2022. november 16., szerda

900. Fantom - az öröm a tetőfokára hág, de a mélybe taszít

 A Fantom újra itt jár.... 900. alkalommal is...

2022.november 11.

Hol is kezdjem? Talán a jegy megszerzésének folyamatával. Nyáron került napvilágra, hogy novemberben elérkezik szeretett és hőn imádott előadásom a bűvős 900.-dik alkalomhoz. Muszáj venni rá jegyet, hiszen az ünnepi előadások különlegesek, egyrészt extra produkciók szoktak lenni az előadást követően, illetve maga az előadás sem a hétköznapi módján érkezik a színpadra, hiszen ekkor fellép - vélhetőleg az összes szereposztás, - főként, ami a három főszereplőt jelenti. Ezúttal sajnos, ez elmaradt.... Nyáron megszereztem a jegyet, barátnőmmel mentünk, és az emelet legmagasabb fokán ültünk. Jó helynek bizonyult, szinte mindent láttunk, középről mondjuk nem csoda. :)

Október 15.-ét írunk, ekkor érkezik a bejelentés: 5 fő távozik a jelenlegi produkció gárdájából: a Christine-t megformáló: Fonyó Barbara, Krassy Renáta és Mahó Andrea, valamint a 2 rangidős Raoul, Bot Gábor és Homonnay Zsolt. 

Ez a 15. azért volt még különleges, mert hivatalosan a felkészülés a 900.-ra a Szépművészeti Múzeum lépcsőjén történő fellépéssel megkezdődőtt. Fájó szívvel tekintettem Mahó Andreára. Tudtam, hogy milyen sors vár rá a szerepét illetően, pedig még sok évet játszhatna, ő olyan kislányos kinézettel bír, el lehet hinni neki, hogy félénk, kórista lány. Törékeny alkat, és szép lelkületű... mindezt régóta tudtam róla, de csak ott, abban a pillanatban tudatosult bennem... Sasvári Sándor, mint mindig lazán kezelte helyzetét, amikro hirtelen nem volt jelentkező, holott ott álltak előtte, engem akart maga mellé állítani - egy selfie-re, - ettől megint majdnem fejben elájultam: a FANTOM ENGEM AKAR!!!!! .:D :D :D Jó érzés volt, aznap este mentem aztán az Orient expressz megnézni, de ha nem töltöm a délelőttöt a Fantommal, végtelenül sajnáltam volna, hálás vagyok. Készültem egy maszkkal is, hiszen a flashmob-ba van, hogy beveszik a nézőket is. Sajnos, most nem történt meg, de roppantul élveztem. Később elemeztem a jelmezeket, mert nem mindegyik volt ismerős, furcsa módon...mégis legutóbbi Fantom estemen (2022.nov.14.) láttam az egyiket, amiről úgy sejtettem, hogy nem tartozik a maszkosok közé...

 

Nos, az előadásról. Roppant izgatott voltam egész álló nap. Mielőtt otthonról elindultam volna, szabályosan émelygés lett rajtam úrrá, mintha én lépnék fel...

Jegyzeteim az estről:

- A darab magyarországi történetéről két kisfilmet készítettek, ezeket a felvonások elején játszották le. Az elsőben igazán viccesre sikeredett az egyik vágás, amiben Mahó Andi nyilatkozik. A nevét ki se írták, már kapták is el tőle a képet, a mondata pedig ennyi volt: "Vidékről költöztem fel"

- Váltások (mindig nagy tapsok kísérték): Krassy Renit Fonyó Barbara váltotta az Éj zenéjét követően, Posta Victort pedig Csengeri Attila. A karakterek váltásakor megvárták egymást a művészek, vagyis egyszerre tették rá az újakra a köpenyeiket, mialatt egymást figyelték, hogy ezt valóban egyszerre tegyék.

- Váltás2: Homonnay Zsoltot a 2. felvonás elején váltotta Solti Ádám. Talán ez volt a legjobban megkoreografálva, egyszerűen zseniális és leírhatatlan milyen arckifejezést öltött Homonnay, miután az aktuális Christine kezét nem neki, hanem a másiknak nyújtotta. A kitörő húhogást és tapscunamit nem lehetett megállítani.

Váltás3: A temető jelenetben volt, 2 Christine jelent meg, Fonyót váltotta a Mahó Andrea. Sasvári beoldalazott Csengeri mellé, így ők cseréltek helyett, míg Solti egyedül állt a színpadon, mert a 3. Raoul (Bot Gábor) vidéken bemutatót játszott, ezért nem tudott a 900.-on részt venni.

Az est folyamán gyakori tapasztalat volt, hogy a hangosítás nem volt a helyzet magaslatán. Ugyanis, olyan dolgokat hallottunk, amiket máskor nem, ilyen volt a folytonos köhögés a főcímdal alatt Posta Victor (röviden PV) részéről. Renáta nem nyújtotta el a hangokat bizonyos részeknél, ahol kellett volna vagy elhalkult a hangja. A boríték hangos feltépése a Primadonna szám előtt.

Az Éj zenéje: nagyon szép volt ismételten, csak a szokásos forma, vagyis: ünnepek alkalmával, a dalt mindhárom Fantom előadja, mindenkire le van osztva egy-egy versszak, amit énekel, vannak közös részek, és hát a vége, a "Segíts, akkor megszólal az Éj" - úgy szép, amikor egymás után énekli a három Fantom.

Reni végre nem kapkodja el az ájulást: Az Éj zenéje alatt egy pillanatig a FAntom megmutatja ábrándját Christine-ről, azt, hogy csókot váltanak. Ettől a nő összeesik. Reni a látott csók alapján esik össze, de csak egy Fantomról vesz tudomást (ezzel szemben egyik ünnepi változatban Barbara úgy tett, mint aki megijed attól, hogy több Fantomot lát, de érzékelte mindhármat).


 Egyéb észrevételek (pár ismétlés lesz):

- Homonnay (Homy) idős vikomtot alakít az árverési jelenetben, hiszen sok idő eltelt az eredeti történet óta. Sikerült a szöveget neki is elrontania, amikor méltatja a zenedobozt. A frázis így szól:

"Nemes borítását, ravasz kis szerkezetét" - és amit ő mondott: "Ravasz borítását, nemes kis szerkezetét" - ez nem volt feltűnő, csak annak, aki tudja a szöveget.

Igazgatók irodája jelenet alatt elgondolkodtam, hogy ha majd ő távozik a darabból, ki fogja örökölni a ruházatát (gondolok itt a kalapra, sálra), ki veszi vajon majd át?

 - Előbb már írtam, Barbarának váasztania kellett, Homy és Solti között --> gondolkodik egy csöppet, majd Soltinak nyújtja a kezét...

- PV a Főcímdalt végigköhögi - természetesen akkor teszi mindezt, amikor nem ő az szövegrésze jön

- PV berekesztette a hangját a megszólalásai elején --> imádnivaló volt ez tőle (erotikusabb volt a hangja)

- Maszkabál jelenetben a váltásnál én kezdtem a tapsot, hiszen Homy olyan arcot vágott, simán lehetett volna csalodott Fantom is... Ugyanitt megtörtént a mellékszereplők váltása is (Az igazgatók, Primadonna, Tenor, Madame és Meg Giry)

 - Temető jelenet: Fonyó meghatodottsága szemmel látható volt (alázat látszódott rajta), és megtörtént a váltás, Fonyót Mahó, míg Csengerit Sasvári cserélte le, Solti maradt egyedül.

- Új szereplők: Pacskó Dorka harsány hangja, de játékban jól beválhat, ezzel szemben Zsitva Rékának már nem jutott sok Meg szerepből a 2. felvonásban neki nincs több éneke. Továbbá, a korrepetitor figuráját Borsányi Dániel alakította, aki túlságosan dagadt, olyan idegen ifjú --> Laklóth Aladárhoz képest ez jelentősen máshogy néz ki, külső szempontból. Tenor: Derzsy György elmegy ő a 2.felvonásban érkezett, viszont az elsőben Sándor Dávid borzalmas volt, a hangterjedelme nem minösül tenornak, nem éri el azt a szintet, erre a szerepre ő sajnos alkalmatlan. Igazgatói páros még alakulhat jól is a későbbiekben, de egyenlőre nincs Weil Róbert és az új diri, Sánta László között szimbiózis. Meg kell jegyeznem, hogy Szerednyei Béla nem jött el, mint korábbi szerepformáló a tapsrendnél... Sánta még fejlődőképes, még bejöhet.

- Primadonnák: Sáfár Mónika és Röser Orsolya

- Bencze Ilona és Bajza Viktória a szokásos szintet hozta Madame Giry-ként.

Szünet alatt hallattuk az ültetőktől, hogy csúszásban van az előadás, mivel fél 10-kor live-olni szerettek volna az ünnepséget a Facebook-on. Ezt nem sikerült elérni, mert mindent bele akartak tenni, semmi nem maradhatott ki, ezzel együtt értendő, hogy a 2.felvonás nyitányát se rövidítették le és a kisfilmet is lejátszották.

 


További jegyzeteim:

- Ez nagyon tetszett és újdonság volt: Mahó megfogta az "ÁlFantomnak" a kezét a temető jelenetben

-  Mahó maradás-féleség, magával vinné a Fantomot (ez kifejezetten tetszett), persze a gyűrűt visszaadta és nem fáj neki a feje (ahogy szokott)

- Bosszú jelenet az első felvonásban: 3-as leosztás még a bosszú fogadalomnál szokott lenni, amikor a Fantom kihallgatja a szerelmeseket a tetőn, és később, ahogy azok visszaindulnak hallja a szerelmes duett-et, ettől nagyon idegbe jön (előzőleg sír, majd felülkerekedik és gyűlöletét fejezi ki a szeretett nő iránt)... Nos, a díszletek se (ahogy a hangosítás az elején) akartak mozdulni, a páholyok oldalról nem jöttek ki a helyükre, PV ennek ellenére énekelte a saját szövegrészét, Sasvári - szerintem várta a bemozgást, és ebből kifolyólag nem folytatta a rászabott részt (itt nekem volt a levegőbe egy felkiáltásom: "Most is sikerült elbasznia..." erre barátnőm elnevette magát), viszont, késve bekapcsolódott és tudta, honnan kell folytatnia...

- Nagyobb volumenű daloknál hangos óváció volt a közönség részéről (Az első ilyen Christine első dala a Gondolj rám - volt, Reni énekelte)

- HATALMAS BAKI: aki foglalkozott vele, tudja, hogy búcsúelőadások lesznek miután a 900. lemegy. A három Christine és 2 Raoul távozik a darabból. Lehet már ezen agyalva, vagy egyáltalán tudatosult benne, hogy ez az utolsóelőtti fellépése Christine-ként, Mahó Andrea bakizott a Don Juan jelenetben. Soha nem tévesztett ő szöveget, max. kicsit, amit alig lehet észrevenni, ha nem tudjuk fejből a szöveget. Ő mindig felkészült volt, de most, amikor a saját résézt kellett volna énekelnie hirtelen halandzsázni kezdett, majd teljesen elhalkult, közben a háttérben ment a zene, szerintem, ugyan, mi nem láttuk, de arra gyanakszom, hogy lelkileg, illetve apró gesztussal biztosan segítette Mahót, hogy folytatni tudja.... Furcsa volt nagyon, mondott valami szöveget, de hirtelen úgy tünt, mintha valami teljesen más nyelven kezdett volna beszélni, aztán rájött, hogy ez így nem lesz jó és inkább elnémult. Viszont utána az asztalon való táncolással egybekötött éneklést már tudta folytatni... különös volt, most éreztem - bár sokszor találom őket egymáshoz valónak (ami a karaktereket illeti) -hogy összetartoznak Sasvárival. Szegény Andit biztosan gyötörte a gondolat, mert tapsrendnél se tudott mindig önfeledten mosolyogni, ahogy az ő szokása, az ünnepi előadásoknál, vele szemben a másik két lány örömködött... A baki ellenére, tőle már a szerepet nem lehet elvitatni, hiszen mindannyiuknak vannak rosszabb napjai, és vajon ő mit élhet át, hogy bő 20 éven után le kell mondani szeretett szerepéről? Biztosan megviselte lelkileg. Én sem reagáltam volna másként.

Összefoglalva: meseszerű volt, az apróbb bakik mellett minden percét imádtam, jó volt nyár óta ismét a Fantommal találkozni. :)

 



Boldog 900. Alkalmat Drága Szerelmem!!!! <3


Ünnepi érdekességek: bónuszként a főcímdalt hallhattuk az aktuális szereposztással, a szünetben sosem látott fotósorozatot lehetett megtekinteni a Tolnay Szalonban, és a nap folyamán ráhangolódó online bekapcsolások voltak, többek között Homonnay Szolt és Sasvári Sándor hangolta rá a népet az ünnepségre.




Nincsenek megjegyzések: