2016. január 17., vasárnap

A bábu, amely táncra perdült

Időpont: 2016. jan. 16. esti órákban
Előadás címe: Coppélia
Módja: Tv-felvétel 


Hosszabb hallgatást követően (számomra szomorú esemény miatt) kicsit megtöröm a Fantomos megemlékezésemet egy fantasztikus balett előadás bemutatásával. :)

Coppélia balett, egy furcsa bábmester és nem hétköznapi bábujának történetét mutatja be. A történet főszereplői egy jegyespár, Ferenc és Swanilda. Készülnek az új közös életre, de a férfiak biztatása véget, Ferenc szemet vett az ablakban búsan ülő Coppéliára, akiről sem ő, sem barátai nem tudják, hogy nem igazi ember. Bókolnak, táncolnak neki, de senkire nem vetül Coppélia figyelme, ráadásul az öreg bábmester, mindig feltűnik és eltántorítja a bátor ifjakat a közeledéstől. Amazok nem hagyják magukat, kicsalogatják, majd elterelik az öreg figyelmét, végül a férfiak is mind eltűnnek a színről. A lányok, Swanilda vezetésével szétnéznek az idős ember lakásában, ahol megijednek a báboktól, amik hirtelen mozgásba lendülnek, mert Swanilda egy kalantyúnak dől. Még a ház előtt az egyik lány talál egy csavarkulcsot, a házban pedig azt a szerkezetet, amibe az a kulcs való, Coppéliát. Kis idő elteltével, visszaérkezik az öreg és elriasztja a lányokat, viszont a menyasszony ott marad. Gondol egyet és felveszi a bábú jelmezét, aminek maszkja is van, így a csere észrevehetetlennek tűnik. Ám, hamar kiderül, hogy a bábu nem olyan, mint korábban volt, életre kelt, miután az öreg ki akarja szúrni a báb szemét egy éles mérőeszközzel... 


A lányt nem engedi el, főleg, amikor a vőlegény megérkezik, eltervezik, hogy becsapják a férfit, mivel az igazinak hiszi Coppéliát. A férfi bókokat mond, udvarol a "bábunak", aki időközben átöltözött és spanyol tánc megszállott virtuózzá vált. A leleplezést követően, a nő elutasító a férfivel szemben. Ferenc bosszút áll az öregen, elragadja az igazi bábut és magával viszi. A 3. felvonásban újra együtt látjuk őket a jegyeseket, előtte még kapunk egy vidám lengyel táncot, a Mazurkát. A vőlegény elhozza a bábut és megmutatja az összesereglett ünneplő forgatagnak. Az idős úr is eljön és elmeséli, hogy a jegyespár hogyan viselkedett az otthonában. Végül minden jóra fordul, az idős úr elviszi Coppéliát, viszont az esernyőjét ott hagyja a társaságnak, és boldog befejezést kapunk.

Az előadás műfaja balett. Zeneszerző: Leo Delibes. Szerkezetét tekintve: 3 felvonásos, a helyszínei: kisváros utcája, Coppéliusz mester háza, végül a lakodalom. Magyar balettfilm, 73 perc, 1976-ban rögzítve.


Az előadás - ha a mostani, az Állami Operaház balett együttesének nemzetiségével összehasonlítom - nagyon is kiemelkedő tánc szempontjából, hiszen az összes szereplő magyar származású volt és mégis milyen kiemelkedőek voltak, nem kellett a külföldi vendégszereplők....nem úgy, mint most. 

Swanilda szerepében Csarnóy Katalint, Coppéliaként Sebestyén Katalint, míg az idős urat, tehát Coppéliuszt, Sipeki Leventét láthattuk.


Jelmezügyileg kicsit tiri-tarkák voltak, de elfogadható szinten. Leginkább Coppélia zöld-fehér jelmeze tetszett. 

Díszlet: kicsit túl harsány színek, úgy mint a fentebbi kategória esetében. 

Tánc: kifogástalan, Swanilda is forog egy lábon, sok kört leírva, mint a Hattyúk tavában a 32 forgás. (Remélem majd egyszer lesz szerencsém és valaki elmagyarázza, hogy a két balett között tánctechnika szempontjából mi a különbség - mert ennek sem könnyű a színpadi kivitelezése.) Koreográfus, Harangozó Gyula.

Linkek:

A múlt után következzék a jelen: A Magyar Állami Operaházban a Coppélia előadás adatlapja, legutoljára 2014-ben volt repertoáron: http://www.opera.hu/musor/megtekint/coppelia/

Képek a táncjátékról, a Magyar Nemzeti Balett közösségi oldalon megosztott mappája: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10152482575728697.1073741847.65392953696&type=3  

Összkép az előadásról:
Nagyon szeretetteljes, bájos a története, mégis csak érdekes, hogy egy bábu táncolni tud, nem igaz? :)
Mindenesetre azt kijelenthetem, hogy az egyik kedvencemmé vált.

Az ausztrál produkció (1990-ből), kétségkívül, az egyik legjobb feldolgozása a darabnak:
https://www.youtube.com/watch?v=JK6koS1b0uQ

Egy modernebb feldolgozásban, a de Lyon társulatától, 1994-ből:
https://www.youtube.com/watch?v=TMHzawOyYY0 (Napjainkba helyezik a történetet, Franz barátait pimasz, elégedetlenkedő polgároknak állítják be, akik mintha tüntetésen lennének, mert idegesíti őket a "báb", ezért az öreg Coppeliusz lakását kövekkel és botokkal dobálják meg. A főjegy sem rest az ablakon át betérni az otthonba, saját maga által összehordott kukákból és egyéb mászásra alkalmas eszközökből összetákolt létrán felmászni. Swanilde ronda, és túl öregnek tűnik. A felvételen a két férfi, Coppeliusz és Franz boroznak, majd elalszanak és mindketten Coppeliáról álmodnak. Az idős úr pozitívabb szemléleten keresztül látja a bábokat, ő járja el a spanyol táncot. Míg Franz-ot skót nemzeti viseletbe öltöztetik és úgy kell táncolnia. A tánc a kortársat vegyíti a klasszikus balettel. Ezt a történetet is sikerült ügyesen a jelenkorba átültetni.)

Nincsenek megjegyzések: