2016. február 21., vasárnap

Emléktöredékek 34. - Az osztrák ismerős, aki maitt gyakran felhúzom magam...

Bejegyzés:
Megismerkedek Katharina Englisch-sel  - aki Fantom rajongó

Nos, róla annyit lehet tudni, hogy Bécsben él, és a Vámpírok bálja musicallel indult a zenés előadások iránti vonzalma. Aztán utolérte a Fantom-láz. Náluk ugyanis eléggé hamar (1988-ban, a londoni és a broadway-i premiereket követően) bemutatásra került a darab, de az eredeti koncepciók alapján, tehát egy másolat volt. A főszerepben Alexander Goebel volt látható. Katharina büszke és nagy rajongója ennek a változatnak, hiszen mégis csak a sajátjuk volt, de nem tartották sokáig a színpadon. Miután levették, sokáig nem volt színen a német nyelvű előadás Ausztriában, helyette utazhatott Németország különböző nagyobb városaiba, ahol viszont látható volt a darab. 2015 nyarán tért vissza kb. egy hónapig non replika - koncert formájában Bad Leonfelden-ben. 

Az osztrák ismerősre már korábban felfigyeltem, mivel gyakran írt a Madách színház facebook-os felületére. Úgyhogy írtam neki egy szép levelet és ismerősök lettünk. Kicsit kihasználjuk egymást, kölcsönösen, de van ez így. Hasznot húzunk egymás tudásából. Én sokat tudok a magyar előadásról, ő meg a külföldiekről, merthogy...most kapaszkodjunk meg!... eleddig szinte az összes non replikát volt szerencséje látni, volt Amerikában, Angliában (látta a turné verziókat), az eredeti előadásokat, ahol csak színre lettek víve (de leginkább mégis német nyelvterületeken...és persze Londonban), járt Prágában (non replikát játszanak sok újdonságot vittek bele), látta az észt non replikát (kicsit modernebb, bal oldalon a maszk), tavaly sikerült meghódítania a finn non replikát is (talán legmodernebb rendezés, és sem a Fantom, sem Raoul nem szimpatikus benne - nincs egyensúlyban az erőszakosság), és természetesen a magyar előadást is látta már 2003-ban, a bemutatása évében. Eleinte a mienket furcsálta, főleg a Don Juan jelenetet, de végül megkedvelte a darabot. Kedvenc párosa, Sasvári Sándor és Mahó Andrea. 

Mindenesetre sok infoval gazdagszom, amikor elmegy felfedezni az előadásokat, mivel sokunk kérésére készít élménybeszámolót. A Fantom mellett a Love Never Dies is fontos számára, ezeknek a Japán verzióját, az Ausztrálit és a londonit nem látta, a helyszínen, csak dvd formájában van meg, az ausztrál, és ennek a német, azaz hamburgi változatáért rajong, ám erős a kötödése az első non replika változathoz, amit Dániában, Koppenhágában a De Nyet Színház alkotott meg. illetve nagyon büszke a saját, osztrák koncert változatukra, amit pár éve láthatott a közönség a Ronacher színházban, Bécsben.

Infok (német nyelvű előadásról): 


Nincsenek megjegyzések: