2015. november 22., vasárnap

Cherbourghi esernyők - A törékeny szerelemről

Időpont: 2015. november 22. 

 
A történetről (forrás: port.hu)

A „Cherbourg-i esernyők” egy bolt, amelyet egy özvegyasszony vezet eladósorban lévő lányával, Genevieve-vel. Szolid kis bolt, szolid életvitel. A lány szerelmes, már megtalálta választottját Guy személyében. Édesanyja persze ellenzi ezt a házasságot, mert a fiú nem jómódú, egyébként is katonának viszik. Más tervei vannak leánya jövőjét illetően…

Véleményem a filmről
Első alkalommal nem érintett meg, idegesített, folyton énekeltek benne, semmi prózai szöveg… talán az is közrejátszott, hogy nem este, vagy délután néztem meg, hanem kora hajnalban, 4.55-kor volt az ismétlés, és nem bíztam benne, hogy megint adni fogják. Nos, mégis megtörtént a csoda, és leadták a tv-ben újra, de kb. 1 évet kellett várni rá (arra meg lusta voltam, h megkeressem más forrásokból).

Most, hogy második alkalommal végignézhettem, más a véleményem róla. A film első felében a lány küzdelmeit láthatjuk, ahogy próbál küzdeni a szerelméért, de miután a fiú háborúba megy, a levelezgetéseket egy személy meggátolja, így a lány azt hiszi, hogy a fiú elfelejtette. A lánynak udvarol egy tehetős férfi, akihez hozzámegy, mert várandós...A gazdag férfi elfogadja így is. A film második felében már azt figyelhetjük meg, ahogyan a fiú kétségbeesetten keresi a lányt és a kiutat a megkeseredett életéből... majd rátalál egy társra.

Való igaz, kicsit sokat szenvednek benne, olykor nyálas, unalmas, de úgy éreztem, a vége mindenért kárpótol. Mert a befejezés csak így volt logikus és lezárható. Nem lehetett boldog végkifejlet, mert ez egy szomorú szép történet, két emberről, akit a háború és a gonosz anyuka elválasztott egymástól. A főcímzenéje pedig a zeneirodalom egyik legcsodálatosabb alkotása (a film alatt folytonosan visszatér a dallam, más-más hangzással).



Felvételek

Az első felvétel az eredeti, 1964-es filmből származik. A két főszereplő, Catherine Deneuve és Nino Castelnuovo, csodálatos érzelmes előadásában, így hangzott a dal.


A következő felvételen Hegyi Barbara előadásában hallható, részben magyarul, részben franciául a film híres dallama. 


A filmből több dalt magyarul énekeltek, de sajnos a főcímdalt nem énekelte, Szécsi Pál és Ádám Anna


 Karády Katalin is megénekelte a dalt




 Linkek: 


Nincsenek megjegyzések: