volt és fagyi. Igazán jól érezte magát, majd a bárónő közölte vele, hogy van egy fotós a szállodában. Sissy elgondolkodott, de szinte 30 másodpercen belül rávágta, ő nem akar találkozni az illetővel, nem akarja, hogy lefotózzák, nem fogja megtenni. Ha az ember ragaszkodik valamihez egy életen át, akkor azt utólag nem fogja meggondolni - mondta később a hajón a kísérőnőjének. 
- Sajnos a környéken tartózkodott Luigi Lucheni is, egy olasz anarchista, aki igazából az orleans-i herceget akarta megölni, csak, hogy az végül nem jött el Genfbe...ekkor jött Sissy a képbe... (blogoló megjegyzése: ijesztő pofája van az olasznak...)
- Apró tőrrel szúrt sebet ejtett a császárnén, amikor a kikötőbe igyekeztek a kísérőnőjével. Sissy állítólag azt mondta, "Ha egy napon meghal, a lelke kifolyik egy kis lyukon keresztül a szabadságba". 
- "Nem tudjátok, mit jelentett nekem ez a nő". - mondta Ferenc József róla, miután tudomást szerzett felesége meggyilkolásáról. A császár 18 évvel élte túl a feleségét (az I. világháború befejezése előtt halt meg).
- A Genfi tónál áll egy szobor, amely Sissy-nek emléket állít.

További link:

Nincsenek megjegyzések: