2016. május 11., szerda

A madáchos - József és a színes, szélesvásznú álomkabát régen... Ilyen volt 1991-ben

Régi József - azoknak, akik az első változatot szerették és szeretik! :)

1. rész: https://www.youtube.com/watch?v=Je77lU90OW8
2. részhttps://www.youtube.com/watch?v=3WiSF4ZNJAc

A darabot instruálják a háttérben, tehát, ez egyike a próbafelvételeknek. Akit pedig a háttérben hallunk nem más, mint a jelenlegi igazgató, Szirtes Tamás! Az első József rendezője is volt, és a második változat is az ő nevéhez fűződik.  

Jelmez, díszlet tekintetében sem volt még olyan nívós az előadás, mint a mostani új verziója. Látszik, hogy a korral haladunk, és abban az időkben mit tudtak megvalósítani, és most mit láthatunk a színpadon. A felújított előadás címszerepét, Nagy Sándor, Serbán Attila, Puskás Péter és a tavaly debütált Solti Ádám alakította. 

Jelentős különbségek a szövegbeli változásokban tapasztalhatok, valamint a Narrátor szerepét immáron 1 hölgy alakítja (összesen hárman) a két fős vegyes páros (Hűvösvölgyi Ildikó és Szerednyei Béla) helyett. A régi darabban Ruben szerepét Pusztaszeri Kornél alakította, míg a címszerepet Paudits Béla játszotta. És ugyanitt felfedezhetjük, hogy az "Egy éjszakán" című szám nem hangzik el a darab elején, hanem Lőtte Attila beszéli el a történet főhőseit. A szerepeket is többen alakíthatták, mint most (mivel Potifár egyezik a legidősebb testvérrel), Lőte visszatért Potifárként, míg kacér nejét, Kökényessi Ági ábrázolta. Sőt, olyan szereplők is akadnak, akik az újban is szerepet kaphattak, pl. Weil Róbert, Barabás Kiss Zoltán, Lőte Attila. De feltűnik Kautzky Armand (Simeon) és Galbenisz Tomasz (Dan) is. 


További Képekért kattintsatok a Madách honlapjára (ahol a régit és az újat is megnézhetitek): 
http://www.madachszinhaz.hu/photogallery_id.php?AlbumId=424 (Solti és további friss arcok az újban)

Az új Józsefhez még egy felvétel a 200. alkalomról, összehasonlításképpen:


Végül, de nem utolsó sorban (időközben törölve lett - sajnos): 
 
Ez a kép pedig különösen fontos jelentőséggel bír, mivel Andrew Llord Webber a József megünneplésére érkezett, és pár nappal előtte elmondták a színháznak Webber emberei, hogy a Madách megkapja a non replika jogokat Az Operaház Fantomjához! A képen látható jelenet, az új örömteli hírnek a tiszteletére történt! Webber nem is sejtette, hogy a tortában van valaki... :)



Nincsenek megjegyzések: