2017. november 30., csütörtök

Íphigenia ne menj Auliszba! Ez parancs! Wagner est kicsit átdolgozva

Időpont: 2017. november 27. (hétfő) este 19.00
Helyszín: Erkel Színház
Előadás: Íphigeneia Auliszban
Zeneszerző: Richard Wagner
Adatlap: http://www.opera.hu/musor/megtekint/iphigeneia-auliszban-2017/eloadas-201711271900/

Már ünnepi hangulatban az Erkel színház főhomlokzata és kis fái az előtérben
Koncertszerű operaelőadás három felvonásban, két részben, német nyelven, magyar és angol felirattal

Nem vagyok, nem voltam és soha nem is leszek Wagner opera-rajongó, kivéve a Bolygó Hollandit, mert azt nagyon szeretem a különleges története miatt. Nem számítottam rá, hogy ez az átdolgozott mű milyen lesz számomra, vajon az ízlésemmel összeegyeztethető? De elvoltam a zenével, kellemesen kikapcsolt, nem volt jellemző rá az a fajta hangzásvilág, mint mondjuk a Valkűr és társai esetében elviselhetetlen nekem... 

A történet a trójai háború előtti időkben játszódik. Agamemnón a görög hadúr nem akar engedelmeskedni egy parancsnak, amit az istennőtől kap, Artemisztől. A parancs, vagyis inkább az alku így szól: ha győzelemre akarja vinni a háborút, úgy lányát fel kell áldoznia. 

Az apa nem hajlandó feláldozni gyermekét, akit kezdetben óvni próbál azzal az álhírrel, miszerint a lány szerelmének, Akhilleusznak már egy másik nő tetszik, galád módon megcsalja. A terv azért szükséges, mert így a lány nem megy el Auliszba, ahol áldozattá kéne válnia... idővel viszont megtudja, hogy mit kérnek tőle, és a szerelme is tisztázza magát előtte. Ekkor már elhatározza, hogy segít apjának, segít a görögöknek, feláldozza magát, és a nép elé veti magát, hogy azok az áldozati oltárhoz vigyék. Anyját kéri, hogy az öccsét még jobban szeresse, mint őt, Akhilleusztól pedig azt kéri, hogy diadalmaskodjon a háborúban az ő emlékére...

Minden családtag a lány védelmére kel:
- az anya, aki átkokat szór a népre, mivel a lánya vérét kívánják ontani; 
- a hősszerelmes Akhilleusz, aki még Agamemnónt is megölné, ha Iphigénia életére törne;
- és az apa is, aki saját magát feláldozná, hogy gyermekét megmentse...

Mikor már minden veszni látszik, megjelenik az istennő (a jobb oldali páholyban, pompás fényárban) Artemisz és felvilágosítja az összegyűlt társaságot, hogy ő csak bizonyosságot akart szerezni, a görögök tiszteletlenségét kívánta megtorolni... Iphigénia a papnője lesz, feltámad a szél, és a csapatok elindulnak Trója felé. Irány Trója!


Énekesek 
Mindenki jó volt, külön öröm volt felfedezni Haja Zsoltot, Gál Erikát, Palerdi Andrást, Körösi Andrást, illetve egy új,de csinos és szép hanggal rendelkező művészt ismerhettem meg Rab Gyula személyében. 


Karmester és a zenekar
Egység, odafigyelés (intés, hogy ki következik), a karmester lenyűgözően vezényelte az énekeseket és a zenészeket is. Bámulatos, kolosszális összhatással zárult a darab (Irány Trója - az utolsó taktusnál egyszerre emelkedett a magasba a karmesteri pálca és a zenészek vonója). Tátva maradt a szám. Wagner zenéjével is elvoltam, bár nem a kedvenc szerzőm, de mégis jobb volt, mint számítottam rá. 




Nincsenek megjegyzések: