2016. május 9., hétfő

Kedvenc balettom - Hattyúk tava máshol is ugyanazon elven be lett mutatva, mint a Magyar Állami Operaházban

 Másolat engedélyezett-e? (avagy replika előadások a balett világában)




Szóval, Amszterdam-ban már bemutatták Rudi Van Dantzig jelmezeivel/díszleteivel/koreográfiájával az előadásunkat!



Linkek:

Trailer (külföldi)

A holland alkotó műve a 2014-2015-ös évadban volt látható a Dutch National Balett színpadán:
http://www.operaballet.nl/en/ballet/2014-2015/show/swan-lake

A főszerepet (Odette/Odilia)  Igone de Jongh, és a herceget, Vito Mazzeo is alakította.




A magyar beharangozó
Nálunk az előadás 2015-ös évadban, tavasszal került az Operaházban megrendezésre. Az egyik alkalomról felvétel is készült, Nakamura Shoko alakította a kettős női főszerepet, míg szerelmét Kekalo Iurii és a gonosz szellemet, Radziush Mikalai táncolta. A három főszereplő közül kettőt már az őszi szezonban nem láthatott a közönség, helyükbe viszont szintén a színvonalat tartó, tökéletes táncosok léptek. Személyes kedvencem, Aliya Tanykpayeva volt, gyönyörűen ábrázolta Odette-et, első perctől kezdve. A hercegeknek ebben a koreográfiában nem igazán találtak megfelelő mozdulatsorokat, így ők kevésbé voltak számorma káprázatosak. Vagy ha Leblanc Gergelyt kaptam volna, más lett volna a véleményem. Midnenesetre a magyar/holland előadás megdobotatta a szívemet, és nagy boldogan kijelenthetem, hogy míg Az Operaház Fantomja a musicalek közül a kedvenc, addig a balettek közül toronymagasan A Hattyúk tava viszi el a prímet. 

Az előadás 2017-ben jön vissza: http://www.opera.hu/musor/megtekint/a-hattyuk-tava-2016/ --> változatlannak tűnik, de az Opera új, kicsiny tájékoztató füzete alapján változás van a főhősnő tekintetében, mégpedig, ha a honlapon is módosítva lesz: Kozmér Alexandra kilép, és a helyét egy pas de trois leányzó veszi át, Cheprasova Elizaveta.

Saját montázsom


European Day 2016 című rendezvényhez, kisorsoltak egyetemistákat és operarajongókat, akik egy "egy éjszakás kaland" keretein belül megismerkedhettek a balett, az opera, a kosztümök és a tánc szakaszaival. A kisfilmben látható A Hattyúk tava két főszereplője, Melnik Tatiana és Balázsi Gergő Ármin. Link: https://www.facebook.com/Operahaz/videos/vb.248415223180/10153624289233181/?type=2&theater


Élménybeszámolóim:
 
Mindenesetre én már nagyooooon várom, hogy újra láthassam a színpadon! 
Igazi élmény:)



Nincsenek megjegyzések: