2015. október 18., vasárnap

A lehetetlenség és az elképzelhetetlenség keveréke

Hoffmann meséi 

Időpont: 2015. október 17. léső este
Helyszín: Otthon, nappali, M3 tv csatorna
Előadás: Offenbach - Hoffmann meséi 
Rendező: Szinetár Miklós
Az első vetítés ideje: 1981


Hoffmann (Kelen Péter) és Antonia (Tokody Ilona)

Hoffmann egy költő, aki egy kis kocsmában elmeséli élete három különleges szerelmét:
- Olympia (Spalantzani és Coppelius által készített bábu, amelyet a költő lángoló szerelme miatt az utóbbi készítő tönkre tesz), egy gépezetbe szeretett bele Hoffman, aki csodálatosan énekel és táncol
- Giulietta (egy velencei kurtizán) Hoffmann tükörképét ellopja és egy kis tükörbe rejti. A férfi elkártyázza a pénzét, a nő maradásra bírja, ám közben megjelenik az előző szerelmese, a költőnek párbajt kell vívnia Giulietta-ért. Az előző férfinek az árnyékát lopta el az ármányos asszony.
- Antonia (egy tanácsos lánya) - aki gyönyörű énekhangot és egy súlyos betegséget örökölt eltávozott édesanyjától. Megtiltják neki az éneklést, de a gonosz Miracle kicsalja belőle a hangot, a lány anyja a portrén keresztül életre kel és biztatja a lányt az éneklésre... így a lány halálba énekli magát.

Olympia felvételek:
Guiletta-hoz kapcsolható dallamok:
Antonia-hoz kapcsolható dallam:
 A jelenbe visszatérve azt látjuk, hogy rengeteg korsó szeszes italt elfogyasztott a mesélő költő, és álomba zuhant, majd megérkezik jelenlegi kedvese, Stella a kocsmába. Elbúcsúzik Hoffmanntól és egy másik úr karján távozik.

Csavlek Etelka (Guiletta), Kelen Péter
További infok:  


Megítélésem szerint: Nagyon érdekes. A bábu iránti vonzalma kicsit bizarr, de nagyon ötletes felvetés, hogy egy művész bábként gondolkodjon, mozogjon, énekeljen. A velencei jelenet legismertebb dallama: az "Áldott éj, szerelmes éj, csak ringasd gondolánk". Már korábban hallottam, csak nem tudtam, hogy ebben az operában van. A lényeg, hogy filmen érdekes volt, remélem sikerül elcsípnem az Operaházban is egyszer, valamikor...

 

Nincsenek megjegyzések: