2014. március 31., hétfő

Intrika, szerelem, árulás, elbűvölő és fülbemászó dallamvilággal - ez a Carmen opera


Carmen - egy szenvedélyes szerelem története

Időpont: 2013. november
Helyszín: Erkel Színház
Előadás: Carmen


Az opera dallamait már sok alkalommal meghallgattam, meg van lemez formájában, illetve kedvenc rádióállomáson (Klasszik FM) is gyakran hallható a mű ismert számai. 



A címszereplő nem volt fekete hajú! A megtévesztő plakát miatt ki is voltam rendesen akadva ezen a tényen, hogy a mi kedves Carmenünknek nem fekete, hanem sötét vörös hajkoronával rendelkezik. Ettől függetlenül nagyszerű teljesítményt nyújtott. A torreádor szerepében viszontláthattam A bolygó Hollandi-ból megismert Bretz Gábort. Bámulatos volt, és mindenben percben vártam rá. A hősszerelmes szerepében Nyári Zoltán lépett színpadra, akit még nagyon régen az Operettszínház Bőregér című előadásában ismertem. Nagyon megható volt a jelenet, amikor megvallotta Carmennek, hogy az általa odavetett rózsa volt, ami életben tartotta őt, míg rabságát töltötte a börtönben. A szegény leány áriája is szépen szólt, és szívmelengető volt. Az operát francia nyelven hallhattuk.

Díszlet: első felvonásban egy kolosszum-szerű épületet láthattunk, amely jelképezte a dohánygyárat, ahol Carmen és "ledér" barátnői dolgoztak.




A második felvonásban már változik a színtér, egy kis falucska kocsmájában nagy terveket sző Carmen és szerelme, valamint a lány csaló társai.




A harmadik felvonásban visszatér a Colosszeum, ám a valódi rendeltetése szerint küzdőtérként felhasználva, ide vonul be a torreádor és társai, hogy megvívják harcukat a bikával.



Visszatérő figurák, ismétlések: egy turista csoport, akik szinte minden helyszínen megfordulnak, fényképeztek. A csoportot egy idegenvezető irányítja. Szintén vissza-visszatérnek az utca gyermekei.

Jelmezeiket tekintve, korhű, semmi abszurd, kiábrándító nincs benne. Kiemelkedő számomra, Carmen öltözéke, amit már a torreádor jegyeseként visel az utolsó felvonásban.




A rendező Szinetár Miklós volt. Az egész előadás átfogó volt, szép és megható véggel. Dicséretes darab.


Újdonság, hír (2015. április):

Pár hónappal ezelőtt volt szerencsém látni felvételről egy későbbi Carmen feldolgozást, tehát, amit legutóbb láthatott a közönség, 2014-ben. Zene szempontjából most is franciául énekeltek, de nekem úgy tűnt jobban nyűglődtek, mint a fentebb ismertetett előadás során. A szövegbeli kifejezések, az utalások. A díszlet leegyszerűsödött és ócskább lett, az egész teret tükrökkel töltötték ki. Viszont, így többféle rálátásunk volt a színpadon zajló eseményekre, ebből a szempontból érdekesnek mondható ez a megoldás. A jelmezek modernizálva lettek. Az énekesek egy részét lecserélték, de a két főszereplő, Nyári Zoltán és Gál Erika (Don José és Carmen) megmaradt, ámbár fájó pontnak értelmezem, hogy Bretz Gábor nem részese már az előadásnak. A mostani új rendezés Oberfrank Pál ötlete volt.


A képek forrása: http://www.opera.hu/hu/Carmen/galeria
Az előadásról bővebben: http://www.opera.hu/hu/Carmen/info


Nincsenek megjegyzések: