2016. január 5., kedd

Az Operaház Fantomja és én - emléktöredékek - II. rész

Előző bejegyzésemmel elindítottam a hosszú folyamatot, a megemlekezést és időutazást, amely a Fantommal kapcsolatos közös múltat hivatott feleleveníteni, 10 év távlatából.


Következzék a második bejegyzés:

Előzmény - Buzogánygyakorlatok a múltban:
Óbudai Árpád Gimnázium régi hagyománya, hogy öregdiákjait egy nagyszabású ünnepség keretei között búcsúztatják el, a helyszín a Kolosszeum, ami a gimi mellett található. Minden évben, május 1-je előtt egy vagy két nappal, az elballagó diákoknak különleges búcsúban lehet részük. A program tartalmaz egy koreografált gyakorlatsort és az egész estét lezáró tűzijátékot. A buzogány műsorban a fiatalabb évfolyamok diákjai táncot lejtenek a kolosszeum fűves területén, szépen begyakorolt koreográfiára. Az elbúcsúzó diákok olykor kérhetnek dalt, amire a fiatalabbak majd "táncolni" fognak. Minden évben, szeptember végétől indul meg a felkészülés, a gyakorlás, és ez egészen eltart áprilisig. A buzogány szám több részből tevődik össze:
1. a Futás - a diákok általában gyors tempojú, rock számokra futnak körbe, közben különféle motivumot jelenítenek meg. Ha tehetséges voltált, a kiváltságosok körébe kerültél, nem mindenkinek adatott meg a "futkosás" látványos lehetősége, tekintve, hogy (olykor) több mint 180 fő mutatta be az alapkoreográfiát, így a létszámot csökkenteni kellett, ezért a futásban 90 fő szokott szerepelni. Újabban kettő a limit, tehát két megrendezett futásnak lehetünk szemtanúi.
2. a Koreográfia - ezt kell betanulni és ebből vizsgáznak a diákok, a dallam minden évben más, a koreográfia minden évben viszont illeszkedik, nem volt olyan, hogy külön létezett volna a mozgás és a zene. Egymás után kétszer adják elő a gyakorlatot.
3. József és a színes, szélesvásznú álomkabát --> Az egy éjszakán című számot hallhatjuk, ilyenkor búcsúznak el a résztvevők és ezután kezdődik rögtön a tűzijáték.

Mire is gondolok pontosan, íme pár felvétel: (megjegyzés: minden évben változtatnak a fényforrásokat lezáró poharak színein, és említésre méltó, hogy a gyakorlatokat a lányok végzik, a fiúk a kolosszeum egy-egy pontján állnak, a kezükben fáklyákkal, a produkció megkezdéséig vigyáznak a tűzre, majd eloltják.)










És a bejegyzés mára:
A saját Fantom CD-émmel próbálkoztam, a buzogány előadásához kellett a hanganyag, úgyanis a felsősök az Éj Zenéjét kérték. Kölcsönadtak a tornatanárnak, de ő visszaadta mivel  nálam Sasvári Sándor énekelt, neki meg olyan feldolgozás kellett, aminél csak a dallam megy, szöveg nélkül....ggrr...kiakadtam, kapja be a tornatanár! - hirtelen felindulásból reagált mondat... A gyakorlatokat elvégeztem, viszont sajnos kiestem a körből. 2006-ban az Éj zenéjére gyakorlatoztak a diákok (sajnos, erről nem készült felvétel).



Nincsenek megjegyzések: