2015. november 27., péntek

Sándor Korvin

Időpont: 2015. nov. 22.
Film: Az Operaház Fantomja (1983)
Nyelv: angol
Rendező: Robert Markowitz
Szereplők: Maximilian Schell (Fantom) és Jane Seymour (Christine Daaé), Michael York (Raoul)



A "magyar Operaház Fantomja" részben magyar helyszíneken játszódott. Azért is merem így nevezni ezt a változatot, mert a története szerint Korvin Sándor, a budapesti Operaház zenekarvezetője, felesége karrierjét egyengeti, így a befolyásának köszönhetően megkapja a Faustban Margarita szerepét. Báró Hunyadi ugyanakkor elutasítja a nő szereplését a darabban, mivel elviselhetetlennek tartja az affektálását, és mert a nő nem akarta viszonozni az érzelmeit. Korvin összeverekszik egy színikritikussal, Kraus-szal, dulakodás közben a zenekarvezető arcába marósav kerül… Az operaház egyik dolgozója megmenti az eszméletlen férfit, és elrejti az épület rejtekében. 5 évvel később az egykori zenekar vezető feltűnik, és az időközben elhunyt felesége helyébe új csillagra talál, Maria személyében….

A főbb szerepekben Fantomként azaz egykori karmester figuráját, majd 5 évvel későbbi másik "énjét", a Fantomot, Maximillian Schell alakította. A karakter érdekessége, hogy a maró sav által (ha eredeti hanggal hallgatjuk) kissé olyan benyomást kelt, mintha az évek alatt sokat dohányzott volna, de mindez a sav maró hatásának tudható be... Fantom létéről a többi szereplők is tudnak, tudják, hogy Korvin Sándor fenyegeti a társulatot. Schnell Fantomjának van egy emberi archoz hasonlatos maszkja is, még ez is önmagában valahogy rémisztő.

 
Maria karakterében Jane Seymour-t üdvözölhettük, aki az egykori feleséget is eljátszotta, ezért is fontos a szerelmi szál, hogy a karmestert a régi kedvesére emlékeztette a nő. Maria a kezdetben nagyon zárkozott jellem, váltig állítja, hogy egy szerep kedvéért nem fog lefeküdni senkivel sem...aztán mégis elfeledkezik erről, és Michael York-kal (az új zenekarvezető) létesít intim kapcsolatot. A Fantom elviszi magával a barlangba, és, ahogy az a nagy könyvben meg van írva a nő szerelméért áhítozik, aki galád módon (éppen mint az eredeti változatban), megsimogatja a Fantom maszkját, arcát, majd egy pillanattal később lekerül róla az álarc...Innentől persze ne is számítson menekvésre, kegyelemre. Végül a történet, miképpen is végződhetne máshogyan, minthogy Maria a Faust előadásra beül, és felette meginog a csillár...A vége eléggé tragikus, a Fantom utoljára a nő nevét kiáltja és a mélybe zuhan a függőszerkezettel együtt...

Egyik magyar helyszín: a kőbányai sörgyár alagsora


Linkek

Nincsenek megjegyzések: