2017. október 9., hétfő

Non replika szerb módra - a Vörös előadás / The Red Production / Fantom Iz Opere

 FANTOM IZ OPERE

Október 7-én tartották meg a szerb fantom premierjét a Pozoriste na Terazijama létesítményben. 


Elöljáróban elmondható, hogy nem sok díszlettel dolgoznak, a darab jellegzetes színe már nem a kék, hanem a vörös, végig fellelhető és intenzíven kíséri a történetet (elvégre a színpad padlózata is vörös).

Érdekességek:
- A vörös szín dominancia
- Hannibál jelenetben: végre kapunk egy szépen kidolgozott (talán még méreteiben is arányos) elefántot, bár különleges díszítés nélkül van tálalva. Ugyanakkor szokatlan hajformával látható Madame Giry...

Az elefánt, a rabszolgalányok és Masdame Giry a tornyozott hajával
 - A rabszolga tánckar kicsit hasonlít Mata Hari "öltözködési stílusára", indiai, jellegzetes díszítéssel tarkítva


 - Christine és La Carlotta jelmezeinek hasonlósága külön figyelmet érdemel. Vannak non replikák, amik teljesen eltérő öltözetet adnak a két nőre, ezzel is megkülönböztetve a karaktereket egymástól. A szerb változatban, nagyjából ugyanolyan ruhába bújtatták a beugró énekesnőt és a primadonnát. Lássuk:

Bal oldalon Christine, jobb oldalon Carlotta
- Maszkabál - a második felvonás legismertebb jelenete a báli forgatag, amit itt is megkapunk és talán icipicit mondhatjuk, hogy a Gaston Leroux regény alapjait gondolták megjeleníteni, vagyis Christine és Raoul jelmeze a dominó színeivel hozható összefüggésbe (fekete-fehér). Az összképre kíváncsi lennék, csak egyelőre ezzel az egyetlen képpel muszáj beérnem:


Ugyanakkor másik fontos kérdés, hogy a Vörös Halál feltűnik-e vagy sem? A finn-götebourgi, illetve az észt nem gondolta, hogy belevegyék a figurát...pedig a Fantom legismertebb és légfélelemkeltőbb jelmezei közé tartozik... 

 - Vannak dolgok, amiket nem lehet megunni, többek között ilyen a 2004-es filmből átvett jelenet a temetőben, ahol a Fantom és Raoul kardot ragad (A filmet követően, a 2008-as lengyel non replika, majd a finn-götebourgi non replika is beválasztotta ezt a megoldást), a színház oldalán megtalálható videó erről...

- A külföldiek szeretnek erről beszélni, miért nincs menyasszony jelmez egyes non replikákban? A szerbek is úgy találták Christine maradjon a Don Juan öltözékében, jól látható ez a tapsrendnél, ahol a fehér alapon rózsamintákkal ellátott ruhában áll a színpadon. No, de miért is jó ez? Gondoljunk csak bele, alapvetően, Christine-t a Fantom kényszeríti a menyasszonyi ruha felvételére, nem lehet, hogy meztelenül látja? Az original előadás óta voltak változtatások, hiszen az új rendezéseknek ez módjában állt. 

Vegyük is sorra őket: 
Az első non replika 2003-ban a magyar fantom volt, itt fogant meg először az az ötlet, hogy maradjon a Don Juan jelmezében, és egy egyszerűbb, letisztult menyasszonyi jelmezt mégis belecsempésztek, a Christine-t ábrázoló bábú formájában. 

Majd 2008-ban megérkezett a lengyel produkció, ahol az anorexia dominált, itt sem volt ara jelmez és a 2004-es Emmy Rossumhoz hasonló jelmezben mutatta be az énekesnőjét. 

A 2014-es giccsparádés ámbár jeleneteiben szépen kidolgozott prágai darab, valamint a szerényebb és sötétebb díszletvilággal és jelenbe helyezett észt előadás már újra visszahozták, színésznőiket menyasszonyi ruhába bújtatták. 

A 2015-ös román verzió a filmet vette alapul, úgy itt is megmaradt a Don Juan jelmez... ahogy a 2016-os finn, jelenleg götebourghi verzió is inkább nem kért menyasszonyi jelmezből... 

A szerb változat csatlakozott a "nem veszünk fel menyasszonyi jelmezt" mozgalomhoz, amit személy szerint örömmel üdvözlök. :)

Operafantomet oldaláról szedve, A felső sorban Emmy Rossum (film, 2004), Ilona Baiant (2015, román non replika), Edyta Krzemien (2008, lengyel non replika). A második sorban az első kettő hasonló az original és turné változata, a harmadik képen Monika Sommerova (2014, prágai non replika), A harmadik sorban Mahó Andrea (2003, magyar non replika), Hanna-Liina Vösa (2014, észt non replika) és végül a finn-götebourgi Christine 2016-ból (szintén az előbbi Vösa)
Jelenleg ennyit elöljáróban. :)

Érdemes figyelni a facebook oldalát a színháznak: https://www.facebook.com/pozoristenaterazijama/

Link: http://www.gloria.rs/kultura/vise-od-200-ucesnika-na-sceni-premijera-cuvenog-mjuzikla-fantom-iz-opere/
Előző írásom a szerb fantomról: http://phantomvizio.blogspot.hu/2017/06/fantom-iz-opere-vagyis-jon-jon-jon-a.html


Nincsenek megjegyzések: