2017. november 30., csütörtök

Asszony asszony csokos asszony karcsu rozsaszal...ezuttal a Jozsef Attilabol jelentjuk

"KÖSZIKE, PUSZILLAK!"

Időpont: 2017. november 25. (szombat) este 19.00
Helyszín: József Attila Színház (13. kerület)
Előadás: Csókos asszony
Zeneszerző: Zerkovitz Béla - Szilágyi László

"Szombat este a Csókos asszonyt néztük meg a József Attila Színházban! Egyszerűen imádtam!!!! Fantasztikus szereplők, nagyszerű alakítások. Aranyos díszlet, szép és ízléses jelmezek. Az operetteket általában utálom, de a Csókos asszony kiemelkedik közülük, egyszerűen imádom a történetét és a zenéjét!!!! Írtam köszönöm levelet a színháznak! Ez egy fantasztikus este volt. Sosem sírtam a boldogságtól ennyit! Köszönöm a rendezői változtatásokat! Szereplők: Zöld Csaba, Krassy Renáta, Fila Balàzs, Vaszkó Bence, Ágoston Péter, Kocsis Judit és Wégner Judit."

Kis montázs - Színházi szimbolika
Az instagram alkalmazáson (https://www.instagram.com/klaudia.kovacs.20/már napok óta megjelent a kép és a kis szösszenet, amit fentebb olvashattok. Azóta leírtam minden gondolatomat, amit a színháznak a tudomására szerettem volna juttatni... 

Oh, igen, mióta is? 2006 óta várok az igazi Csókos asszonyra, ez a darab nagy kedvencem, mivel általában utálom az operett műfajt (röviden tömören a vázlatuk: van egy bonviván és a primadonna és van ezeknek egy-egy barátja, akik szintén párt (szubrett és a táncos komikus) alkotnak. A főpáros nagyon boldog, szinte már vége is lehetne az előadásnak, aztán beüt valami zavar az idilbe, és rögtön cserélődnek a szerelmesek, a konfliktus egymástól elviszi a párokat, majd hosszas magyarázkodások után mégis kibékülnek, és mindenki nagyon boldog. Tehát idill - képzavar - idill, ezt tarkítják és kísérik végig a nagy áriák és a komikus-dinamikus-látványos táncbetétek...), de ez az előadás, maga a mű nagy kedvencem. Egyszerűen nem tudom nem szeretni!

A szereplőkkel, a hangi és színészi játékukkal tökéletesen meg voltam elégedve. hiányom csak a Los Angeles dal volt. Érdekessége ennek az előadásnak, hogy zeneileg nem kötött, nagyon rugalmas, szinte minden rendezésben találtam új dallamot a régiek mellett. Ez különlegessége, és teljesen eltér a többi operettől, ahol minden zenének megvan az adott helye és ideje. A darab maga eléggé hosszú, egy szünettel, 19.00-22.15 között voltunk a Színházban.

A szereposztásunk


A történet
1. FELVONÁS:
Budapest, Józsefvárosában játszódik. Pünkösdi Kató egy lelenc, akit Kubanek úr (hentes és házgondok - aki a boltjában gyakran felemeli az árakat) fogadott örökbe és nagy szeretettel nevelte fel. A lány színházi szerepet kapott, majd szerződést is ajánlottak neki, de legnagyobb boldogsága a kis családja, a Józsefvárosi kis közösség, a Nagytemplom utcában, akkor a legboldogabb, ha velük lehet. Köztük pedig egy emberrel kiváltképp, Dorozsmai Pistával, aki a szerelme... és egy iszákos, gyakran álomszuszék (mondat közepén elalszik), lump zongorista... Szerencsejáték függősége odáig fajul, hogy zálogba kell helyeztetnie az eljegyzési gyűrűket... A szerelmespár tiszteletére rendezett vacsorán már nem jelenik meg, a lányt ez mélyen megsebzi, elérte az ólmos eső... a Bajza utcába megy, ahová korábban egy báró hívta (mivel annyira lenyűgözte Kató tehetsége, és aki nem fogadta el a nyakláncot). 


2. FELVONÁS:
Kató bizonytalan, nem tudja, hogy mit tegyen, meg egyáltalán minek ment a báróhoz... a férfi megnyugtatja és kéri, hogy próbálja fel a ruhát, amit számára készítettet, mert az ildomos egy Csókos asszonyhoz... A báró közben fogadást is tart, elözönlik a házat a gazdagok és gyermekeik, illetve a programért felelős csapat, akik között ott van Dorozsmai Pista is. Amikor találkoznak, végre meglátja szerelmében a nőt. Gyötrődik miatta, ez hiányzott a kedves, szende Katóból. Most már kell neki a nő. Az előadás alatt, Kató provokálóan énekel (nem sír egy férfi után), erre a zongorista kifakad és vádló szavakkal rátámad, később a Hunyadiné által visszaszerzett gyűrűket a földre ejti, hogy a nő onnan vegye fel, hiszen odáig süllyedt le... Kató felajánlja magát a bárónak...(Rendelkezzék velem)

Köztes jelenet: Talicskán kell betolnia a lány barátnak sárgaföldig lerészegedett Dorozsmait. 

3. FELVONÁS: 
Dorozsmai nagy énekét követően (Mi muzsikus lelkek) Kató visszasiet a Nagytemplom utcába, hogy tisztázza magát szerelme előtt, úgy tűnik barátok maradnak...majd mégis újra szerelmesek lesznek egymásba ("Hagytam, hogy a báró úr megcsókolja a kezemet!")... A barátaik is egymásra találnak. Mindenki boldog, majd színre lép a báró, és elmondja, hogy Katóban az unokahúgát látta, de kiderül róla, hogy sajnos nem az, akit kereset, ennek ellenére ráhagyja a Bajza utcai palotát, átkölti a dalát (Van a Bajza utca sarkán...), és otthagyja őket...a báró komornyikja elsírja magát...


Rengeteg dal ismert belőle:
- Éjjel az omnibusz tetején
- Van a Bajza utca sarkán egy kis palota
- Most amikor minden virág nyílik
- Gyere te nimand (niemand)
- Mi, muzsikus lelkek
- Tapsolj csak nékem
- Csókos asszony
- Asszonykám adj egy kis kimenőt

Színészek
Pünkösdi KatóKrassy Renáta hangilag még kicsit Christine Daaé-ra is hajazhatott, hiszen első színre lépésével énekelt Tapsolj csak nékem-ben van egy áriázós rész. Nagyon szép volt a vörös jelmezben, és a kislányosabb, naivabb oldalt is remekül hozta, vicces is, nőies is volt. 

Dorozsmai Pista: Megtaláltuk Kaszás Attila UTÓDJÁT! Vaszkó Bence a Muzsikus lelkek frenetikus volt, a részeg alak megtestesítése könnyedén ment a színpadon és a színpad szélén, humor meg volt benne, tökéletes bohém (amikor hozzá beszéltek rögtön elaludt), szerelmes minden nőbe ám főleg egyetlen egybe! Léha életstílus tökéletesen átjött az alakításával.

Báró Tarpataky: Zöld Csaba kissé fiatal ehhez a szerephez, mégsem rónám fel olyan nagy hibának, akár lehetett volna egy olyan gondolatvitelt hozni, amiben a báró fiatalabb (a  korábban megszokott előadásokkal ellentétben), egyúttal szerelmes is Katókába, és nem az unokáját vagy az unokahúgát látja benne... Könnyed, laza, ugyanakkor kifinomultság mutatkozott meg mozdulataiban és tetteiben, illetve nem nélkülözte a humort sem. Ez leginkább akkor mutatkozott meg, amikor Hunyadiné előadását követően nem tudta, miről is beszéltek korábban...


Rica - Maca és Ibolya Ede: Wégner Judit - Ágoston Péter, a szerelmespár egy-egy barátja, mindketten az előbbi pár egyik tagjába szerelmesek, és persze próbálnak a közelükbe férkőzni, ugyanakkor a darab végén rájönnek, hogy ők egymásnak lettek teremtve, és nem érdemes egy olyan szekér után futni,a mi nem vesz fel... Jól összekoordináltak a mozdulataik, legtöbb esetben együtt táncoltak (pl. a fogadáson tartott előadásban a jazz műfaj iránti hódolat kifejezésében). Összehangoltak ők akkor is, amikor Hunyadiné felpofozza a "lányát", majd Ibolyát is...

Kubanek: Fila Balázs német-magyar nyelvtörése iszonyatosan feldobta a karaktert, a dalok előadása során sem szabadult meg az akcentusától, nagyon illett hozzá a figura, és csodálatos párja volt Hunyadinénak. Folytonos fenyegetései a húsbárddal is abszolút hozzájárult a vidám estéhez.

Hunyadiné: Manuéla. A Matyok királynője... Ha ezt a 13 férje közül bármelyik is megérte volna... Nem találok rá szavakat! Kocsis Juditot szinkronhangként már ismertem, most végre a mikrofon mögül megláthattam a nőt, a színésznőt is, és egyszerűen elvitt! Hihetetlen milyen színészi munkát tett le a színpadra! Sokkal, százmilliószor jobb az Oszvald Marikánál, ismeri a korlátait (pl. nem tesz felesleges és megerőltető mozdulatokat, amikben még baja is eshet - pl. cigánykerék), szép hanggal rendelkezik, nagy színészi ambíciókkal, akit sajnos a majdnem jegyese a szerepléstől folyton visszatart... 


A József Attila Színház (JASZ)
Személyzetről csak a legkirívóbb estben szoktam nyilatkozni, bár vannak apró figyelmességek, ezek rendszerint meg kell említenem. A JASZ-ban figyelmesek, kedvesek és őszinte mosollyal figyelnek a közönség tagjaira: a jegyszedő, a ruhatárosok, a büfé személyzete. Azt kívánom nekik, hogy sohase változtassanak a hozzáállásukon, sőt ők egy kiemelt példája a kitűnő ügyfélbarát szolgáltatásnak!

Érdekességek a darabról, Böhm György is mesél (szerinte a Csárdáskirálynő mellett az egyik legjobb produkció) - minden szavával egyetértek és a lényeg benne van! 



Bemutatkozó kisfilm



Nagy szeretettel örömmel ajánlom ezt a remek előadást!


Korábban a Tháliában ment, 200. alkalom után le is vették a műsorról, ami nem csoda, mert sem hangi kvalitásban, sem kidolgozottságában, sem játékban nem nyert meg magának: http://phantomvizio.blogspot.com/2014/07/csokos-asszony.html


Nincsenek megjegyzések: