2021. október 20., szerda

Egy diktátor élete sem lehet valami könnyű... a Vígszínházban jártam

Időpont: 2021. Október 17. csütörtök 14.30-17.30 között

Helyszín: Budapest, Vígszínház

A darab címe: A diktátor

 


Charlie Chaplin azonos című filmje alapján készült az előadás a Vígben. Bevallom, már nagyon régóta vártam, hogy megnézhessem. 1x kénytelen voltam visszaadni a pandémia alatt a jegyet, majd júniusban, amikor újfent kinyitottak a szervezési/jegyértékesítési irodák, kaptam az alkalmon és megszereztem magamnak az omniózus belépőt.

 

Egy barátság első pillanata

Érdemes volt rá várni! Hihetetlenül humoros, szatirikus, kifigurázza Hitlert, mellette pedig még szorít helyet az egyszerű embernek is, annak a kisembernek, akinek a mondanivalója mind közül a legfontosabb, hogy békében éljünk együtt, hogy ne ígázzuk le egymást, mert az életet nem lehet elzártan élni, mindenki egyenlően szabadnak születik…

Az előadás lényege, hogy a főszereplő kettős karaktert játszik, egyrészt Hynkel (az eredeti filmben is, mivel akkoriban nem lehetett volna közrebocsátani, a neveket, a szimbólumokat, az ország megnevezéseket is megváltoztatták) a diktátor, akinek a beszédét százezrek hallgatják, másrészt a szegény zsidó származású borbély, aki külsőjét tekintve nagyon hasonlít az előbbire, mégis jellemében teljesen eltér. Váltott szemszögből látjuk a történéseket, egyszer Hynkel rezidenciáján járunk, máskor a zsidó gettóban, ahol a borbély tevékenykedik…

Szintén, ez a darab is nagyon jól fel van építve, tetszett, hogy szerepben tudott maradni a főszereplő (Ifj. Vidnyánszky Attila), és mindig megnevettette a közönséget, bármelyik figurát is játszotta. Az esetlen Chaplin jól állt neki (bár persze voltak pillanatok, amikor azt mondtam, hogy őt nagyon nehéz megjeleníti, talán nem is lehet utánozni, aztán persze mégis sikerült neki az illúzió).

 

A történet a 2. Világháború alatt játszódik, egymást váltják a különféle helyszínek: Hynkel rezidenciája vagy látványosabb helyszínek (pl. stadion vagy a pályaudvar), ahol neki "fellépése" van. A zsidónegyeddel a másik főbb helyszín, a szegény gettóba került emberekkel. A díszlet egyszerű, minimalista, de a képzeletet megfelelő módon izgalomban tudta tartani. Köszönhető ez az elképesztő színjátszásnak is.

Látványosság és a nézőtéren futkosás

Mint minden vígszínházi darabban, úgy itt is a nézőteret teljesen kihasználják, és ezúttal a földszinten ülők feje felett elhúzzák a zászlót… ez a hynkeli vörös zászló, két kis x-szel, mivel a horogkeresztet nem lehet megjeleníteni.

Amikor Hynkel beszédet mond, az árjai emberei a páholyokban is feltűnnek…

 


Érdekes megnevezések

Hynkel, Napaloni, Herr Hering, Herr Spejz, Baktelógia (Itália), Ausztiria (Ausztria), Osztrák-Agar Monarchia...

Meleg jelenetek

A pilóta gépe találatot kap, lezuhan (játék géppel illusztrálva, ez alacsony költségvetés, de legalább mókás volt), mikor földet ér, első mondata a bemutatkozásnál a nevét követően: hajadon vagyok.

Szintén a pilótához kapcsolható, hogy állandóan sminkeli magát a tükörben…

Hynkler vagyis a borbély, akiről azt hiszik Hynkler, megpuszilja az egyik tisztjét, aki tiszteleg előtte, majd hirtelen felindulásból egymásnak esik az összes…

A színlap: http://vigszinhaz.hu/A_diktator

 

Nagyon ki volt találva - jelenetek:

-        Ahogy a diktátor beszédet mond a lépcsőn

-       Az pudingevés – az áldozza fel magát, akinek a pudingjában van a pénzérme (mindenkiében volt, mert kiderül, hogy Hanna belefőzte mindegyikbe, egyformák legyenek, és senki ne áldozza fel magát)

 

-          A pilóta és a borbély repülése

-          Napaloni megérkezése a pályaudvarra

-          Hynkel és Napaloni folyamatos versengése egymással

-     A zsidó negyedben, Hanna folyton a palacsintasütővel ütötte a német tiszteket (tisztára, mintha a bábelőadáson lettem volna)

-          A darab elején az ágyújelenet, amikor a töltet kiesik a gépből, és fejvesztve rohangál körülötte

-          Chaplin a biciklin majd a monobiciklin bizonyít

 

Pár viccesebb gek:

-          Azt hittem Te is árja vagy.

-          Nem, én vegetáriánus vagyok.

Nézd, a távolban azt a sötétséget! Az már Ausztiria fényei.

Ingyen utaztatjuk őket (zsidókra utalás).

Remélem, a táborban jól érzi magát (A koncentrációs táborra utalás, illetve, hogy a borbély ott tölti az idejét… Hanna tévelygése)


 Többszörnézős előadás. A következő alaklomra már biztosítottam is a jegyeket! 

Pár részletet közölnek a darabból, érdemes belekukkantani:


 A FŐMONDANIVALÓ:

Szakmai beszélgetés:





Nincsenek megjegyzések: