2021. december 13., hétfő

A 4-ek hete, 2 színház, dupla élmény - 2.rész

 Az öreg hölgy látogatása

2021. november 18. este 19.00, helyszín: Vígszínház

Humoros és komoly, érdekfeszítő
Dilemma erkölcsi kérdés

Link: http://vigszinhaz.hu/Az_oreg_holgy_latogatasa_1_1

Instagramra írtam:

Ma az Öreg hölgy volt soron a Vígben. Igazan erdekes darab, melybol komoly pszichologiai esettanulmanyt lehetne irni (sot,tuti irtak is). Az elejen minden olyan vidam, azon gondolkodhatunk  h ugyan itt mi romolhat el? Aztan persze kiderul mi. Nem jo folyamatos rettegesben elni. Vegul az uzott szemely belenyugszik sorsaba. Es mindenki megint vidam, mert mindenki megkapja, amit szeretett volna. Jo volt. Az biztos, h a foszereplok kozul senkinek nem lettem volna a helyeben. Komoly erkolcsi kerdeseket vett fel a tortenet. #vigszinhaz #azöreghölgylátogatása #prozaidarab #komoly #pszichologiaithriller #apalutcaisracokisittvoltak #hegyibarbara #hegedusdgeza #jozanlaszlo #dinobenjamin #kőszegiákos #karacsonyizoltan #hirtlingistván #fesztbaumbela #estikomolysag #interestingplay #oneofthebedtplaces #cukiekszerdoboz #szinhazifoto #szinhazszerelem #szinhazszimbolika #lila #öreghölgy #diszites #theatremotivates #theatredecoration #lovely #phantominaszinhazban

 


Hogy is mondjam? Az öreg hölgy nekem nem öreg. Hegyi Barbara még fiatal, hogy egy megkeseredett idős nőt alakítson a színpadon, mégis valamilyen formában sikerült neki.

A darab rövid története szerint van egy poros kis vidéki városka, ami rettenetesen elszegényedett. Egyetlen lehetőségük, hogy felkapaszkodhassanak egy milliárdos nő, aki a városba látogat. Igyekeznek is megfűzni, illetve a régi szerelmese által próbálják rávenni, hogy adakozzon. A sok módvacsinált méltatást követően, felajánl egy igen tekintélyes összeget, de ennek ára van, mégpedig igazságot akar. Az egykori szerelmének az életét követeli... A város polgárai kezdetben felháborodnak, de aztán a nő elmeséli keserű múltját, amit a férfinek (Alfrédnak) köszönhet. Alfréd, a kezdetben örül, hogy a szomszédai, az ismerősei nem akarnak az életére törni, de vannak intő jelek (többek között az öreg hölgy mit hozott magával, és, hogy tovább marad, mint egy hét) és az idegessége, kétsége egyre jobban megnő, hiszen mint vegyesboltosként folyton a lakóktól el kell szenvednie a fizetésképtelenséget, vagyis mindent hitelre vesznek, pl. cipőt, kocsit, bundát, nála pedig az élelmiszert és az alkoholt. Végső elkeseredésében a templomba siet, de ott sem talál megértésre, sőt menedékre sem. Még a pap küldi el, meneküljön.... Majd elutazna, de a város polgárai szorosan a nyomában vannak, és körbeveszik, nehogy felszálljon a vonatra. Mivel fél a lakosoktól, és attól tart, hogy majd valamelyikük visszafogja tartani őt, ezért le is kési a vonatot, a polgárok pedig kinevetik a feltételezését, félelmét...  A végén persze győz a pénz iránti sóvárgás, de az öreg hölgy sem távozik egészségesen a városból...

Műfaja: tragikus komédia - ez valóban igaz

Díszlet: minimalista, az erdőt és a benne lakó élőlényeket a színészek ábrázolják (bemondással), két egységet fedezhetünk fel,a  rendes földi színpad, ahol emelvényként vagy vegyesbolt pultjaként szolgál, illetve egy zsinórpadláshoz közeli emelvény, ami moziteremként, szószékként és erkélyként hasznosítottak. Nagyon egyszerű, de itt bőven jó volt, hogy nem bonyolították túl.

Jelmez: Hétköznapi, nincs korhoz kötve.

Karakterek:

Clara története megdöbbentő volt számomra, a volt szerelme miatt lett prostituált, mivel az nem vállalta fel a gyermeküket, sőt az évek kegyetlenné formálták. Férfiakat falt, és immáron a 9.-hez megy hozzá... De kitartott, és a bosszúja beteljesül.

Alfréd egyszerű életet él. Ugyan Clara után egy másik nővel lépett frigyre, született két gyermek a házasságból, de még rájuk sem számíthat igazán.

A polgármester kezdetben nagyon erkölcsösnek akar tűnni, a rendőrség nem találja furának Clara poggyászát és embereit (mindenhova viteti magát egy kiskocsin a két általa megmentett fegyenccel). Mindenki mindent hitelbe kér Alfrédtól, aki érzi, lassan, de biztosan az anyagi csönd felé sodorják. Mivel, mindenki a hitellel szerzi be az igen, módos dolgokat, egyre jobban gyanút fog, míg végül elkezdenek vadászni rá...önmaga pedig félelemben él, senki nem segíti, sajnálja őt, ugyanis a bűn, amit elkövetett, ha eddig tűrték az emberek, másként tekintenek már rá. Egy emberi életet tönkre tett. Talán egy másik nem nagy ár érte?

Erről szólt ez az est, komoly erkölcsi aggályokat vetett fel,igazán érdekes és elgondolkodtató darab, történet, ami a pénz mindenfeletti uralmát mutatja be.


Nincsenek megjegyzések: